Arhiva

Svaku srijedu i petak, od 16:30 do 18:30 u LGBT centru u Zagrebu, Petrinjskoj 27, moguće se testirati na HIV. Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno.

Testiranje na HIV provodi se brzim testovima iz sline ili krvi. Testiranju prethodi kratki razgovor s liječnikom koji će objasniti cijeli postupak testiranja i odgovoriti na pitanja o spolnom zdravlju. Uzorak se uzima bezbolnom metodom iz usta (obrisak desni) ili jagodice prsta (vrh prsta) te se rezultat očitava nakon 20 minuta.

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. Nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ni uputnica. Testiranje se održava u posebnoj prostoriji u LGBT Centru u kojoj je osigurana privatnost. Može se koristiti i diskretni stražnji ulaz u LGBT Centar (u haustoru). Rezultati testiranja bit će poznati samo testiranoj osobi i liječniku.

Rezultati testa su pouzdani. Rezultat može biti reaktivan ili nereaktivan. Ako je rezultat testa nereaktivan znači da testom nisu utvrđena protutijela na virus HIV-a. Ukoliko je osoba koja se testira bila u situaciji kada se mogla zaraziti HIV-om u zadnja 3 mjeseca, potrebno je ponoviti test tri mjeseca nakon trenutka mogućeg zaraze. Ako je rezultat testa reaktivan, osoba će biti upućena na dodatni test iz krvi kako bi se mogao odrediti konačni HIV status.

Testiranje brzim testovima organizira Iskorak u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Testiranje je svaku srijedu i petak od 16:30 – 18:30 u LGBT centru Zagreb, Petrinjska 27.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.