Image

Nedavno sam s prijateljicama razgovarala o našem doživljaju ideje "lezbijskog identiteta". Suvišno je reći da su naše spoznaje bile nevjerojatne, ali još zanimljivije bile su mi one najskrivenije misli o tome.

Neke su žene govorile o osjećajima zbog kojih se identificiraju kao lezbijke. Druge su pak pričale o globalnijem pristupu životu lezbijke.

Različiti stavovi signalizirali su mi kako svakoj od nas identitet znači više no što to na prvi pogled shvaćamo.

Prije no što nastavite čitati, upitajte se... je li vaša ideja lezbijskog identiteta vezana uz vas same ili uz vaše odnose s drugim ženama?

Za mene je "lezbijski identitet" ono što definira naš život i duh unutar svega što nas motivira i pokreće.

Neki ljudi vjeruju da se iza "lezbijskog identiteta" kriju promiskuitetne žene koje žude za seksualnim kontaktom s drugim ženama i pritom ne biraju. Oni lezbijke doživljavaju kao agresivne seksualne grabežljivice koje žele učiniti "ono" sa svakom ženom (ili djevojkom) koju sretnu. Ova uska definicija sasvim uklanja našu ljudsku dimenziju, opisujući nas isključivo kao seksualna bića.

Vjerujem da i same potpomažemo ovaj uski pogled na lezbijski identitet definirajući se prema našoj seksualnosti i istodobno tražeći izgovore zašto se nismo outale jer "to se nikog ne tiče".
Koliko puta ste rekle (ili čule od nekog drugog), "Nisam rekla tom-i tom jer ono što radim u spavaćoj sobi nije ničiji problem."
Jesmo li razmislile o poruci koju šaljemo? Ako jesmo, možda je vrijeme da ozbiljno razmislimo da li naš lezbijski identitet počinje i završava među našim plahtama.

Definirajući se prema našoj seksualnoj aktivnosti - kao da je to jedino što se događa u krevetu - postajemo jednodimenzionalne.
U svijetu prepunom trodimenzionalnih veza mi dopuštamo da naše veze postanu plitke i beznačajne, ili, u najboljem slučaju, nešto što postoji samo daleko od pogleda javnosti - u spavaćoj sobi.

Istodobno, postoje i okolnosti kad je u ženinom najboljem interesu da se ne outa. Osobna sigurnost - fizička, obiteljska ili financijska - mora se uzeti u obzir povrh svega. Svaka od nas mora odvagnuti faktore rizika, a zbog nekih društvenih predrasuda, licemjerja i netolerancije, neke od nas moraju nositi teško breme sakrivanja svog lezbijskog identiteta.

Naša snaga dolazi iz iskrenosti prema vlastitim razlozima - iskrenosti prema identitetu unutar nas samih. Vrlo je moćno prihvatiti da coming out možda nije siguran dok istodobno unutar sebe prihvaćamo i poštujemo naše lezbijske identitete i veze.

Na kraju, ako ste se slučajno pitale, moja definicija "lezbijskog identiteta" jest afirmacija. Lezbijski identitet je pozitivan čin voljenja i poštovanja žena koji nema veze s negativnim stavom i mržnjom prema muškarcima kao što misle brojni neupućeni.
Lezbijski identitet jest životne veza sa ženom koja stvara ljubav, ponos i snagu u svakom aspektu našeg življenja, a to je daleko više od onoga što dijelimo u spavaćoj sobi.

Kako vi definirate svoj lezbijski identitet?

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.