Image Na spolno prenosive bolesti nitko nije imun. Vi možete biti monogamni, no ne znači da će takva biti i vaša partnerica, kao i da ste joj vi prva osoba s kojom je bila u seksualnim odnosima.

Morate imati na umu sljedeće: kad s nekim spavate - u pogledu bolesti to je gotovo isto kao da ste spavale sa svim osobama s kojima je ona imala seksualne odnose.

 

Savjetujemo vam testiranje prije spolnih odnosa i redovite ginekološke preglede, jer je rana dijagnostika vrlo bitna, kako biste, ukoliko ste zaražene nekom od spolno prenosivih bolesti, započele liječenje prije ozbiljnih komplikacija poput sterilnosti a i radi daljnjeg širenja infekcija na osobe s kojima ulazite u seksualne odnose. Pametno je prije seksualnih odnosa dobro oprati ruke, izbjegavati seks za vrijeme menstrualnog ciklusa, ne prakticirati vaginalni seks nakon analnog te dezinficirati pomagala ukoliko se njima služite, alkoholom ili nekim drugim dezinfekcijskim sredstvom.

Spolno prenosive bolesti uzrokovane klamidijom:

Spolno prenosive bolesti uzrokovane klamidijom jedne su od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Postoji mogućnost asimptomatske bolesti (bez simptoma), što omogućava širenje zaraze na partnera. Jedna od opasnijih posljedica infekcije klamidijom jest neplodnost žena i vanmaternična trudnoća. Simptomi kod žena uključuju gnoj iz vagine, krvarenje iz vagine između ciklusa, pečenje ili bol za vrijeme mokrenja, bok u trbuhu, ponekad temperatura ili mučnina. Neke od bolesti uzrokovane klamidijom su :

Uretralni sindrom u žena:

To je upala mokraćne cijevi uzrokovana klamidijom koja se očituje otezanim mokrenjem, učestalim mokrenjem te nalazom gnoja u mokraći.
Mukopurulentni cervicitis: Mukopurulentni cervicitis je gnojna upala grlića maternice, uzrokovana klamidijom. Simptomi upale grlića maternice su vaginalni iscjedak koji može ali i ne mora biti popraćen neugodnim mirisom, sive, bijele ili žute boje, nenormalno vaginalno krvarenje nakon penetracije, između menstruacija ili nakon menopauze, bolna penetracija i vaginalna bol.

Lymhogranuloma venereum (LGV):

LGV je spolno prenosiva bolest uzrokovana klamidijom. LGV klamidije ulaze u organizam kroz sitne ozljede na koži ili sluznicama i šire se u regionalne limfne čvorove u kojima nastaju nakupine gnoja. Kod neliječenih infekcija može nastati širenje upalnog procesa na okolno tkivo. Simptomi: 1-4 tjedna nakon spolnog kontakta javlja se bezbolni ulkus (čir) na vagini a česta je i vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima. U tom ranom stadiju bolest često ostaje neprepoznata. Nakon 1-3 tjedna povećavaju se limfni čvorovi. Zahvaćeni limfni čvorovi se povećavaju i gnoje, te gnoj izlazi kroz brojne kanale. Tada se osim vrućice, glavobolje, osipa i upale jetre može javiti i upala mozga i moždanih ovojnica (meningoencefalitis). Limfni čvorovi zacjeljuju ožiljcima, ali infekcija može dugo trajati i uzrokovati opsežna razaranja tkiva.

Vulvovaginalna kandidijaza:

Ova vaginalna infekcija, uzrokovana kandidom, najčešće se javlja u žena koje su reproduktivno sposobne. Simptomi se javljaju 1-3 dana nakon infekcije. Glavni simptomi koje izaziva kandida jesu neugodni svrbež u vagini i na vanjskim spolnim organima, pečenje, crvenilo, te oskudan, najčešće bezmirisan iscjedak bijele boje a nekad poprima oblik ugrušaka nalik mekom bijelom siru. Rodnica i stidnica su crvene, nadražene, natečene i bolne. Penetracija također može biti bolna. Za vrijeme mokrenja javlja se peckanje.

