Rezultati istraživanja američkoga NLLFS-a (National Longitudinal Lesbian Family Study), koje je objavio institut Williams pokazuju kako je, 18 godina nakon začeća, 77,5 posto majki lezbijki zadovoljno svojim izborom bilo poznatog ili nepoznatog donatora sperme.

"Većina heteroseksualnih parova odlučuje se na potpomognutu oplodnju birajući nepoznatog donatora, dok buduće mame lezbijke u obzir uzimaju više mogućnosti, ovisno o njihovim željama i okolnostima", izjavila je nositeljica istraživanja, psihijatrica Nanette Gartrell.

"Često je to komplicirana odluka, koja se zasniva na djetetovoj potrebi da poznaje svoje genetske korijene, koja treba biti i u skladu sa željom budućih majki da odgajaju djecu u planiranoj lezbijskoj obitelji bez mogućih sporova o skrbništvu", rekla je Gartrell.

U istraživanju je intervjuirano 129 majki i njihovih partnerica koje su govorile o svojim iskustvima i zadovoljstvu obzirom na vrstu donatorstva koje su izabrale, a njihovih je 77 djece adolescenata ispunilo standardizirani test procjene psihološkog zdravlja. Nije bilo razlike u zadovoljstvu majki i njihovih partnerica vezano za odabir tipa donatora, a ta činjenica također nije bila povezana sa stanjem psihološkog zdravlja kod njihove 17-godišnje djece.

Većina bi odabrala poznatog donatora

"Dostupnost donatora i briga oko skrbništva bile su osnovni faktori koji su utjecale na zadovoljstvo majki", rekao je suradnik na istraživanju, Henny Bos.

"U trenutku kad su se odlučile na potpomognutu oplodnju, buduće su majke birale između poznatog ili nepoznatog donatora, ovisno o tome kako su se osjećale vezano uz njegovu uključenost u budućem životu djeteta. One koje su željele sačuvati integritet svoje obitelji i izbjeći moguće sporove oko skrbništva većinom su se odlučivale za donatora kojem ne znaju identitet ili tzv. open-identity donatora, odnosno onog koji se slaže da ga dijete nakon navršenih 18 godina kontaktira", rekao je Bos.

Među onima koje bi ponovile postupak, njih 37 posto bi se odlučilo za poznatog donatora, 31 posto bi odabralo open-identity donatora, a njih 32 posto bi odabralo nepoznatog donatora.

NLLFS je najdugovječnija studija koja istražuje majke lezbijke i njihovu djecu u SAD-u, koju je pokrenula dr. Gartrell 1986. godine, a istražuje socijalni, psihološki i emotivni razvoj djece, kao i dinamiku planiranih lezbijskih obitelji.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.