Foto: TaekwonweirdoPorezni stručnjaci su za CNNMoney načinili analizu koja je pokazala kako istospolni partneri u SAD-u godišnje plaćaju čak 6000 dolara poreza više jer savezna vlada ne priznaje istospolni brak.


Naime, za razliku od brojnih heteroseksualnih parova, oni ne mogu ispunjavati zajedničke porezne prijave. Ta neravnoteža i dalje je prisutna usprkos tome što u 12 američkih država istospolni parovi imaju sva ili neka bračna prava, kao i činjenici da novije ankete pokazuju kako po prvi put u povijesti istospolne brakove podržava većina Amerikanaca.

No, to nije slučaj sa saveznom vladom koja ima vezane ruke zbog zakona znakovita naziva, Defense of Marriage, iz 1996. godine. Premda više istospolnih parova može predati zajedničke porezne prijave na saveznoj, to nije moguće na državnoj razini. To znači da ne mogu objediniti svoje prihode i odbitke kako bi iskoristili prednosti nižih poreznih stopa. Također im je teže kvalificirati se za određene porezne odbitke.

Čak su i odbici za djecu nejednaki ili nepostojeći

Kako bi se razjasnile te razlike, CNNMoney zamolio je računovodstvenu tvrtku H&R Block da usporedi istospolne i heteroseksualne obitelji kroz nekoliko različitih primjera.

Jedan je primjer uključivao obitelji u kojima jedan partner zarađuje 100.000 dolara godišnje, a drugi je nezaposlen i kod kuće brine o dvoje djece.

U istospolnoj obitelji zaposleni partner predat će poreznu prijavu u svojstvu "glave kućanstva", a drugi kao "kvalificirani srodnik". Ako nisu prijavili nikakve druge prihode ili odbitke, morat će platiti 15.199 dolara saveznog poreza, što uključuje porez koji "glava kućanstva" mora platiti kako bi se pokrile premije zdravstvenog osiguranja za nezaposlenog partnera. To je 4534 dolara više nego što bi platio heteroseksualni bračni par.

Zašto? Zato jer titula "glave kućanstva" ima stanovite nedostatke. Naime, porezna prijava jedne osobe podliježe većoj stopi oporezivanja od zajedničke, a odbici su manji. Kad su posrijedi djeca, porezne su razlike još veće.

U primjeru H&R Blocka heteroseksualni par može tražiti punih 1000 dolara odbitka za svako dijete, što nije slučaj kod obitelji s "glavom kućanstva". Tako se trošak nemogućnosti predavanja zajedničke porezne prijave penje na nemalih 6043 dolara za istospolne obitelji.

Tu priča o poreznoj diskriminaciji ne završava jer potonji ne plaćaju samo viši porez na dohodak, jer imaju manja izuzeća u slučaju poreza na nasljedstvo, darove i prihode od prodaje nekretnina – osim ako vlasništvo nije zajedničko i svaki od partnera ima pravo na izuzeće.

U raljama birokracije

Sve to ne samo da istospolne parove ozbiljno udara po džepovima, već ih izlaže i beskonačnim birokratskim zavrzlamama. Oni koji žive u državama gdje su njihovi brakovi ozakonjeni obično moraju ispuniti do četiri porezne prijave, a troškovi dodatno rastu ako tu zadaću povjere računovodstvenim tvrtkama.

Iz svega navedenog dade se zaključiti i kako se pojedine države žestoko opiru ozakonjenju istospolnih brakova jer bi to izravno utjecalo na njihove blagajne, a toga su itekako svjesni i hrvatski poreznici.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.