Genitalni Herpes:

Genitalni herpes je seksualno prenosiva virusna infekcija koja je karakterizirana recidivirajućim erupcijama malih, bolnih mjehurića na genitalijama, oko anusa i okolnoj koži. U osoba koje prije nisu bile u kontaktu s herpes simplex virusom tip 1 ili 2, početna infekcija je karakterizirana ne samo lokalnim već i sistemskim ( općim) simptomima. Opći simptomi su vrućica, slabost, bolovi u mišićima te smanjeni apetit. Lokalni simptomi: prije pojave mjehurića može se pojaviti povećana osjetljivost inficirane kože, svrbež, pečenje ili bol. Uvijek se pojavljuje više mjehurića koji su ispunjeni čistom, blijedožutom tekućinom. Tada mjehurići pucaju, što rezultira stvaranjem plitkih ulkusa koji su vrlo bolni. Tijekom 7 do 14 dana oni zarastu. Moguće je da se povećaju i lokalni limfni čvorovi, iscjedak iz vagine i bolno mokrenje. Jednom kad se osoba zarazi, virus ostaje unutar živčanih stanica i otežava imunom sustavu njegovo detektiranje i uništavanje te tamo ostaje u mirovanju dok se ponovo ne reaktivira, najčešće za vrijeme stresa ili neke iritacije. Simptomi se najčešće pojavljuju unutar dva do deset dana od kontakta sa zaraženom osobom. Kod većine pacjentica virus može postati aktivan nekoliko puta godišnje. Nakon prvog izbijanja kožnih promjena, sljedeća izbijanja su obično blaža i traju oko tjedan dana. Zaražena osoba često može predvidjeti izbijanje kožnih promjena jer osjeća škakljanje ili svrbež genitalnog područja ili bol u stražnjici i/ili nogama

Sifilis:

Infektivna bolest koju uzrokuju spirohete treponema pallidum. One penetriraju kroz oštećenu kožu ili mukoznu membranu najčešće za vrijeme seksualnog kontakta. Postoji nekoliko stadija sifilisa. U prvom stadiju pojavljuje se bezbolni ulkus tzv. čankroid 2-3. tj. nakon zaraze. Rubovi ulkusa su uvijek malo izdignuti, a pod pritiskom se na tome mjestu osjeća otvrdnuće. Moguće je i povećanje limfnih čvorova. 4 do 6 tjedana kasnije čankroid obično nestaje. Jedna trećina neliječenih osoba napreduje u sekundarni stadij. On počinje obično 2 do 8 tjedana nakon pojavljivanja originalnog cankroida a u nekim slučajevima on može biti i stalno prisutan. Kod sekundarnog sifilisa, bakterije su se proširile u krvotok i nalaze se u velikom broju. Najčešći simptomi su tamnocrveni osip po koži, najčešće po dlanovima, te lezije po ustima i vagini, otečeni limfni čvorovi i vrućica. Ovaj stadij je najviše infekciozan. obično nestaje nakon par tjedana do godine dana. Nakon toga slijedi faza mirovanja koja može trajati par godina i karakterizirana je nestankom simptoma. Tercijarni sifilis karakteriziran je promjenama koje dovode do destrukcije tkiva, može zahvatiti i krvne žile, kosti i CNS.

Human papillomavirus (HPV):

Ljudski papiloma virus je grupa od 70 tipova virusa koji izazivaju dobroćudne novotvorine i papilome nalik na kožne bradavice, blijedocrvene boje, koje se postepeno povećavaju. Dok neki tipovi HPV-a izazivaju novotvorine na rukama i nogama, genitalni hpv izaziva novotvorine na genitalnom području. Neki tipovi HPV-a su povezani s povećanim rizikom od nastanka karcinoma grlića maternice pa je vrlo bitno rano napraviti dijagnozu i započeti liječenje. HPV može izazivati stvaranje novotvorina sa mnogim različitim karakteristikama, one mogu biti male ili velike, ravne ili uzdignute, samostalne ili višestruke, a nekad nisu ni oku vidljive. najčešće mjesto gdje se nalaze jest oko vagine i oko anusa. čak su moguće i u samoj vagini ili cerviksu.

