Foto: arhiva

Po prvi puta, talijanski sud priznao je posvojenje djeteta istospolnom paru, izvještavaju tamošnji mediji.

Kćerka je biološko dijete jedne od partnerica, a sud je priznao njezinoj supruzi pravo na posvojenje. Par se vjenčao u inozemstvu, a u Rimu žive od 2003. godine. Odluku o usvojenju donio je Sud za maloljetnike, a odvjetnica para Maria Anotnia Pili smatra da je sud točno protumačio "mogućnost proširenja" koja stoji u zakonu o usvojenju.

Sud je u slučaju prepoznao "interes djeteta da održi odnos sa svojim 'društvenim roditeljem', odnos koji se potvrdio kroz vrijeme" i to "neovisno o spolnoj orijentaciji roditelja". Sud je uvažio iznimku jer dijete odrasta u stabilnom emocionalnom okruženju.

Valja pripomenuti da je sud u Grossettu u travnju ove godine donio jednu drugu odluku bez presedana, priznavši istospolni brak sklopljen u inozemstvu. Ta je oduka posebno odjeknula u Italiji, zemlji koja još nema zakonski priznate istospolne veze. Premijer Matteo Renzi najavio je doduše da će na jesen započeti rasprava o zakonu o životnom partnerstvu.

Odluku suda o usvajanju pozdravili su LGBT aktivisti i demokrati. Glasnogovornik LGBT centra u Rimu poručio je da se radi o "revolucionarnoj i povijesnoj odluci" dok Ivan Scalfarotto iz redova demokrata vidi u presudi "nadu za tisuće obitelji".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.