jeanne_vickiKad se Vicki Brail nakon 20 godina braka razvela od supruga, ta je majka dvoje djece pretpostavljala da će se jednom ponovno skrasiti s muškarcem. Onda je upoznala psihoterapeutkinju Jeanne Covert.


"Bilo je to u najmanju ruku čudno, naš odnos prepun flerta", prisjeća se danas 65-godišnja Vicki. "Mislila sam da će se to pretvoriti u neku avanturu kakve se već događaju u krizi srednjih godina, ali umjesto toga pretvorilo se u vezu koja traje od 1992."

Njezina priča, kao i mnoge druge priče starijih lezbijki i gejeva, slična je filmu "Beginners" u kojemu Christopher Plummer tumači 75-godišnjeg gej muškarca koji napokon izlazi iz ormara i zbunjuje svog odraslog sina (Ewan McGregor).

Vicki kaže kako je nikad nisu privlačile žene, sve dok nije srela Jeanne (61). Ta joj je veza povremeno bila teška.

Sukob svjetonazora
"Morale smo riješiti neke stvari jer meni štošta nije bilo prirodno. Bilo je teško podijeliti 'uloge'", priča Vicki. "Najteže je bilo s kućanskim poslovima. Naše poimanje 'ženskih poslova' se razlikovalo. Nisam ni slutila da heteroseksualke i lezbijke imaju tako različite poglede na svijet."
Još jedan problem s kojim su se susrele ove dvije žene bila su Vickina djeca, Dori i Isaac, koja su tad živjela s njom. Ona kaže kako u ono vrijeme većina lezbijki nije imala djecu. S vremenom je obitelj uspjela pobijediti nesuglasice, a Dori i Isaac su ih uspjeli nagovoriti na vjenčanje u njihovoj sinagogi Obnoviteljske židovske zajednice.

"Djeci je to bilo bitno jer su roditelji njihovih prijatelja bili u braku, pa su oni željeli isto, pa smo imale veliko tradicionalno židovsko vjenčanje", sjeća se Vicki.

Umirovljeni pedijatar iz Philadelphije John Siegfried i njegov partner Howard Apperman zajedno su od 1991. Davne 1977. na Očev dan, John i njegova supruga Sybil okupili su svoje troje djece tinejdžerske dobi i rekli im istinu: tata je gej.

"Bio je Očev dan, ali i Gay pride. Znali su da sam oduvijek zagovarao prava manjina. Rekao sam im da sam i sâm dio manjine", kaže John.

Privid sretne obitelji pod svaku cijenu
"Moj sin David je htio ispasti pametan pa je rekao kako zna da bih ja radije sad bio u povorci. Rekao sam mu da je to posve točno i da mu upravo to pokušavam reći. Onda sam ih pitao kako mogu očekivati da oni budu iskreni prema meni ako ja nisam iskren prema njima? Utihnuli su. Zatim je moja kći počela plakati, a za njom i ostali. Sybil nas je sve zagrlila."

Siegfried, kojemu je danas 81 godina, napisao je memoare Gray & Gay: A Journey of Self-Acceptance, a zaradu od prodaje donirat će Nacionalnom muzeju i arhivu Stonewall u Ft. Lauderdaleu.

Njegov izlazak iz ormara nije šokirao njegovu djecu već upravo suprotno – jednom je zauvijek raščistio neke stvari, tvrdi njegova kćer Kathy Siegfried (54), samohrana majka koja živi u Orlandu.

"Tog su se dana stvari pomaknule s mrtve točke", kazala je. "Oduvijek sam sumnjala da mi je tata gej, pa me njegovo priznanje nije iznenadilo. To mi je bila samo potvrda da sam u pravu. Moji se roditelji nisu baš najbolje slagali, a onda mi je postalo jasno i zašto. Svakih nekoliko godina ponavljao bi se isti scenarij: krenuli su se rastavljati, pa su se opet mirili i tako ukrug."

John kaže kako je Sybil znala da ga privlače muškarci, ali svejedno su oboje željeli tradicionalan brak koji će trajati zauvijek.

"Potiskivao sam svoju seksualnost, ali povremeno sam se upuštao u avanture za jednu noć kad bih otputovao na neku liječničku konferenciju. U vlastitoj zajednici nikad nisam činio takvo što, jednostavno nisam smio riskirati. Kad bih ljudima rekao da sam njihov gej pedijatar, to bi bilo profesionalno samoubojstvo."
Oboje su čitavo vrijeme pokušavali održavati privid sretne obitelji, no nakon 35 godina odluka o razvodu bila je konačna. Sybil je prije pet godina preminula od raka gušterače, i nikad se nije preudala.

U svibnju su John i Howard proslavili 20 godina veze.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.