Vrlo dobra posjećenost, pozitivni utisci, živahne diskusije i regionalna suradnja kratki su rezime ovogodišnjeg QueerSport Weekend (QSW), koji je održan u Zagrebu od 13. do 15. studenog u organizaciji qSPORT-a Zagreb. Za puni dojam događaja koji za cilj ima promociju sporta i rekreacije za LGBTIQ osobe, stvaranje sigurnih prostora i osnaživanje LGBTIQ osoba te ukidanje diskriminacije unutar sporta, tu je i video reportaža prvog hrvatskog gej Youtubera Renata Samardžića.

Poseban značaj ovogodišnjem QSW-u dalo je povezivanje i razmjena iskustava s grupama i inicijativama iz regije koje su ovaj put došle u znatnom broju iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada i Banja Luke. Vikend je otvoren plesno i to tečajem Ples za sve koji se redovito održava u organizaciji qSPORT-a Zagreb i plesnog centra Hathor. Na ovom tečaju ruše se pravila prema kojima par čine muškarac i žena, pri čemu muškarac vodi, a žena prati, jer ovdje su plesali većinom istospolni parovi koji su birali tko će voditi, a tko pratiti.

Dobrodošla razmjena regionalnih iskustava

Andrea je upravo zahvaljujući QSW-u prvi put bila na satu Plesa za sve, o čemu je rekla: "Iako je trajalo samo dva sata to je bilo i više nego dovoljno da nastavimo ići na satove plesa – ekipa i atmosfera su tome pridonijele".

Nakon plesnog petka, subotnje jutro je započelo već tradicionalnim zajedničkim brunchem koji je bio prilika za neformalno druženje i upoznavanje. Uslijedilo je predstavljanje grupa i inicijativa vezanih uz LGBTIQ sport. qSPORT Zagreb predstavio je sekcije: plivanje, badminton, ples, biciqla te priroda i društvo. Prisutni su se zatim upoznali sa ženskim nogometom i košarkom te Kvir kolektivom iz Zagreba. FemSlam iz Beograda se predstavio košarkom i nogometom, dok je qSPORT Sarajevo ukratko ispričao o planinarenju, bicikliranju, odbojci, plivanju i ostalim sportovima koje organizira. Ono što im je svima zajedničko je kako funkcioniraju na volonterskoj bazi i u samim počecima su organiziranja, tako da je njihov grassroot pristup pravo osvježenje na regionalnoj LGBTIQ sceni.

Posebno su zanimljiva bila iskustva grupa i pojedinaca/ki s međunarodnih LGBTIQ turnira u Düsseldorfu, Frankfurtu, Parizu i Stockholmu. Nakon bruncha i predstavljanja, Stjepan, sportaš iz qSPORT-a Zagreb nam je rekao: "Drago mi je da su konačno došle ekipe iz susjednih zemalja jer smo se imali priliku upoznati se s njihovim načinima rada i funkcioniranjem u LGBTIQ zajednici. Posebno su mi bile zanimljive edukativne prezentacije i humoristične opaske sudionica/ika".

Nakon predstavljanja se razvila zanimljiva diskusija o načinima funkcioniranja LGBTIQ sportskih grupa. Zaključeno je kako sport pruža mogućnosti gradnje sigurnih prostore za LGBTIQ osobe, bez obzira koliko je neka osoba aut ili nije. Važno je osigurati prostore bez diskriminacije, mjesta gdje se osobe imaju priliku družiti i upoznavati, i to kroz sport – jer sve to gradi pozitivnu sliku o njihovim LGBTIQ identitetima te osigurava podršku koja je važna u homofobnoj okolini u kojoj živimo.

Aktivizam kroz sportske aktivnosti

Posebno je bilo živahno tijekom rasprave o povezanosti sporta i aktivizma odnosno mogućnostima aktivizma kroz sport. Moglo se čuti kako je važno raditi na vidljivosti i osnaživanju LGBTIQ osoba kroz organiziranje sportskih grupa i aktivnosti, te predstavljanja aktivnosti u javnom prostoru i medijima. Zanimljiva je bila rasprava o vidljivosti koja s druge strane donosi i protureakciju homofobne okoline te strah nekih LGBTIQ osoba kako je grupa "previdljiva". Zaključeno je kako je važno međusobno podržavanje i poštivanje procesa autanja svake osobe te ohrabrivanje i probijanje leda u borbi za vidljivost i ljudska prava.

