Foto: CorbisPremda brojna istraživanja novijeg datuma pokazuju kako su gej roditelji barem jednako dobri kao i heteroseksualni, gotovo je jednak broj onih koja pokušavaju dokazati suprotno. Rob Watson, suradnik portala Gay Star News, navodi 10 specifičnosti gej roditeljstva, a u tome mu je uvelike pomoglo vlastito iskustvo očinstva.


U svojoj se analizi osvrnuo na često uvredljive, neutemeljene i bizarne stavove Katoličke crkve, ali i konzervativnih institucija koje su, primjerice, uvjerene u to kako heteroseksualna obitelj predstavlja "zlatni standard roditeljstva".

Kako su danas istospolni brakovi i posvajanje djece prvorazredno političko pitanje sve većeg broja država od kojih mnoge nastoje postići potpunu bračnu i roditeljsku ravnopravnost, raste i broj lezbijki i gejeva koji razmišljaju o roditeljstvu i planiraju djecu.

Zato je Watson naveo 10 važnih činjenica koje valja imati na umu prilikom rasprava o gej roditeljstvu i zbog kojih nije fer uspoređivati gej i heteroseksualne roditelje.

1. Mi smo u većoj mjeri "pod povećalom": okolina nas ne doživljava kao "samo roditelje. Mi smo LGBT roditelji. Bilo kakva pogreška može rezultirati osudom i stigmatiziranjem svih LGBT roditelja.

2. Ne živimo pod pritiskom: primjerice, od novovjenčanih parova često se očekuje da čim prije prošire obitelj, a od nas ne. Mi smo slobodni odlučiti se za djecu onda kad se osjećamo spremnima.

3. LGBT roditelji spremniji su za izazove i poteškoće: češće posvajaju djecu s posebnim potrebama. Watson navodi primjer jednog para lezbijki koje su posvojile djevojčicu koju su u prvih nekoliko tjedana gotovo svakodnevno morale voditi na hitnu pomoć, dok su njezini biološki roditelji samo željeli biti informirani o tome kako je sve prošlo.

Potom se prisjetio razgovora s poznanicom koja mu je rekla: "Moja je sestra gotovo posvojila, ali nije išlo. Znaš, beba je bila druge rase, a roditelji su joj bili narkomani."
"Zatim je skrenula pogled i pocrvenjela. Naime, upravo je bila opisala mog posvojenog sina kojeg sam u tom trenutku držao u naručju", piše Watson.

4. LGBT roditelji nisu opterećeni zadanim ulogama: roditeljstvo obuhvaća toliko mnogo stvari. U heteroseksualnim obiteljima obveze i uloge se dijele prema spolu, tradiciji i društveno određenim obrascima, dok je u istospolnim obiteljima to određeno sposobnošću i interesima.

5. Zrelost: LGBT osobe za roditeljstvo se odlučuju kasnije, najčešće u tridesetima i četrdesetima. "Roditeljstvo može biti izazovno u emocionalnom, financijskom i intelektualnom smislu. Znam da za to nisam bio jednako spreman u dvadesetima kao u četrdesetima. Mudrost je u takvoj situaciji važna prednost", kaže Watson.

6. LGBT roditelji su spremniji ulagati u posebnosti svoje djece jer znaju kako je biti svrstan u društvene "ladice".

7. Moramo više komunicirati sa svojom djecom: pripremamo ih na ono što mogu čuti, objašnjavamo im što je istina i učimo ih kako da reagiraju.

8. Moramo više komunicirati i sa svojim partnerima: razgovaramo o tome tko je zadužen za što jer svojim načinom života utiremo nove putove.

9. LGBT roditelji planiraju djecu: nama se djeca ne "događaju".

To je važan faktor, barem prema dr. Irvingu Leonu sa Sveučilišta u Michiganu koji tvrdi: "Više od polovice trudnoća je neplanirano. I dok 'neplanirano' ne znači nužno 'neželjeno', ako roditelji nisu spremni ili motivirani za svoje nove uloge, djeca mogu patiti. Jedna studija (Golombok et al, 1993.) pokazala je kako posvojitelji i biološki roditelji koji su se borili s neplodnošću pokazuju daleko više nježnosti i osjećaja, te su pažljiviji od ostalih. Roditeljstvo je golema odgovornost, pa nedostatna motivacija može postati receptom za katastrofu. Posvojitelji prvenstveno biraju i žele roditeljstvo, što je izvrstan preduvjet za to."

10. Djeca u LGBT obiteljima su željena: činjenica jest kako LGBT roditelji svoju djecu žele i spremni su otrpjeti brojne uvrede i suočavati se golemim preprekama kako bi taj svoj cilj postigli.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.