Prva zastava ponosa transrodnih osoba i reket Renee Richards (Foto: Max Kutner/smithsonianmag.com)

Kolekcija Nacionalnog muzeja američke povijesti Smithsonian u Washingtonu obogaćena je 19. kolovoza novom serijom predmeta koji svjedoče o povijesti LGBT pokreta.

Muzejski arhivi, uz poznate izloške kao što su prva američka zastava, cilindar Abrahama Lincolna i crvene cipelice iz filma "Čarobnjak iz Oza", odsad uključuju i artefakte koji svjedoče o borbi za ravnopravnost LGBT pokreta, javlja Le Monde.

U kolekciju su uključene diplomatske putovnice američkog ambasadora Davida Huebnera i njegova supruga. Naime, Huebner je prvi američki diplomat koji je pred Senatom predstavio svog supruga. Tu je i teniski reket prve transrodne tenisačice Renee Richards (rođene kao Richard Raskind) kojoj je 1976. Vrhovni sud New Yorka dao mogućnost natjecanja na US Openu nakon što su mediji otkrili da je prošla operaciju promjene spola. Renne Richards kasnije je postala trenericom Martine Navratilove.

Autori serije "Will i Grace" muzeju su darovali i originalni scenarij pilot-epizode (Foto: Max Kutner/smithsonianmag.com)

Kustosica Katherine Ott izjavila da su u SAD-u premalo govori o doprinosu LGBT pokreta nacionalnoj povijesti, da ga se još dovoljno ne razumije te su stoga odlučili uspostaviti novu kolekciju zahvaljujući kojoj će još bolje dokumentirati povijest zemlje.

Među novim izlošcima našlo se mjesta i za humorističnu seriju "Will i Grace", za originalne scenarije i brojne artefakte. Konzervator Dwight Blocker Bowers smatra da je serija približila američkim gledateljima gej kulturu te da se tada radilo o inovativnom i odvažnom projektu.

Bit će izložena i serija fotografija s Nacionalne povorke za jednakost u Washingtonu 2009.. Na njima je prikazan i Walker Burttschell kojeg je vojska zbog homoseksualnosti otpustila 2003. Taj vojnik se kasnije rukovao s predsjednikom Barackom Obamom kad je 2011. ukinuo pravilo "Don't ask, don't tell" kojim se vojnike primoravalo da kriju svoju spolnu orijentaciju jer bi ih se moglo otpustiti.

"LGBT priče bitan su dio naše povijesti, a Smithsonian već godinama prikuplja predmete te tematike", poručili su iz muzeja na dan otvorenja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.