Ilustracija: meefers.comRezultati istraživanja Sveučilišta u Massachusettsu potvrdili su kako na posvojenu djecu prvenstveno utječu međusobni odnosi njihovih roditelja, dok je seksualna orijentacija nevažna.

U istraživanju je sudjelovalo 104 obitelji, od kojih 50 heteroseksualnih, 29 gej i 25 lezbijskih. Sve obitelji posvojile su djecu odmah nakon rođenja ili u dobi od nekoliko tjedana, a u vrijeme istraživanja bila su stara oko tri godine.

Istraživačice, Rachel H. Farr sa Sveučilišta u Massachusettsu i Charlotte J. Patterson sa Sveučilišta u Virginiji, ustvrdile su neke razlike. Primjerice, istospolni parovi češće podjednako sudjeluju u odgoju djece i kućanskim poslovima, dok su heteroseksualni skloniji dijeliti poslove prema tradicionalnim rodnim ulogama, pa su tako majke više angažirane u kućanstvima od očeva. Ipak, ta razlika ne utječe na ponašanje djece u obiteljima koje su sudjelovale u istraživanju.

"Dok podjela poslova poput hranjenja, odijevanja i igranja s djecom nije povezana s prilagodbom djece, najzadovoljniji takvim aranžmanima upravo su roditelji, pa takva djeca imaju manje problema u ponašanju", komentirala je Farr.

S druge strane, nezadovoljstvo roditelja podjelom poslova vezanih uz podizanje djece, uvelike je povezano s problemima u ponašanju. "Čini se da djeci nije važno tko će što raditi, već je li odnos njihovih roditelja skladan. Problemi u ponašanju djece pojavljuju se kad oni osjete disharmoniju i svojevrsno natjecanje roditelja", dodala je.

Najbolji prediktor potencijalnih problema u ponašanju upravo je nezadovoljstvo roditelja međusobnim odnosom, što je faktor koji ni na koji način nije povezan sa seksualnom orijentacijom.

Istraživanje je pokazalo kako lezbijski i gej parovi stvaraju nove načine zajedničkog života i podizanja djece, izvan okvira tradicionalnih rodnih uloga. Farr i Patterson smatraju kako su rezultati važni za sve institucije i agencije koje rade s posvojiteljima, kao i za zakonodavce i političare odgovorne za zakone i odluke kojima se regulira status istospolnih obitelji.

Više o istraživanju pročitajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.