Foto: nancecy.com

Na radnome mjestu provodimo mnogo vremena, a neizbježno je s kolegicama i kolegama katkad prodiskutirati i ponešto iz privatnog života – kako smo proveli vikend, kamo i s kim ćemo na godišnji odmor i slično. I dok je to za većinu ljudi posve normalna stvar, LGBT zaposlenici počesto osjećaju da od takvih situacija moraju bježati.

Tako čak 34% LGBT osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu na poslu skriva svoj privatni život zbog straha od homofobije ili isključivanja iz odluka o promocijama ili povišicama, piše Guardian. S druge strane spektra problema nalaze se same tvrtke koje LGBT pitanja ignoriraju kao da ne postoje. Za Hrvatsku takvi podaci zasad ne postoje, no brojka bi vjerojatno bila i znatno veća.

One tvrtke koje su zbog potpore svojim LGBT zaposlenicima (Apple, Google,...) dobile (zasluženu) medijsku pozornost, višestruko su profitirale. Jasno dajući do znanja kako njeguju inkluzivnu politiku prema svim zaposlenicima, bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju, boju kože, spol itd,. stvaraju zdravije i produktivnije radno okruženje. A ne treba biti osobito pronicav da bi se zaključilo kako je zadovoljan zaposlenik ujedno i produktivan zaposlenik. 

Hrvatski poslodavci na "testu"

Na taj se način postavljaju i novi standardi kakve bi trebala prigrliti svaka tvrtka koja drži do sebe jer se atmosfera jednakosti s radnih mjesta postupno širi i na čitavo društvo.

U anketi koju je prije tri godine crol.hr proveo među tad najpoželjnijim hrvatskim poslodavcima moglo se čuti kako svi odreda isključuju svaki oblik diskriminacije te kako im je najvažnija stručnost i kvalificiranost kandidata pri zapošljavanju. Otad se u Hrvatskoj dogodila smjena vlasti, a Zakon o životnom partnerstvu stupa na snagu za osam dana, pa ostaje vidjeti kako će se domaći poslodavci "nositi" s novonastalom situacijom.

Jednako tako pitanje je hoće li se njihovi LGBT zaposlenici odvažiti na izlazak iz ormara bez straha od problema, no to je opet pitanje koje bi unaprijed trebala riješiti vodstva tvrtki i to tako da pošalju jasnu i konkretnu poruku kako su im svi zaposlenici jednako vrijedni te da neće tolerirati diskriminaciju u svojim redovima.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.