roditeljiBaš sam bio u nekoj ludoj gužvi na poslu i privatno, nisam znao za sebe, kad još stiže e-mail od frendice iz Kontre da napišem koju crticu o nadolazećoj grupi podrške roditelja LGB djece. Samo mi je još to trebalo, rekao sam u sebi i već počeo smišljati izlike. Treba naći vremena, razbistriti misli, ubaciti mozak u creativity mode, tipkati, tipkati (kao da mi nije dosta tipkanja na poslu!) i da još sve ispadne pametno i zanimljivo. Uh. Već sam počeo tipkati SMS u stilu "sorry pretrpan sam, neću moći, nađi drugog pisca", kadli mojim preopterećenim organom za hlađenje krvi (Aristotelova definicija mozga) proleti misao.

Sjetio sam se sebe prije dvije godine kad sam se napokon odlučio outati starcima i kad sam bjesomučno tražio bilo kakvu informaciju kako im olakšati njihovu situaciju. I tada sam se sjetio da sam prije par godina u Jutarnjem čitao da postoji nekakva grupa roditelja LGB djece koja se okuplja u Zagrebu. Započeo sam potragu, ali informacije na internetu su bile šture, oskudne i zastarjele.

Slao sam mailove na Iskorak i Kontru, ne znajući tko to organizira, i nakon podosta vremena saznao da grupa još uvijek postoji i u organizaciji Kontre samozatajno okuplja sve roditelje koji žele razgovarati i podijeliti svoja iskustva. Eureka! To me sjećanje potaklo da ne odustanem, nego nekog vraga napišem o toj grupi koja je pomogla meni i mojim starcima da lakše razumijemo jedni druge. Nisam htio da neki novi klinci prolaze istu odiseju tražeći informacije... Pa nek se nađe neki friški tekst na netu.

Roditelji uče da je problem u društvu, a ne u njihovoj djeci
Povijesnu perspektivu ću preskočiti, dosta je reći da grupa roditelja već djeluje par godina i okuplja oko desetak hrabrih roditelja koji su osjetili potrebu da podijele svoja iskustva s drugim roditeljima. Imati LGBT dijete nije lako. Na bih htio biti u njihovoj koži. Strah od nepoznatog, strah za sigurnost vlastitog djeteta, strah od odbacivanja od zajednice...strah, strah, strah. Strah. Jedini lijek za strah je znanje. Bojimo se gromova dok ne naučimo da je riječ o igri elektriciteta. Bojimo se mraka dok ne naučimo da su babe roge i čudovišta ispod kreveta izmišljotine. Bojimo se različitog, dok ne naučimo da je različitost normalna pojava u svemiru i da ništa na ovom svijetu nije jednoobrazno. Roditelji se na grupi podrške prvenstveno educiraju. Pod stručnim vodstvom psihologinje uče zašto su njihova djeca gej. Uče da u svome odgoju nisu napravili ništa loše. Uče da je problem u društvu, a ne u njihovoj djeci. Roditeljima je to je iznimno važno čuti od stručne osobe, a uz druge roditelje vidjeti da nisu sami i da drugi prolaze kroz slične probleme. Međusobno pružanje podrške i utjehe.

Većinom su prisutne majke, ali odnedavna počinju dolaziti i očevi. Stvari se mijenjaju. Ali pogrešno je misliti da se mijenjaju same od sebe. I ti si pozvan/a da mijenjaš stvari ovdje i sada. Ako si se outao/la roditeljima, reci im za ovu grupu. Neka znaju da nisu sami. Neka znaju da postoje ljudi koji će ih slušati i dati dobar savjet. Ako se još nisi outao/la sada znaš da postoji mjesto gdje možeš dovesti starce nakon što to napraviš.

Mame i tate nam trebaju
Razmišljam praktično. Zaboravit ću sad emocije i slično. Roditelji nam trebaju. I to je fakat. Prvo, bez roditeljske financijske pomoći danas je gotovo nemoguće preživjeti, kupiti stan, krenuti u život. Ako strejt ekipa to može imati, nemojmo se ni mi olako odreći tih beneficija. Drugo, nadam se da će u narednih 10-ak godina postati moguće posvojiti i odgajati djete u istosplonim zajednicama (ili brakovima). Uz Bandićeve namjere o poskupljenju vrtića itekako će nam trebati baka-dida-servis. I treće, želite li se stvarno odreći mamine hrane za blagdane?

Šalu na stranu, svi ćemo se složiti da nam roditelji trebaju, i to ne bilo kakvi, već roditelji koji će nas razumijeti i dati podršku. Grupa podrške LGB roditelja. Petak 6. svibnja, Centar za ljudska prava (K. Držislava 6, Zagreb). Ne propustite! I to nije sve! Grupa podrške poziva i braću i sestre LGBT osoba da se pridruže. Grupa roditelja prerasta u grupu obitelji LGBT osoba. Eppur si muove!

P.S. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte na 098 420 942 i This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.