Foto: Gazebo/Wikimedia Commons"Za sve koji vole", naslov je pjesme o ljubavi i bračnoj jednakosti koju je napisala Marsha Hunt, glumica koja je vrhunac slave ostvarila u četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Njezina je karijera grubo prekinuta nakon što je zbog političkog aktivizma dospjela na hollywoodsku crnu listu.

Upravo je njoj posvećen dokumentarac "Marsha Hunt: Sweet Adversity" koji će biti premijerno prikazan ove godine. U fokusu je, dakako, njezina borba sa sustavom koju Hunt nije iskoristila za vlastitu dobrobit, već kao način da pomogne drugima.

Kao glumica otkrivena je kad joj je bilo 17 godina, a za nju su se borila četiri velika studija. Odabrala je Paramount Studios s kojim je potpisala ugovor 1935. godine, a slijedila je plodna karijera u Metro-Goldwyn-Mayeru. Nakon toga njezin se život drastično promijenio.

Nije popustila ucjenama

26. listopada 1947. kao članica Odbora za Prvi amandman otputovala je u Washington radi potpore "hollywoodskoj devetnaestorici" – kolegama koji su dospjeli na hollywoodsku crnu listu zbog sumnje da su članovi Komunističke partije i odbijanja suradnje s Odborom Predstavničkog doma za neameričke aktivnosti. To je u postratnoj Americi zastrašenoj baukom komunizma bila veoma ozbiljna optužba zbog koje su se poslovi gubili i karijere prekidale preko noći.

Baš kao i ostali članovi Odbora, ni Marsha Hunt nije razmišljala da bi joj takva aktivnost mogla naštetiti. Po povratku u Hollywood čekao ju je ultimatum: ako ne prestane s "antiameričkim" aktivnostima može se pozdraviti s glumačkim angažmanima, što je odbila.

Članice i članovi Odbora za Prvi amandman stižu u Washington 1947. (Foto: aurorasginjoint.com)

Godine 1950. njezino se ime pojavilo u desničarskom pamfletu "Red Channels" te se i sama našla na crnoj listi, premda nikad nije pozvana pred Odbor Predstavničkog doma za neameričke aktivnosti. Dvije godine kasnije njezina je karijera doživjela zastoj, a 1955. otisnula se na put oko svijeta koji joj je otvorio oči.

Humanitarka i podržavateljica bračne jednakosti

Šokirana postratnim siromaštvom u zemljama poput Indije i Egipta odlučila je postati humanitarka i sljedećih je pedesetak godina posvetila humanitarnom radu kroz organizacije poput UN-a i Freedom From Hunger.

Dokumentarni film "Marsha Hunt: Sweet Adversity" otkriva i kako je Hunt velika podržavateljica bračne jednakosti kojoj je posvetila pjesmu. Izvodi je glumac iz serije "Glee", Bill A. Jones uz pratnju pijanista Paula McDonalda.

Jones predviđa kako će se upravo ta pjesma u budućnosti izvoditi na brojnim vjenčanjima diljem planeta. Štoviše, administratori službene Facebook stranice tog dokumentarca pozvali su sve koji će na svojim svadbenim svečanostima pustiti tu pjesmu, da to ovjekovječe videozapisom i pošalju im na objavu.

"Gospođa Hunt će biti oduševljena", napisali su.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.