Veća podrška istospolnim brakovima moguća je nakon samo 22 minute razgovora s gej osobom na tu temu, pokazalo je nedavno istraživanje. I ne samo to – istraživači su utvrdili kako ta novopostignuta podrška traje i nakon devet mjeseci, a utjecaj se širi i na prijatelje i obitelj.

"Kako posljednjih 25 godina istražujem razne društvene predrasude i javna mišljenja, navikao sam da se stavovi teško mijenjanju, posebno kad je riječ o takvim društvenim temama, ali sad vjerujem kako je promjena moguća", rekao je koautor istraživanja Donald Green, profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Columbia iz New Yorka.

Autori su kontaktirali protivnike gej brakova iz južne Kalifornije koje su pozvali na sudjelovanje u online anketi o politici. Dva od ukupno 50 pitanja u anketi bila su na temu gej brakova, kako bi se utvrdilo temeljno mišljenje ispitanika, javlja portal Live Science.

Dugoročni efekt promijenjenog mišljenja

Slijedeći je korak bio da istrenirani ispitivači obilaze domove i uživo razgovaraju s ljudima bilo o gej brakovima ili kućnom recikliranju, što je poslužilo kao kontrolna grupa. Neki od ispitivača su bili gej, neki hetero, tako su se i predstavljali, a postavljali su identična pitanja poput ovog:

"Ako vam to i nije namjera, isključivanje istospolnih parova od mogućnosti sklapanja braka dio je šire poruke kako gejevi i lezbijke nisu dobri poput heteroseksualaca. Takva poruka ima štetan utjecaj na stvarne gej osobe. Kako se osjećate zbog toga?"

Inicijalna anketa, koja je obavljena tri do pet dana nakon posjeta pokazala je kako su i gej i hetero ispitivači povećali podršku prema bračnoj jednakosti kod ispitanika. Devet mjeseci nakon prve ankete znanstvenici su na adrese 9500 sudionika poslali dodatnu anketu s pitanjem kakvo je njihovo mišljenje o gej brakovima i zanimljivo je kako su dugoročni efekt promijenjenog mišljenja zadržali samo ispitanici koji su razgovarali s gej anketarima.

Iako je uobičajeno da ljudi bolje slušaju one koji su im slični, u ovom slučaju hetero birači su odabrali više slušati gej ispitivače, koji u većini slučajeva nisu bili poput njih, zaključili su znanstvenici.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.