Kaže se kako se dolaskom djeteta sve mijenja. To se pokazalo itekako istinitim u slučaju Piper Joy Lasecki-Webb, koja je rođena 3. ožujka, a čije su majke zbog njezina rođenja riskirale reputaciju i načela.

34-godišnja nastavnica Barb Webb dobila je otkaz prošlog ljeta iz srednje škole Marian nakon što je ravnatelju rekla da je trudna 14 tjedana, prenosi Detroit News. Webb, koja je devet godina bila omiljena nastavnica kemije u toj školi za djevojke htjela je uzeti dopust do porođaja. Nadala se kako će to biti u skladu s moralnom klauzulom u ugovoru za zaposlenike kojom se propisuje kako nastavnici "neće javno sudjelovati u akcijama" koje su u suprotnosti s katoličkim učenjem. Umjesto toga, Webb je morala izabrati između "dva zla": mogla je uzeti 4000 dolara vrijedno zdravstveno osiguranje ako odluči tiho dati ostavku ili će biti otpuštena. Odabrala je potonje i odlučila da neće o tome šutjeti.

Odmah nakon toga se borila s prijedlozima kako bi trebala pokrenuti neke zakonske akcije protiv škole poput pisanja žalbe Komisiji za jednake mogućnosti zapošljavanja. "Nekako se nisam mogla odlučiti za to. Htjela sam da vodstvo škole preuzme odgovornost ali sam se zabrinula kako bi to moglo negativno utjecati na učenike i profesore".

Rođenje djeteta kao prekretnica

"Sad kad gledam Piper pomislim, što ako netko i njoj to učini? To mi daje sasvim drugačiju perspektivu", kaže. Dolaskom djeteta ovaj se par zapitao i kako osigurati svjetliju budućnost za netradicionalne obitelji.

"Ono što je počelo lošim iskustvom zakotrljalo se u to što nam to sada znači za obitelj", kaže Webb koja se vjenčala s Kristen Lasecki 2012. godine u Windsoru. Webb kaže kako rade na promociji bračne jednakosti i građanskih prava za LGBT osobe.

"Kristen nije mogla biti navedena na Piperinom rodnom listu, a ja ne mogu biti zdravstveno osigurana preko nje. Pravno priznati brak bio bi odličan prvi korak", smatra Webb.

Kaže kako nije očekivala veliku reakciju nakon što je na Facebooku objavila detalje o otkazu. No, njezini su pobornici odmah organizirali demonstracije ispred škole, a online peticiju je potpisalo više od 80.000 ljudi diljem svijeta zahtijevajući od škole da počne podržavati LGBT zaposlenike i učenike.

Okrenuta budućnosti

Webb je za početak željela da njezine učenice doznaju istinu. "Rečeno im je kako sam otišla zbog osobnih razloga. To bi značilo da sam otišla dobrovoljno, a nije bilo tako. Morala sam otići jer sam bila trudna. To je škola samo za djevojke. Zabrinjava me kolike među njima se mogu suočiti s istom diskriminacijom. Htjela sam im pokazati i da kad si u mogućnosti progovoriti o bilo kojoj vrsti diskriminacije, važno je to i učiniti".

Priznaje kako joj nije bilo svejedno nakon objave prvog članka, no shvatila je kako nema povratka. Lasecki joj je čitavo vrijeme bila podrška: "Ona je bila moja stijena", kaže Webb.

U istom tjednu u kojem je dobila otkaz, njihov je dom bio poplavljen, a samo mjesec dana kasnije Lasecki je morala na hitnu operaciju zbog opstrukcije crijeva. Sada kad je sve to iza njih, priča o školi Marian čini se kao davno prošlo vrijeme.

"Vrijeme doista sve liječi" kaže Webb.

Iako se još uvijek nada kako će vodstvo te škole "samo shvatiti potrebu za promjenom" više se time ne zamara previše. Nakon otkaza pronašla je mjesto za podučavanje u Noviu. "To je bilo sjajno mjesto za moj novi početak", rekla je. Prvog joj je dana ravnatelj rekao:"Želim da se ovdje osjećaš kao kod kuće. Ovdje nemamo običaj diskriminirati zaposlenike".

"Nakon toga se više nisam željela vraćati na to što mi se dogodilo u školi Marian. Bitno je samo moje podučavanje, a tako i treba biti", zaključila je Barb Webb.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.