Nakon što je u Danskoj ovog tjedna stupio na snagu novi, liberalni zakon o transrodnim osobama kojim se konačno ukida obaveza kirurške operacije prije promjene spola, reportaža lista Libération otkriva kako je u Francuskoj status transrodnih osoba i dalje podložan raznoraznim pravnim interpretacijama.

Naime, u Francuskoj godišnje oko 150 osoba nastoji promijeniti spol, no procedura je to koja se otkriva mnogo zamršenijom i kompleksnijom no što se službeno najavljuje. Da bi promijenila spol, osoba se mora pojaviti pred sudom u pratnji odvjetnika. No kako pokazuje slučaj Cédrica, nije za tu skupu proceduru moguće dobiti odvjetnika uz pomoć države.

Država mu je odbila dodijeliti odvjetnika, iako već četiri godine živi kao žena i redovito prima hormonalnu terapiju, jer nije došlo do operacije promjene spola. List podsjeća da se radi o veoma kompleksnoj operaciji koju malo kirurga i izvodi i za koju postoji lista čekanja od 18 do 24 mjeseca.

Sud očekuje sterilizaciju

Odvjetnica Magaly Lahotel upozorava da država traži sakaćenje prije no što se osoba uopće pojavi na sudu i tvrdi da se radi o veoma proizvoljnoj pravnoj interpretaciji, dok su iz udruge Acthé za prava trans osoba poručili da u praksi takvo odbijanje znači da sud očekuje sterilizaciju što je "suprotno načelima ljudskog dostojanstva“.  

Naime, u Francuskoj, zemlji koja je prošle godine uvela bračnu jednakost, uz veliku buku kršćanske opozicije, transseksualnost je do 2010. bila smatrana mentalnom bolešću. A tek od 1992. ssoba može mijenjati spol nakon operacije "slijedom koje više ne nosi fizičke karakteristike svog izvornog spola“.

Transrodne osobe su tako u Francuskoj, a i u nizu drugih zemalja, prepuštene odlukama suda koje procjenjuju koja je operacija dovoljna za dodjelu novog spola. Neki sudovi su proteklih godina smatrali da je skidanje Adamove jabučice dovoljan motiv za promjenu spola, no većina ih strože pristupa transrodnim osobama.

"Ono što žele, nije toliko operacija promjene spola (duga i komplicirana), već žele biti sigurni da osoba ne može imati djecu.“, zaključuje odvjetnica Lahotel.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.