Od 5. do 12. rujna članice Le Zbora bile su gošće na međunarodnom ženskom festivalu Sappho Women u Skala Eressosu na otoku Lezbosu. O tome kako su se provele na mitskom otoku, zavičaju starogrčke pjesnikinje Sapfe po kojem je nazvana i ženska ljubav, razgovarali smo s članicama Le Zbora, Leom Jurišić i Jelenom Miloš.

Za početak, pitali smo ih kako je uopće došlo do poziva za gostovanje na ovom internacionalnom lezbijskom festivalu.

"U maniri pravih dama, na Lezbos smo se pozvale same. Naime u svakom iole ozbiljnijem lezbijskom manualu stoji da su obveze svake lezbijke nositi ravne cipele, davati desetinu za mačke i hodočastiti na Lezbos. Ovo prvo dvoje redovno upražnjavamo, dok su se za put na Lezbos trebali stvoriti uvjeti, prvenstveno oni financijske prirode. Opće je poznato da se rad Le Zbora temelji na bezgraničnom volontiranju te da marljivo skupljamo i čuvamo svaki euro i kunu koji naiđu putem. Tako su se konačno nakon devet godina rada i akumulacije kapitala stvorili uvjeti da si možemo pokriti troškove puta, pa smo s tim mirazom pristupile organizatoricama i izrazile svoj interes za sudjelovanjem na Festivalu. Bilo nam je jasno da nam zbog nekomercijalne prirode događanja neće biti u mogućnosti pokriti sve troškove, o honoraru da i ne govorimo, tako da smo zajedničkim snagama uspjele složiti financijsku konstrukciju. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni Ministarstvo kulture koje je u sklopu Međunarodne kulturne suradnje doprinijelo s pokrivanjem oko 16% troškova", kazala nam je Lea Jurišić.

Festivalu treba i politička dimenzija

Festival se, pripovijeda Jelena Miloš, uglavnom sastojao od kulturnih zabavnih sadržaja poput raznih radionica (plesa, ronjenja, mozaika), performansa, koncerata i tuluma, a za političku dimenziju smo se mi pobrinule redom antifašističkih, lezbijskih i feminističkih pjesama. Kasnije smo u razgovorima s organizatoricama i gošćama festivala dobile jako pozitivne reakcije na naš nastup, a mnoge od njih su komentirale da je takva politička dimenzija potrebna festivalu.

Le Zbor je prije putovanja na Lezbos priredio zanimljiv natječaj. Naime, odlučile su u Grčku na predbračno putovanje povesti i jedan lezbijski par koji ima namjeru uskoro sklopiti Životno partnerstvo. Zanimalo nas je koliko su prijava uopće dobile i na temelju čega su odabrane pobjednice.

"Glavni moto Le Zbora je for us-by us, zajednica nas je od prvih dana podržavala i zato smo odlučile dati nešto opipljivo zauzvrat. Namjera nam je bila nagraditi predbračnim putovanjem jedan par, neovisno je li riječ o lezbijskom ili gej paru. Odabrale smo predbračno putovanje jer smatramo da takva putovanja imaju više rezona od bračnih. Uistinu, ima li bolje prilike od upoznavanja budućeg druga/družice doli da provedete sedam dana 0-24 zajedno. Pa ako funkcionira, pravac matični ured."

Na poziv se, kaže Lea, nije javilo puno parova, ali dovoljno da su mogle odabrati jedan čija ih je priča posebno oduševila. Ostalim prijavljenima ponudile su "utješnu" nagradu u obliku organizacije vjenčanja u Dubrovniku, koja je poklon agencije Yes I DU.

Kako u Grčkoj ne postoji mogućnost sklapanja gej brakova, na Lezbosu je vladao velik interes za Le Zborove dobitnice i društveno-političku situaciju u Hrvatskoj općenito

Odabrale smo predbračno putovanje jer smatramo da takva putovanja imaju više rezona od bračnih. Ima li bolje prilike od upoznavanja budućeg druga/družice doli da provedete sedam dana 0-24 zajedno?

Pitamo ih i kako je izgledao njihov nastup na festivalu te na koje je pjesme publika najbolje reagirala?

"Ženski festivali su naše omiljene destinacije jer nam publika uvijek daje snažnu podršku, onda i nama trema nestane tako da atmosfera bude odlična. Na Lezbosu smo održale dva koncerta, jedan na otvorenju festivala i jedan samostalni, za one koje su nas željele čuti dvaput. Publika je aktivno sudjelovala, pjevale su i plesale s nama, tako da je bilo uistinu divno iskustvo. Zbog nedavnih kadrovskih promjena u zboru nismo bile u mogućnosti spremiti poseban repertoar za Lezbos, ali naše 'stare' uspješnice poput Jovane, Katjushe i Internacionale oduševile su sve prisutne, pa i tonca".