Gonoreja:

Gonoreja ili kapavac je najčešća spolna bolest današnjice, a prenosi se gotovo isključivo spolnim putem. Promiskuitet znatno povećava rizik obolijevanja od ove bolesti. Simptomi gonoreje ovise o tome koji je dio genitalnog područja zahvaćen. Ako je zahvatila uretru , žena može osjećati peckanje za vrijeme mokrenja i iscjedak iz uretre. Peckanje može biti vrlo jako do blago a iscjedak može biti bistar ili mliječni do žutozeleni. Gonoreja može inficirati cerviks (grlić maternice), a u tom slučaju većina žena nema nikakve simptome pa stoga niti ne znaju da su zaražene. Kod drugih bolesnica simptomi su vaginalni iscjedak i iritacija vanjskih genitalija, u dodatku ako su žlijezde uretre inficirane, mokrenje može izazvati osjećaj peckanja. Posljedica komplikacija primarne bolesti mogu biti sterilitet i izvanmaternična trudnoća. Na kraju, gonoreja može izazvati infekciju usta i anusa, oralna infekcija obično ne daje nikakve simptome, u nekim slučajevima neki pacijenti mogu osjetiti bol u grlu. Analna infekcija isto tako u većini slučajeva ne daje nikakve simptome ali mogući je svrbež i gnojni ili krvavi iscjedak iz anusa.

Aids:

Bolest kasne ili uznapredovale faze oboljenja virusom HIV-a koja se očituje nastupom određenih oportunističkih bolesti. Oportunističke infekcije u osoba s HIV infekcijom su mnogobrojne, a najčešće su infekcije Pneumocystis carinii, Toxopasma gondii, Mycobacterium tuberculosis, Candida, Cytomegalovirus, Herpes simplex virus i druge. Danas je u svijetu 34 milijuna oboljelih od side, od čega najviše u Africi. Među ukupnim brojem oboljelih od side 17 milijuna otpada na djecu, od čega je 2,6 milijuna zaraženo samo tijekom 1999. godine. Podaci datiraju iz iste godine. Infekcija HIV-om je kronična bolest koja kulminira gotovo potpunim uništenjem populacije limfocita T CD4 koji se nalaze poglavito u limfnim čvorovima. Bolesnici mogu biti asimptomatski i kao takvi nesmetano širiti infekciju ili simptomatski. većina pacijenata umire od oportunističkih infekcija zbog smanjene imunosti. Iako SIDA (AIDS) spada u spolno prenosive bolesti, spolni kontakt nije jedini način prijenosa infekcije. Virus se prenosi tjelesnim tekućinama (krv, sperma, slina) . Nisu bili rijetki slučajevi zaraze bez spolnog kontakta, a to se u prvom redu odnosi na primanje zdravstvene zaštite u nehigijenskim uvjetima, gdje je došlo do kontakta tjelesnih tekućina oboljele i zdrave osobe. Naime, u nerazvijenim zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike higijenski standard je nizak zbog smanjenih mogućnosti, pa je upitna sterilnost instrumenata koji dolaze u kontakt sa krvlju (šprice, derivati krvi, serumi). Moram napomenuti da prema nekim istraživanjima nije moguće prenjet zarazu tijeko ljubljenja no moramo napomenuti da možda i sama slina nema virus HIV-a ali postoji mogućnost ranica u ustima i isto tako da se u slini nađe malo krvi sa HIV uzročnicima te da se ne može sa sigurnošću reći kako je ljubljenje bez rizika. Profilaksa: - korištenje prezervativa pri spolnom odnosu - izbjegavanje rizičnog ponašanja - najvažnija i najkorisnija profilaktička metoda jest zdravstveno prosvjećivanje od strane stručnih osoba.

Trihomonijaza rodnice:

Trihomonijaza često puta prolazi bez simptoma, ali se preporuča da se i žene bez simptoma, zaražene T. Vaginalis liječe isto kao i one koje pokazuju simptome. Simptomi : obilni, žuti, gnojni, homogeni iscjedak iz rodnice i svrbež. Nakon određenog vremena upala se smiruje i prelazi u kroničnu fazu.

Vaginitis:

Vaginitis je upala vagine i dijela vanjskih spolnih organa, manifestira se boli, svrbežom i iscjetkom. može biti izazvan gardanelom, moniliom i trihomonasom. Vaginitis uzrokovan gardanelom izaziva neugodni miris rodnice i blagi bijeli iscjedak.

Stidne uši:

Bolest je široko rasprostranjena po čitavom svijetu. Glavni način prijenosa je spolni kontakt, dok su drugi oblici prijenosa uzročnika rjeđi. Znak bolesti je svrbež u području pubične regije, a može biti zahvaćena i perianalna regija. Dlačice su posute sitnim bjelkastim tvorbama, gnjidama. Na mjestu uboda uši mogu se primijetiti sitne plavkaste mrlje.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.