Image

Cure koje se ljube i to još na filmu od apsolutnog trenda postale su dobar dan. Granice su totalno pomaknute, ruke cenzure obogaljene i slabe, pa se sad, kud puklo da puklo, istražuje krilatica – svi smo mi biseksualni. 

Zanimljivi, zasigurno sociološki, kultorološki pa i svakakvi -ološki fenomen čije pojavljivanje ne datira baš u daleku prošlost redatelji koriste ne bi li nas šokirali, izazvali još malo medijske pozornosti, privukli kojeg muškarca više, povećali toleranciju ili jednostavno ispričali iskrenu homoseksualnu ili biseksualnu priču. U svakom slučaju žensko ljubljenje sve je manje i manje neki big deal (čak već i dečki misle da je to izlizana fora), a čini se da će i muško uskoro postati uobičajeno.

Gdje početi tiradu? Krenuti možemo od novijih datuma, iako smo sigurni da zbog brojnosti nećemo obuhvatiti sve. Charlize Theron u zadnje se vrijeme naljubila s ženama – u filmu 'Monster' ljubakala se s Christinom Ricci, a u svom novom filmu 'Head in the Clouds' imala je priliku okusiti i predivna ustašca Penelope Cruz. Tko se bolje ljubi i kako je doživjela te izlete nije željela reći, iako su novinari poželjeli saznati da li je istinita predrasuda da se žene ipak ljepše ljube.

Na prošlim MTV Movie Awards nagradu u kategoriji Best Kiss dobio je film 'Starsky and Hutch' za trostruki poljubac Carmen Electre, Owena Wilsona i Amy Smart , pa je Electra na dodjeli reprizirala kako se to radi s Paris Hilton. Na podjeli 2000. ovlaš su se poljubile u usta i Sarah Michelle Gellar i Selma Blair. U svakom slučaju, jasno vam je da ovakvih nabrajalica, posebno kad su dodjele nagrada u pitanju ima napretek.

Poigravanje s lezbijstvom i ženskom seksualnošću snažno je i dojmljivo i u Daldryijevim 'Satima' iz 2002. gdje dvije od tri glavne nositeljice radnje pokazuju takve sklonosti. Wirginia se Wolf, koju glumi Kidmanica, pomalo bizarno i nedorečeno, na seksualan način pokušava približiti svojoj sestri, dok Julianne Moore u ulozi Laure Brown pokazuje sklonost prema susjedi. Naravno, ponekad je u cijelu priču upleten muškarac i zanimljiv se ljubavni trokut razvija između konflikta i želje.

Mušku su, pa i žensku pažnju zagolicale i scene hvatanja dviju junakinja u Lynchevom 'Mulholland Driveu' (2001, naslovna fotografija). Legendarna i nabrijana je i scena iz kultnih 'Showgirls' (1995) gdje se opet u backstageu hvataju njih troje – Elizabeth Berkley, Kyle Maclahlan i još jedna koja se tu nađe.

Što se tiče legendi, još davne je 1930. mali skandalčić izazvala Marlene Dietrich; nakon što je otpjevala pjesmu u klubu 'Marocco' u publici je zažvalila neku djevojku. Bez obzira što mislili o tome, naprosto je činjenica da je ženski seks, hvatanje i ljubljenje na filmu uz svoju medijsku pompu i funkciju ipak pridonio svojevrsnoj liberalizaciji i olabavio granice velikog platna. 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.