Foto: Andrea Hrovatić

Sunce i more mogu imati blagotvoran utjecaj neovisno s kojom klasom se identificirate

Najviše ih je, kažu, iznenadila opuštena atmosfera koja je daleko od turističke manije i srdačnost lokalaca koje više zanima zadovoljstvo ljudi, a ne toliko ubiranje profita po svaku cijenu. Iako se radi o malome mjestu, ni u jednom trenutku nije im bilo dosadno jer na Lezbosu postoji raznolika ponuda sadržaja: od radionica plesa, ronjenja, joge preko planinarenja pa do dobrih koncerata i tuluma.

Jelena priznaje kako se u dokoličarenju opredijelila za posjećivanje svih lokalnih restorana s dosta pristupačnim cijenama, a onda i večernjih i ranojutarnjih tuluma s izvrsnim DJ-icama, pa nije stigla isprobati druge sadržaje, ali zato je sebi već obećala da će se vratiti s curama sljedeće godine da nadoknadi propušteno.

"Najpozitivnije nas je iznenadio nedostatak potrebe da izbivamo iz Skala Eressosa (smijeh). Le Zbor se posebno ponosi raznolikošću interesa i životnih stilova članica i bile smo u početku skeptične hoće li sve članice uspjeti naći zanimaciju za svih sedam dana. Srećom, naše bojazni se nisu obistinile, u sklopu Festivala je bilo različitih sadržaja tako da su sve mogle pronaći nešto za sebe, duhovnija hipi ekipa je imala na raspolaganju jogu, meditacije, ove sa boljom motorikom su mogle pohađati satove plesa, spretnije s rukama radionice mozaika, sportska sekcija zbora je imala priliku planinariti, surfati, roniti, a partijanerice su imale gdje i s kim ostati budne do jutra. Taj tjedan nam je tako proletio da nam je zapravo trebao još dodatni tjedan da nadoknadimo propušteno. Naravno, otočka prometna infrastruktura je nalik našoj, tako da je rent-a-car must have ukoliko želite obići druge dijelove otoka. Ali, zato nam je ostalo dosta toga za iduću godinu, sve smo složne u odluci da se vraćamo na Lezbos, kaže Lea.

Festivali se svaki dan premještaju s jedne lokacije na drugu, a razlog tome je da se ne stvara konkurencija među lokalnim turističkim radnicima, već se nastoji da se dobit dijeli unutar lokalne zajednice

Pitamo ih i je li ovo najdulje putovanje na kojem su članice Le Zbora boravile zajedno?

"Nije najdulje, ali je definitivno najbolje. Najdulji zajednički put na kojem smo bile su Gay Games 2010. u Kölnu. To je isto bilo jako pozitivno iskustvo, ali atmosfera velikog grada je neusporediva s malim mediteranskim mjestašcem, te je i iz tog razloga na Lezbosu vladao veći zen među lezborskim članstvom. Posebnim uspjehom smatramo činjenicu da su neke članice koje su zbog političkih razloga bježale i od same slutnje dokolice ipak popustile i vidjele da sunce i more mogu imati blagotvoran utjecaj neovisno s kojom klasom se identificirate", reći će Lea vragolasto, u namjeri da se malo, "sestrinski" našali na račun kolegice i prijateljice Jelene, osvjedočene aktivistice i borkinje za radnička prava.

Radoznali smo, pa ih pitamo i jesu li uspjele uspostaviti neka zanimljiva poznanstva, dogovoriti potencijalne suradnje s nekim od ostalih gostiju festivala, domaćinima?

"Apsolutno. Žene koje smo upoznale su bile vrlo inspirativne, Festival i samo mjesto baš zbog svoje nekomercijalnosti nude puno prilika za aktivan doprinos i sudjelovanje. Tako da smo se vratile s mnoštvom ideja i kontakata. U mjesecima koji dolaze fokusirat ćemo se na razradu mogućnosti vezano za nastavak suradnje sa festivalskom ekipom. Osim opuštanja i odmora, ovakvi događaji dobri su i za umrežavanje pa smo već ostvarile neke kontakte u Italiji i Austriji s ljudima koji djeluju u lezbijskim i feminističkim organizacijama", slažu se naše sugovornice.

