Foto: Inicijativa za životno partnerstvo

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza na snagu će stupiti Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, izuzev nekoliko članaka na koje će se čekati do rujna, izvještava Novi list.

Iako će se na formalno sklapanje partnerstva čekati dok Ministarstvo uprave ne donese još neke provedbene akte, Vlada je na jučerašnjoj sjednici izmjenama u Zakonu o upravnim pristojbama, izjednačila novčane pristojbe za sklapanje braka i životnog partnerstva. Tako će pristojba za sklapanje braka i partnerstva koštati 200 kuna dok će 100 kuna koštati sastavljanje zapisnika prijave namjere sklapanja braka, odnosno životnog partnerstva.

Prema zakonu su "prava koja su općim propisom o radu i svim njime propisanim izvorima prava iz radnog odnosa osigurana bračnim drugovima“ zajamčena i životnim partnerima. Novi list je stoga istražio hoće li ta prava poštovati poslodavci, tvrtke, banke, ministarstva, javna poduzeća.

Iz Ministarstva uprave koje je i izradilo zakon ističu da je njime izrijekom propisano da su životnim partnerima zajamčena prava koja su općim propisom o radu osigurana bračnim drugovima te da u ovom trenutku nema potrebe za usklađivanje odredaba kolektivnih ugovora. No, najavljuju da će se u sljedećim izmjenama kolektivnih ugovora uskladiti i odredbe koje reguliraju navedena prava. Istu poruku odaslalo je i Ministarstvo rada koje poručuje da nije potrebno mijenjati kolektivne ugovore da bi životnim partnerima pripadala spomenuta prava.

Gradovi zasad pokazuju najviše volje za priznavanje prava

Poslodavci zasad načelno poručuju da će poštovati Zakon, no bit će zanimljivo vidjeti koliko njih će doista promijeniti kolektivni ugovor kako bi i time svojim zaposlenicima poručili da se ne moraju pozivati na zakon, kako bi ostvarili svoja prava, jer im to pravo priznaje i njihova radna sredina, piše Novi list. Zanimljivo je da najviše volje za priznavanje tih prava i u kolektivnim ugovorima pokazuju gradovi te da se ne pozivaju samo na činjenicu da su ta prava zajamčena zakonom.

"Grad Varaždin je u tijeku pregovaranja o kolektivnom ugovoru, no svakako smo mislili u novi kolektivni ugovor unijeti ovu odredbu", kratko i jasno poručuju iz Varaždina. Iz Zadra, pak stiže odgovor, da oni sve svoje akte donosi i usklađuje sa zakonima koje je donio Sabor Republike Hrvatske, posebice onima koji se odnose na samoupravni djelokrug rada jedinica lokalne samouprave, te ne vide razloga da isto ne postupe i sa Zakonom o životnom partnerstvu.

U Osijeku službenici i namještenici mogu u jednoj godini koristiti ukupno deset dana (zakonski minimum je sedam) između ostaloga za zaključivanje braka, rođenje djeteta, smrt supružnika, djeteta, posvojenika, roditelja, posvojitelja, tešku bolest supružnika, djeteta,posvojenika, roditelja, posvojitelja i smatraju da su time obuhvaćeni i životni partneri, u skladu s odredbom Zakona o partnerstvu osoba istog spola. "U tijeku su pregovori s poslodavcem oko sklapanja novog kolektivnog ugovora, pa ćemo razmotriti i mogućnost da se to pravo detaljnije uredi kako bi se izbjegle nedoumice u svezi korištenja tog prava i osobama istog spola koje su sklopile ugovor o životnom partnerstvu", poručuju iz Osijeka.

Banke će poštivati zakone

I hrvatske banke poručuju da će i u ovom segmentu poštovati zakone. "Erste banka u svom poslovanju poštuje sve pozitivne propise te ću to činiti i ubuduće. Važno nam je da se zaposlenici dobro osjećaju na radnom mjestu, a bez poštivanja njihovih prava to ne bi bilo moguće postići", poručuju iz te banke. Iz PBZ-a tek kratki odgovor da uvijek djeluju u skladu sa svim relevantnim zakonima koji su na snazi, pa niti ovaj slučaj neće biti iznimka.

Zagrebačka banka ističe kako pri svakom sklapanju Kolektivnog ugovora uvažava zakonski okvir i regulativu, te da prije same promjene Kolektivnog ugovora, odnosno sklapanja novog, kao poslodavac postupa uvažavajući sva zakonska prava zaposlenika, pa im se redovito priznaju prava koja se temelje na propisima Republike Hrvatske i valjanoj dokumentaciji koja dokazuje status temeljem kojeg se pojedino pravo ostvaruje.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.