Image

Vječita je strka oko ta dva pojma. Kao mnogi, kad sam prvi put čula o čemu je tu riječ, upalila mi se žaruljica: butch su, dakle, one lezbijke zbog kojih sam imala problema shvatiti da sam stvarno lezbijka.

Znate već, ma sviđaju se meni cure, ali muška frizura, odjeća, voziti motor, nije to za mene. U međuvremenu sam shvatila da baš i nije tako, da su krajnosti rijetke, ali i da mnoge stvari danas ostaci nečeg što se dogodilo jednom davno, davno...

JEDNOM DAVNO: Godine 1778. Sarah Ponsonby i Eleanor Butler pobjegle su iz domova svojih roditelja preodjevene u mušku odjeću i skrasile se u selu u pokrajini Wales. Postale su poznate i poštovane kao ''dame od Llangollena'', utočište i inspiracija najuglednijih umjetnika tog doba.

Međutim, može i drugačije.

JEDNOM DAVNO: Nakon izlaska knjige ''The Well of Loneliness'', prve knjige zapadne civilizacije koja portretira život lezbijke, spisateljica Radclyffe Hall završava na sudu. Najveća se strka podigla nakon što je u novinama objavljena njezina fotografija u muškoj odjeći, s kratkom kosom i cigaretom. Naravno, knjiga je zabranjena, a spisateljica i njezina partnerica sele u Francusku.

Mislite da danas stvari stoje drugačije? Možda. Fine i pristojne lezbijke niču u medijima na sve strane. Serije, filmovi, spotovi, knjige, sve je otvoreno lijepim djevojkama koje se strastveno ljube zamahujući svojim dugim kosama. Ipak, koliko ste puta čule superduhovitu primjedbu ''Ej, ovo ti je ženski WC''? Možda ste je čak i izrekle?

Općenito, iako su ženske romantične veze često prolazile relativno bez frke, problemi bi iskrsnuli kadgod bi se posumnjalo da se tu nešto ''muškuje''. Naime, nekoliko nam je stvarčica ostalo kao relikt prošlosti. Otprilike kao slijepo crijevo, samo se, na žalost, ne mogu kirurški odstraniti:

1.   smatra se da je aktivna seksualnost muška stvar - žene su u svim pitanjima seksa i veza koje podrazumijevaju seksualno ponašanje pasivne

JEDNOM DAVNO: Viktorijanski ženski ideal bila je sentimentalna žena, puna ljubavi, ali nevina i stidljiva. Spolna želja vezana je isključivo za muškarce i bludnice.

DANAS: Trnoružica i Pepeljuga još su žive i vjerno čekaju svoje prinčeve, ali isto ih tako čeka i svaka junakinja ljubića ili romantične komedije. Mamine savjete o tome da se dečka ne smije proganjati i da je bolje malo se suzdržati od seksa da i ne spominjemo.

2.   žene kao aseksualna bića nikako jedna s drugom ne mogu ostvariti seksualni odnos

JEDNOM DAVNO: Britanski i američki liječnici pisali su o mladim ženama koje su zajedno spavale i međusobno se spolno podražavale, ali to se ponašanje nazivalo masturbacijom.

DANAS: Recimo, pseudolezbijske scene u pornićima, u kojima se seks sa ženom shvaća manje-više kao predigra seksu s muškarcem. Desi li se slučajno da je jedna od djevojaka u vezi (heteroseksualnoj, ofkors), seks sa ženom ne shvaća se kao prijevara. Ako je riječ o drugom muškarcu, partner baš i nije tako blagonaklon.

3.   dakle, ako želite seks, treba nam muško

JEDNOM DAVNO: Opet Viktorija. Naime, pri donošenju zakona kojim se kažnjava homoseksualnost, dotična je kraljica odbila povjerovati da se takva vrsta veze može razviti između dvije žene. Njezini je suradnici nisu imali snage razuvjeriti i tako je zakon zaobišao lezbijke.

DANAS: Koliko su vas puta pitali tko je muško u vašoj vezi?

Još je važnije da se kao ''muška'' obilježja ne gledaju samo ona vanjska; tu ulaze i osobine kao što su samosvijest, neovisnost i naročito seksualna izravnost. Nošenjem muškog odijela lezbijke su kroz povijest  željele vidljivo dati do znanja da posjeduju te osobine. Naravno, preuzimanje dijela ''muškog'' kolača redovito je grubo sankcionirano. Na različit se način promatra lezbijka koja ima neka maskulina obilježja i ona koja je izrazito ''ženski'' orijentirana. Pritom se o prvoj redovito razmišlja na patološki način, dok druga često prolazi kao zavedena, stjerana u kut ili neprivlačna muškarcima.

JEDNOM DAVNO:
''...ta ogavna antisocijalna bića, ženski spolni pervertiti, su jednostavno različiti stupnjevi iste vrste - degenerika''  (W. L. Howard)
a ''feminina'' lezbijka:
''Ove žene... nisu odbojne prema vlastita spola ili se ne zgražaju nad ljubavničkim pokušajima približavanja osoba vlastitog spola. Većinom nisu privlačne za prosječna muškarca, mada ima mnogo izuzetaka tom pravilu. Lica mogu biti priprosta ili neprivlačna, ali nije rijetko da imaju dobre figure kojima invertirane žene pridaju veću važnost nego ljepoti lica.''  (H. Ellis)

DANAS: Doći ćemo i do toga... u nastavku ove priče u kojem ćemo se napokon dotaći i famoznih butch/femme stvari.

Pridružite nam se i u drugom dijelu sage i zabljesnite u društvu elokventnošću i obrazovanošću.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.