lesbianmomsOsobe koje varaju možda dobivaju više pažnje, ali parovi u 21. stoljeću monogamniji su nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Privrženost samo jednoj osobi karakteristično je za heteroseksualne i istospolne veze, pokazalo je istraživanje provedeno među 6,800 osoba. “Naše istraživanje otkrilo je značajan porast monogamnih veza tijekom vremena”, stoji u izvješću istraživanja koje se može u cjelosti pročitati na web stranici znanstvenog časopisa “Family Process”.

Istraživanje je obuhvatilo 6,864 žena i muškaraca, a odgovori su prikupljeni od 6,082 ispitanika 1975. i 782 2000. godine. “Ako se usporede ove dvije godine, 2000. je zabilježen dramatičan pad seksualnih odnosa izvan veze”, izjavio je psiholog Robert-Jay Green, član istraživačkog tima na Sveučilištu u San Franciscu Alliant International University.

Iako najnoviji podaci datiraju iz 2000. godine, Green kaže da je usporedba valjana jer su ista pitanja postavljana ispitanicima 1975.

Promjene u svjetonazoru i mentalitetu
Postotak oženjenih heteroseksualnih muškaraca koji su priznali da su imali spolni odnos izvan veze pao je na 10 posto 2000., u odnosu na 28 posto iz 1975. Među udanim heteroseksualnim ženama postotak je pao s 23 na 14 posto. Kod gej muškaraca, postotak onih koji su prevarili svog partnera pao je s 83 na 59 posto, a kod lezbijki s 28 na 8 posto.

Jedan dio gejeva i lezbijki obuhvaćenih istraživanjem živjeli su u civilnim zajednicama, a drugi dio u kohabitaciji.

Autori spekuliraju da je u posljednjih 25 godina osvještenost o spolnim bolestima navela parove na oprez i konzervativniji način života.

No, Green smatra da su ovi podaci rezultat većeg prihvaćanja istospolnih veza.

Nema razlike među parovima
S ovime se slaže i Emily Hecht-McGowan iz neprofitne organizacije Family Equality Council, koja se bori za jednakost LGBT obitelji. “Stav društva o LGBT osobama se promijenio na bolje pa mislim da je to uzrokovalo podizanje samopouzdanja istospolnih parova koji sada mogu otvoreno živjeti u svojoj okolini i podizati obitelj”, objasnila je.

“Neki mogu misliti da monogamija nije karakteristična za istospolne veze, ali trend očito ide u suprotnom smjeru”, kaže psiholog Glenn Roisman sa Sveučilišta u Illinoisu University of Illinois-Urbana-Champaign. On nije imao uvid u istraživanje, ali proučava monogamne i duge veze.

Navodi da je njegovo istraživanje o privrženosti, jednakosti i odanosti u vezi, provođeno tijekom 2008. i 2009. godine između heteroseksualnih i istospolnih parova, pokazalo da je percepcija o istospolnim parovima često kriva.

“Ono što smo otkrili neke može iznenaditi, ali istopolni parovi imaju jednaku kvalitetu veze kao i heteroseksualni”, zaključio je.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.