Foto: Andrea Hrovatić

Turizam po mjeri čovjeka

Čuli smo da lokalna zajednica ima prilično pravedan sustav raspodjele profita od popratnih sadržaja festivala, naime – postoji praksa da je svake večeri party u drugom kafiću, nema konkurencije i nadmetanja, zavisti između vlasnika kafića kao što je slučaj u velikom broju domaćih turističkih mjesta. Stoga pitamo Jelenu i Leu koliko su turistički radnici i radnice u Skala Eressosu usmjereni na profit od turizma?

"Nažalost, nismo stigle s našim domaćinima detaljno razgovarati o turističkoj strategiji mjesta. Turizam je naravno uvijek potrošački sport, ali čini mi se da u Skala Eressosu taj potrošački element nije preuzeo logiku funkcioniranja cijelog mjesta niti je usmjeren na bogatije klijente: nije vidljiva apartmanizacija naselja, nema privatnih i ograđenih plaža, cijene smještaja i hrane su pristupačne za prosječnu dubinu džepa pa je na takvom mjestu svakako ugodno boraviti. Svidjelo mi se što su se događanja festivala svaki dan premještala s jedne lokacije na drugu, a kako mi je organizatorica objasnila, razlog tome je da se ne stvara konkurencija među lokalnim turističkim radnicima, već se nastoji da se dobit dijeli unutar lokalne zajednice", pojašnjava Jelena.

Unatoč "lezbijskom" imenu otoka, u drugim mjestima nema toliko rainbow zastavica na klubovima i restoranima, tako da je Skala Eressos svojevrsna oaza "lezbijskog turizma"

Skala Eressos mjesto je u kojem funkcionira turizam po mjeri čovjeka, ima sadržaja za sve, poštuje se i priroda i radno vrijeme ugostiteljskih objekata, tako da vjerujem da domaći mogu biti zadovoljni 'imidžom destinacije" i populacijom koju ona privlači. To je uistinu posebno mjesto i preporučili bismo ga svakome, neovisno o seksualnoj orijentaciji, da bar jednom tamo provede odmor ako ne i nešto više. Naravno, najlakše ga je opisati kao lezbijski raj, zbog količine mačaka, razumljivo, ali ni ostale grupe turista se neće osjećati isključeno. Osim lezbijki, zastupljeni su i ljubitelji/ce vodenih sportova, na grčkim otocima zbog količine vjetra vladaju dobri uvjeti za takve zanimacije, u blizini Skala Eressosa djeluje OSHO meditacijski centar, pa i ti gosti čine značajan dio u općoj turističkoj populaciji regije.

Osim svega spomenutog, tvrde Jelena i Lea, riječ je o mjestu na otoku s najvećim brojem "vidljivih" lezbijki. Unatoč "lezbijskom" imenu otoka, u drugim mjestima nema toliko rainbow zastavica na klubovima i restoranima, tako da je Skala Eressos svojevrsna oaza "lezbijskog turizma". No, ne treba zanemariti ni druga mjesta na otoku. Lezbos je u odnosu na neke "razvikanije" i u Hrvatskoj popularnije destinacije poput Mikonosa, Rodosa ili Santorinija još prilično netaknut i svakako ga vrijedi posjetiti.

Na Lezbosu je s Le Zborom boravio i redatelj Tomislav Fiket koji je snimao kadrove za svoj dokumentarni film Pjesma iza zida, posvećen aktivističkom radu i kulturno-umjetničkom djelovanju ovog, jedinog lezbijsko-feminističkog zbora u regiji.

Dobar indikator vidljivosti LGBT populacije na Skala Eressosu jest, kaže Jelena, i činjenica da se ovaj festival održava već četrnaest godina i da zbog toga nikad nije bilo problema u lokalnoj zajednici. Jedan od razloga za to je zasigurno promet koji donose turisti, no ona misli da je važna i činjenica da postoji dug kontinuitet suradnje organizatorica festivala s lokalnom zajednicom: dio njih cijelu godinu provodi u Skala Eressosu, shvaćaju njihovu dinamiku žitelja mjesta, potrebe i probleme. To je ipak razlika u odnosu na neke turističke događaje koji samo preko ljeta iskoriste prostore i resurse lokalne zajednice i potom je vrlo brzo napuste.

 

Sljedeće godine festival Sappho Women slavi petnaestu godišnjicu, zazubice rastu nakon što su nam djevojke iz Le Zbora ispričale svoju grčku avanturu, pa ako dotad Hrvatska ili Grčka ne bankrotiraju, idućeg proljeća i ljeta Skala Eressos svakako valja uvrstiti na popis najzanimljivijih lezbijskih destinacija.
 

 
 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.