Dovoljno je letimično pogledati naslovnice vodećih gej časopisa da bi se došlo do jasnog zaključka da gej kultura ima veoma jasnu i fiksiranu ideju o idealnom muškom tijelu, mišićavom i vitkom koje se permanentno dorađuje treningom ili u teretani.

A upravo je variranje tog ideala, s tek neznatnim promjenama, dovelo to toga da su gej muškarci danas (iako statistički najviše vremena provode u brizi o svom tijelu) i najmanje zadovoljni njime. Nezadovoljniji od heteroseksualnih muškaraca, lezbijki i heteroseksualnih žena, skupine koja je također izložena snažnim medijskim pritiscima.

U pogledu prihvaćanja tijela u gej kulturi, veoma je indikativna priča Stavrosa Louce. Kako izvještava Guardian, Louca je muškarac od 190 kilograma koji je odlučio iskušati svoju sreću na natjecanju Mr Gay UK.

Čuđenje u gej barovima

U reportaži tvrdi da su vršnjaci počeli maltretirati još u školi i da su mu već tad, kad je imao 13-14 godina, govorili da je gej samo zato što zbog svoje težine ne uspijeva naći djevojku. Zbog toga je uvijek patio od manjka samopouzdanja, a i kasnije, kad je izlazio u gej barove, prisjeća se da su u njega mnogi zurili s čuđenjem.

Kako bi donekle osnažio svoje samopouzdanje, a i zbog osobnog izazova, prijavio se na natjecanje Mr Gay UK 2012. godine. Na jednom od prednatjecanja u Londonu pridobio je velike simpatije publike. Naime, jedna od etapa natjecanja bila je šetnja u donjem rublju. Organizatori su na raspolaganje kandidatima stavili samo bokserice veličine small medium, no Louca je iznašao kreativno rješenje.

Diskvalificiran jer "nije nosio donje rublje na propisani način"

Stavio je ponuđeno donje rublje na glavu i pred publikom izveo kratak ples. Upravo ga je zbog te geste publika najglasnijim pljeskom proglasila pobjednikom te etape. I sâm tvrdi da se tada bojao da će ga publika izviždati, no reakcija je bila dijametralno suprotna.

No nakon dva dana, u lokalnim je gej novinama pronašao na sasvim drugi izvještaj s te večeri. Pisalo je da je pobjednik drugi mladić (koji puno više odgovara gore navedenom idealu). Organizatori su mu objasnili da on ipak nije pobjednik. Naime, diskvalificiran je zbog tehnikalije – zato što nije nosio donje rublje na propisani način.

Nakon što je priča izišla u javnost, Stavros Louca zadobio je golemu podršku na društvenim mrežama (#Stavros), a organizatori natjecanja izdali su službeno objašnjenje. Kako tvrde, nitko od službenih predstavnika nije bio prisutan na toj etapi natjecanja, a odluka sudaca i publike je naknado izmijenjena, također bez njihovog znanja.

Ispričali su se Stavrosu zbog te loše odluke i istaknuli da natjecanje Mr Gay UK "podržava jednakost i raznolikost". Očito samo deklarativno.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.