Foto: YoutubeTreći po redu L-beach party, održan nedavno, od 20. do 22. travnja 2012. godine ima sve šanse da postane tradicionalnim. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih lezbijskih festivala, na kojemu se ove godine okupilo oko 4000 lezbijki uglavnom iz Njemačke, ali i drugih zemalja.

Nije riječ ni o kakvom misterioznome mjestu koje je, recimo, imalo neku povijest vezanu uz lezbijke pa onda postalo mjesto hodočašća, makar tako izgleda. Stvar je puno jednostavnija pa i prozaičnija. Idejna "majka" Claudia Kiesel jednostavno će kazati da je htjela učiniti nešto takvo, novo i veliko, nešto što još nije postojalo u toj mjeri, tolikim dimenzijama. I uz to lakonski dodaje kako je osobno veseli upoznavati ljude i međusobno ih dovoditi u vezu, kontaktirati s njima, umrežavati. Također, što će vjerujem veseliti čitateljice crol.hr-a, priželjkuje da festival postane mnogo više internacionalan.

Nastupi svjetskih zvijezda

I samo mjesto gdje se održava Festival zanimljivo je. Imenom Weisenhaeuser Strand, kompleks zgrada, pravo malo naselje za, kako izričito piše svuda okolo, obiteljski odmor na Istočnom moru blizu Oldenburga (u pokrajini Holstein). Organizatorice za potrebe Festivala unajmljuju veći dio kompleksa, koji se tijekom održavanja u potpunosti stavlja u funkciju programa. Osim, dakako, vrlo dobrog hotelskog smještaja, mnoge posjetiteljice dolaze i s kamp-prikolicama. Organizirane su i brojne aktivnosti od među kojima dominira glazbeni program s brojnim koncertima i ženskim bendovima. Tako su ove godine sudjelovale, svirale i pjevale, primjerice: Sick of Sarah i Betty iz SAD-a, Frida Gold iz Njemačke, Kat Frankie iz Australije, Vinyl Black Stilettos, Jill Jackson, i mnoge druge, a ove godine i mitska Kim Wilde, a jedna od prezenterica bila je Alexandra Hedison, poznatija kao Dylan iz The L Worda. Koncerti su se održavali u za to posebno postavljenom divovskom šatoru koji može primiti više tisuća posjetiteljica.

Osim glazbenog, odvija se i program L-literature koji se sastoji od brojnih aktivnosti kao što su čitanja književnica, razgovori i paneli, u kontekstu štandova sa knjigama, časopisima i slično. Vjerovali ili ne, bili su iznenađujuće dobro posjećeni, to jest povelike dvorane u koje stane stotinjak pa i više osoba bile su posve ispunjene publikom, a još se redovno donosio i stolac više.

Nepretencioznost i raznolikost - formula uspjeha

I naravno, mnogo performansa i obilje sporta: igrali su se nogomet, odbojka i badminton, vozili su se bicikli, trčalo se i džogiralo. Prekrasna plaža s pješčanim dinama bila je tih dana zauzeta i obilježena zastavama duginih boja. To ni u kojem slučaju nije bilo mirno, samotno mjesto. Ako je netko htio usamljenu šetnju po dinama, to je jednostavno bilo neizvedivo, tisuće lezbijki napravile su na njih pravu malu invaziju. Ad-hoc privatne zabave suvišno je i spominjati. Neke stvari iz programa neka ostanu tajna, kao iznenađenje (i to, tvrdim, ugodno!) za one koje će se slijedeće ili neke druge godine zaputiti na L-beach Party.

"Best-of" prvog L-Beach partyja iz 2010. godine na kojemu je nastupila i Leisha Hailey sa svojim bendom Uh Huh Her

Ono što odlikuje ovaj festival jest njegova opća nepretencioznost i, paradoksalno, vrlo dobar program. Također i odlična organizacija s vrlo čvrstom strukturom ali opet, izrazito nenametljivom, tako da sve funkcionira sjajno. Ono što, osim svega, doista veseli jest izostanak (brojčane) dominacije bilo koje generacije a da nikakva intervencija organizatorica u to ne postoji. I na kraju, no stoga ne i od manje važnosti, odlikuje ga izvrstan provod.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.