Foto: Wikimedia Commons/Matthew McPherson

Nova studija ukazuje na konstantan demografski pad u gej četvrtima u velikim gradovima SAD-a. Istraživače je prevodio Amin Ghaziani sa sveučilišta British Columbia u Vancouveru i zaključio da se istospolni parovi sve manju nastanjuju u poznatim četvrtima kao što su Castro u San Franciscu, Boystwon u Chicagu te Chelsea u New Yorku.

Demografski pad u ovim četvrtima je u posljednjih deset godina iznosio 8 posto kod gej muškaraca te 13 posto kod lezbijki. Sociolog smatra da je glavni razlog tog pada rast cijena nekretnina zbog čega četvrti napuštaju oni s nižim primanjima.

Nadalje, u studiji se zaključuje da se sve veći broj heteroseksualnih obitelji nastanjuje u tim četvrtima što govori o urbanoj regeneraciji, no i o sve većoj socijalnoj prihvaćenosti LGBT zajednice. Istovremeno, obitelji s istospolnim roditeljima sele se u tradicionalne obiteljski četvrti zbog blizine škola i obrazovnih ustanova.

"Gej četvrti odigrale su ključnu ulogu u borbi za slobodu, a doprinosi su imali globalni utjecaj u područjima politike, glazbe, književnosti, mode", podsjeća Amin Ghaziani budući da demografski pad implicira i gubljenje utjecaja gej kulture.

Iako je sve veća društvena prihvaćenost LGBT osoba iznimno pozitivna, važno je "da se očuvaju ti kulturno iznimno važni prostori", zaključuje autor. Također, primjećuje da se manji dio LGBT populacije nastanjuje u četvrtima koje su uglavnom bile rezervirane za etničke manjine i možda se tu dade prepoznati budućnost gej četvrti, tzv. "gayborhoods". 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.