hcsp_prideCentar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) predstavio je danas rezultate istraživanja o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Na konferenciji "Muškarci i rodna ravnopravnost: za ravnopravnost je potrebno dvoje" Nataša Bijelić iz CESI-a istaknula je da Hrvati "podržavaju rodnu ravnopravnost na razini stavova, ali što se tiče ponašanja tu se baš ne ogleda rodna ravnopravnost", piše tportal.

 

Inače, "Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj" dio je međunarodnog istraživanja, a Hrvatska je jedna od šest zemalja u kojoj je provedeno. Kod nas je provedeno na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina u Zagrebu te gradovima i selima s manjima od 100.000 stanovnika u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Rezultati su pokazali kako muškarci koji podržavaju rodnu ravnopravnost u stavovima su zadovoljniji vezom s partnericom, više sudjeluju u kućanskim poslovima i brizi oko djece i manje su skloni rizičnim ponašanjima.

Međutim, pokazalo se i da je trećina muškaraca protiv žena koristilo fizičko nasilje, a petina njih i seksualno nasilje. Bijelić je istaknula kako je "nasilje povezano s rodno neravnopravnim stavovima, što znači da su muškarci koji u svojim stavovima ne zastupaju rodnu ravnopravnost skloniji nasilju i homofobiji, a također i korištenju seksualnih usluga te rizičnom ponašanju.

Uz sve navedeno, kroz istraživanje se došlo i do podatka da više od polovine muškaraca smatra da homoseksualnost nije normalna, a skoro dvije trećine ispitanih ne bi dopustilo homoseksualcima da rade s djecom.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.