Pronaći trajni dom za braću/sestre i djecu s invaliditetom oduvijek je bio pravi izazov. Stig Williams je sa svojim životnim partnerom Philipom posvojio trojicu braće i nimalo ne dvoji o tome koliko im je radosti donijelo roditeljstvo.

"Volimo to što smo obitelj. Sretni smo gledajući dječake kako odrastaju i razvijaju se, to je nešto prekrasno. Kad smo prijateljima otkrili da planiramo posvojiti troje djece odjednom mislili su da se šalimo", kaže Stig za Guardian.

Taj je par iz sjevernog Londona prije nešto manje od pet godina posvojio braću Timmya, Reecea i Josha, kad su imali četiri, pet i šest godina i time su postali dio rastuće zajednice LGBT posvojitelja koji su se odlučili brinuti za djecu koja teže pronalaze trajni dom. Djeca koja teže nalaze posvojitelje su braća i sestre, djeca s invaliditetom, starija djeca, ona iz neke etničke manjine i djeca s poteškoćama u razvoju.

Sve dok su posvojitelji spremni i na potencijalne teškoće, rezultat može biti nevjerojatan

Nakon vladinih reformi 2006. porastao je broj potencijalnih LGBT posvojitelja koji se odlučuju upravo za djecu koja bi inače čitav život provela po domovima. Tor Docherty, izvršna direktorica humanitarne udruge New Family Social (NFS) otkriva kako je prema podacima iz nacionalnog registra, koji sadrži bazu podataka djece spremne za posvajanje i odobrenih posvojitelja koji čekaju na dijete, evidentno da su LGBT osobe spremnije na posvajanje djece koja teže pronalaze obitelj.

Kaže kako su brojni razlozi zbog kojih se istospolni parovi žele brinuti za takvu djecu.

"Posvajanje je za LGBT osobe često prvi smjer prema roditeljstvu, koji je pun raznih očekivanja. Njihov pristup je netradicionalan i fleksibilniji. Dok brojni heteroseksualni parovi o posvajanju razmišljaju zbog problema s plodnošću i zbog toga su više usmjereni na bebe i mlađu djecu, to nije toliko bitno LGBT osobama", pojašnjava Docherty.

Jedan od ciljeva jest demistifikacija posvajanja i informiranje javnosti o svim mogućnostima, uključujući i djecu koja teže nalaze posvojitelje: "Educiranje i informiranje javnosti je ključ uspjeha"

S njom se slaže i Iain McNulty-Ringshaw, osnivač NFS-a, koji je i sâm s partnerom Davidom posvojio dvojicu braće. Iako i mnogi hetero parovi također posvajaju djecu koja predstavljaju veći izazov, kod LGBT posvojitelja postoje specifični "empatija i razumijevanje" za one koje društvo doživljava "drugačijima", smatra Iain.

Kao roditelji posvojene braće i McNulty-Ringshaw i Williams ističu da sve dok su posvojitelji spremni i na potencijalne teškoće, zbog toga što su djeca bila istraumatizirana ili razdvojena dok su bila jako mala, kao i na to da potraže pomoć ako je to potrebno, rezultat može biti nevjerojatan za čitavu obitelj. Williams se prisjetio kako su svojim sinovima, zbog toga što su braća bila razdvojena kao bebe kod udomitelja, on i partner trebali pomoći u prilagodbi, ne samo na novi dom, već i na to da su ponovno zajedno. Kaže kako su im u tome pomogli i iz agencije i iz škole, kao i čitavo njihovo okruženje.

Ako ste spremni dati sve od sebe, posvajanje će vam biti najveća nagrada u životu

"U početku smo se suočili s brojnim izazovima, ali imali smo veliku podršku. Bilo je poput rollercoastera, ali i nevjerojatno". Svima koji razmišljaju o posvajanju braće/sestara ili starije djece Williams poručuje: "Ako ste spremni dati sve od sebe ta će vam situacija doći kao najveća nagrada u životu".

Kako bi što veći broj djece našao svoj trajni dom, iduće će se godine brojnim inicijativama izići ususret rastućem interesu LGBT zajednice za posvajanjem. Tako u NFS-u smatraju kako agencije za posvajanje trebaju zajedno raditi u pronalaženju potencijalnih posvojitelja među istospolnim parovima, jer je očito da su LGBT osobe spremne sagledati i širu sliku prilikom posvajanja.

Dok brojni heteroseksualni parovi o posvajanju razmišljaju zbog problema s plodnošću i zbog toga su više usmjereni na bebe i mlađu djecu, to nije toliko bitno LGBT osobama

Gemma Gordon-Johnson, voditeljica službe u First4Adoption, vladinom informativnom centru za sve zainteresirane posvojitelje u Engleskoj, kaže kako su od 2014. fokusirani na potencijalne LGBT posvojitelje. Jedan od ciljeva jest demistifikacija posvajanja i informiranje javnosti o svim mogućnostima, uključujući i djecu koja teže nalaze posvojitelje.

"Educiranje i informiranje javnosti je ključ uspjeha", zaključuje.

Tor Docherty iz NFS-a ukazuje i na ohrabrujuće znakove vezane uz posvajanja u LGBT obitelji, primjerice na dio istraživanja Sveučilišta Cambridge iz 2013. koje je pokazalo kako se djeca koju su posvojili istospolni parovi razvijaju i napreduju isto poput djece koju su posvojili hetero parovi. Ako regrutiranje više LGBT posvojitelja bude uspješno, to će biti pozitivan pomak za djecu koja još uvijek čekaju na obitelj, uključujući i onu koja teže pronalaze posvojitelje i puno duže čekaju, poput braće i sestara.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.