Lennie Gerber (78) i Pearl Berlin (90) zajedno su gotovo pola stoljeća, a nakon što je Vrhovni sud 2013. godine srušio Zakon o zaštiti braka (DOMA), te su se dvije žene napokon mogle vjenčati u državi Maine.

Njihovu priču donio je MSNBC u sklopu serije tema pod nazivom "Ljubav je ljubav", a u kratkom intervjuu Gerber i Berlin otkrile su kako su se upoznale i prisjetile minulih vremena, kad su životi LGBT osoba izgledali bitno drugačije nego danas.

Kažu, doduše, kako same nisu imale nekih većih problema s prihvaćanjem u krugu obitelji i prijatelja, premda je njihova veza započela prije 48 godina, u doba kad takvo prihvaćanje i nije bilo uobičajeno. Jedino su se Lennieni roditelji isprva odbijali pomiriti s novonastalom situacijom, no i to se s vremenom promijenilo.

Prekrasno je dijeliti život s voljenom osobom

Upitane što su naučile u tako dugoj vezi, obje su složne kako su naučile što znači voljeti i biti voljena. "Prekrasno je dijeliti život s voljenom osobom, od najobičnijih svakodnevnih aktivnosti, preko suočavanja s problemima pa sve do zadovoljstava i lijepih trenutaka", dodale su.

Prisjetile su se i kako se znalo događati da im na putovanjima odbiju rezervacije soba s bračnim krevetima, ali to su "rješavale" tako da bi se na hotelskim recepcijama jedna od njih sakrila. Kažu kako takvih problema više nije bilo otprilike od 2008. naovamo.

Premda su se uspjele vjenčati, željele su da se bračna jednakost ozakoni i u njihovoj matičnoj državi, Sjevernoj Karolini. pa su bile jedne od tužiteljica u sudskom procesu i zabilježile pobjedu. Naime, u listopadu 2014. zabrana istospolnih brakova u toj državi proglašena je neustavnom.

Njihova je priča zabilježena i u dokumentarcu Living in the Overlap, a kako su same skromno kazale, "iznenadilo ih je što su postale ikone borbe za LGBT prava samo zato što su živjele svoje živote".

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.