Iako se moglo realno očekivati da će u Hrvatskoj životno partnerstvo biti glavni modus zakonskog rješavanja statusa istospolnih partnera, reportaža u današnjem broju Večernjeg lista pokazuje da su hrvatski istospolni parovi spremni i na sljedeći korak, zasnivanje obitelji.

Konkretno, radi se o lezbijskom paru Emi (32) i Ireni (37) koje čekaju dijete nakon što su se odlučile na umjetnu oplodnju (nota bene: imena su promijenjena). Umjesto da odu u klinike za plodnost u Njemačkoj ili Mađarskoj (gdje se takve usluge skupo naplaćuju), odlučile su se na umjetnu oplodnju kod kuće.

Pronašle su, igrom slučaja, kvalitetnog anonimnog donora u Zagrebu te obavile umjetnu oplodnju kod kuće. Iz trećeg pokušaja proces je uspio nakon što su naručile tzv., menstrualne šalice iz SAD-a , pomno pratile bazalnu temperaturu i obavile zdravstvene testove. Tvrde da se mnoge žene odlučuju upravo na takav postupak začeća.  

Svjesne su, tvrde, da će njihov postupak izazvati niz oprečnih reakcija, no javnosti poručuju da je njihovo dijete ne samo pomno planirano, već i željeno. Iz užeg obiteljskog kruga dobile su zasad samo pozitivne reakcije. Upravo zbog bebe, a i i zbog teške trudnoće koja očekuje Emu, nisu još predale zahtjev za životnim partnerstvom, no planiraju i to ovog mjeseca.

Pravni status djeteta

Nakon rođenja, zatražit će, shodno Zakonu o životnom partnerstvu, da se Ireni prizna partnerska skrb nad djetetom. Pravni stručnjak za Večernji list tvrdi da ne bi trebalo biti problema.  Bolnica će nakon rođenja prijaviti matičaru ime roditelja (točnije, ime majke i stavku da je otac nepoznat). Dijete će, znači, imati jednog roditelja i jednu skrbnicu.

Oca se ne može prisiliti da prizna očinstvo, poručuje stručnjak. No sve i da se samostalno javi, on mora prvo dokazati očinstvo, no ni tada nema jamstva da će automatski steći roditeljsku skrb jer se sudi vodi načelom dobrobiti djeteta.

"Bitno je jesi li odgovorna osoba i želiš i to iz zdravih pobuda“, poručuje par te tvrdi da im je svejedno radi li se o sinu ili kćerki, samo da je zdravo.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.