Image

Lezbijke imaju dugu povijest nevidljivosti i hrabrosti. One, a i druge žene koje su voljele žene kroz povijest, borile su se da očuvaju svoj integritet istodobno održavajući svoje veze bez podrške društva, a često i bez podrške ujedinjene i vidljive lezbijsko/biseksualne ženske zajednice.

Bile smo prekrivene velom tajne, prisiljene skrivati i maskirati se.

Kad nas "otkriju" ili se odlučimo na coming out, uglavnom nas izbjegavaju ili ekskomuniciraju. Sve ovo olakšalo je ogromnoj većini pripadnika naše kulture negaciju našeg postojanja i naše strasti, negaciju odgovornosti prema informiranju i preventivnom djelovanju kad su u pitanju bolesti u našoj lezbijskoj zajednici.

Pošto je već poznato da je prijenos virusa HIV-a s muškarca na ženu lakša nego sa žene na muškarca, postavlja se pitanje prijenosa sa žene na ženu. Jesu li lezbijke u opasnosti od HIV-a?

Još od prvih godina HIV epidemije postojali su dokazi da žene drugim ženama mogu prenijeti HIV i druge spolno prenosive bolesti, uključujući herpes i hepatitis. Prvi slučaj prijenosa HIV-a sa žene na ženu zabilježen je 1984. godine. Od ukupnog broja žena zaraženih virusom HIV-a koje su prijavile seksualne odnose isključivo sa ženama, velika većina njih (98%) imala je i druge faktore rizika (primjerice, intravenozno uzimanje droge, nezaštićeni vaginalni seks s muškim pripadnicima visoko rizičnih skupina, infuzija).

U svijetu ima vrlo malo zabilježenih slučajeva prijenosa sa žene na ženu. Ipak, s obzirom da se virus HIV-a nalazi u vaginalnim sokovima i menstrualnoj krvi, rizik je realan. Nažalost, čak i nakon dva desetljeća epidemije ne postoje studije koje istražuju rizik HIV infekcije za žene koje imaju seksualne odnose s drugim ženama. Što je još gore, u podacima koji se uzimaju od pacijentica zaraženih HIV-om, u ogromnom postotku slučajeva, ne postoji podatak da li je pacijentica ikad imala seksualni odnos s drugom ženom, liječnik/ca nije ni pitao/la ili pacijentica nije rekla. Iz razloga površnih istraživanja ili jednostavno iz razloga nezainteresiranosti, Centri za kontrolu bolesti širom svijeta u svoje izvještaje ne uključuju prijenos sa žene na ženu. Kao rezultat toga, mnoge lezbijke vjeruju da nisu u opasnosti od HIV infekcije.

Stvarni rizik prijenosa sa žene na ženu zapravo je nepoznat. Nedostatak podataka koji su mogli biti sakupljeni tijekom epidemije bili su onemogućeni i početnim shvaćanjem da rizik od HIV infekcije postoji kod određenih grupa ljudi, primjerice kod gay muškaraca, intravenoznih korisnika/ca droge, hemofiličara/ki. Ovakvo shvaćanje spriječilo je sustav zdravstvene zaštite u definiranju rizičnih seksualnih ponašanja – ono je stavljalo naglasak na ljude, a ne na seksualno ponašanje.

Dakle, lezbijke se smatraju najmanje rizičnom grupom i zbog toga što je naše shvaćanje ostalo ukopano u predrasudama prema određenim grupama ljudi, a ne prema rizičnim ponašanjima, te podaci nisu sistematično sakupljani. To je dovelo do kruga razloga/izgovora za neuključivanje lezbijki u programe preventive.

Grupa s rizičnijim ponašanjem u okviru lezbijske populacije jesu mlade lezbijke i biseksualke koje mogu eksperimentirati s muškarcima, dok su još uvijek nesigurne u svoj seksualni identitet, uključujući tu mlade gay i biseksualne muškarce koji spadaju u grupu s najrizičnijim ponašanjem kad je u pitanju HIV infekcija.

Naposljetku, malo je vjerojatno da će jedna žena zaraziti drugu ženu virusom HIV-a ili nekom drugom spolno prenosivom bolešću ali nije nemoguće. Da li je vaše ponašanje rizično ili ne ovisi o tome kolika je vjerojatnost da tjelesne tekućine vaše partnerice dođu u kontakt s vašom krvlju.

Preuzeto iz: Say it! Women get AIDS!: HIV among Lesbians, by KATE MORROW, Ph.D. Lesbians and HIV, by DAVID SALYER

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.