Karlo iz Zagreba (qSPORT plivanje) je također iznio svoje dojmove: "Svidjela mi se odlična organizacija i dijeljenje iskustava queer sportaša i sportašica iz regije. Pokazalo se da imamo slična iskustva i slične probleme, s tim da u regiji postoje i mjesta gdje je queer ljudima teže nego u Hrvatskoj".

Sport i te kako može imati aktivističku komponentu kao podlogu djelovanja jer o ljudskim pravima se može i mora pričati i iz sportskog ugla. Poseban naglasak stavljen je na potrebu da se u aktivnosti više uključe mnogobrojni LGBTIQ identiteti. Sudionici su se složili kako konstantno treba promišljati i osvješćivati vlastite pozicije, odnosno imati na umu kako postoje osobe koje su deprivilegirane u nekom pogledu, primjerice osobe s invaliditetom, žene, transrodne osobe, te kako se mora osigurati mogućnost da se bave sportom i pritom osjećaju ugodno i sigurno u našim grupama, jer LGBTIQ sport je dobro mjesto za preispitivanje tradicionalnih koncepata u sportu.

Jedna od sudionica panela, aktivistkinja Dragoslava Barzut iz Beograda (FemSlam nogomet) je rekla:
"Na panelu smo raspravljali o sportsko-aktivističkim inicijativama i praksama u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Bilo mi je izuzetno važno što smo se složili oko toga kako je sport dobar kanal za komuniciranje sa širom zajednicom jer može biti vrlo osnažujuć za pripadnike/ce manjinskih grupa. Neki od zaključaka do kojih smo došli su kako moramo imati strategije za ljude koji jesu i nisu aut kako ne bi došlo do diskriminacije unutar grupe, treba razviti procedure za inkluzivne sportske sekcije (transrodne osobe, osobe sa invaliditetom itd), te razvijati mrežu s drugim sportskim udruženjima (onima koja nisu LGBTIQ) i umrežiti se u sportski LGBTIQ regionalni savez".

Kako ne bi sve ostalo na teoretiziranju sporta, nakon panela je održan mini badminton turnir na kojem su natjecatelji/ke pokazali što su naučili/e na redovitim treninzima. Trener Jasmin (qSPORT Zagreb) je rekao kako je cilj tog mini natjecanja bio "na neformalan i sportski fer način predstaviti našu badmintonsku sekciju qSPORT-a".

Sudionici puni pozitivnih iskustava i dojmova

Istovremeno se održavao i turniru u ženskoj košarci na kojem su sudjelovali timovi iz Zagreba, Beograda i Sarajeva. Atmosfera je bila uzavrela jer se turnir pripremao već neko vrijeme i nestrpljivo se iščekivalo da se vidi u kakvim su formama timovi. Marija iz Zagreba, kojoj je to bio prvi takav turnir, bila je zadovoljna organizacijom:
"Ugodno sam iznenađena pristupom gdje se u različitim situacijama preklapao onaj sportski motiv za pobjedom s prijateljskom notom svih sudionica i ekipa. Držati 30 cura na okupu i u takvom duhu i koncentraciji je lavlji posao i smatram da je odrađen vrhunski, od svih tehničkih detalja pa do navijača".

Odlično je prošao i party u Coolturi, uz kviz na temu sporta i pop kulture s LGBTIQ predznakom, nagradne i druge zabavne igre i partijanje na plesnom podiju za što je bio zaslužan DJ Gorão.

Zadnji dan QueerSport Weekenda započeo je laganom šetnjom po Medvednici. Grupa od petnaestak osoba, uključujući gošće iz Sarajeva, krenula je do Medvedgrada, svratila na čaj u Lugarevu kuću i završila u Šestinama. Bilo je to opušteno druženje i upoznavanje s relativno novom sekcijom qSPORTA – Priroda i društvo, koja organizira druženja i šetnje po prirodi.

Istovremeno se održavao i turnir u ženskom nogometu koji je po broju prijava bio jedna od najpopularnijih sportskih aktivnosti. Jelena iz Beograda (FemSlam nogomet) je prokomentirala:
"Često sam u Zagrebu, ali ovaj dolazak je za mene bio nešto puno drugačiji. Prepuna sam pozitivnih dojmova, toliko dobre energije i nasmijanih lica nisam dugo vidjela na jednom mjestu. Organizacija odlična, domaćini preljubazni i u svakom trenutku spremni na pomoć ".

Antonija iz Sarajeva je dodala: "Sudjelovala sam na košarkaškom i nogometnom turniru i moram priznati da su sve djevojke odlične i imaju super ekipe. Razmijenile smo iskustva, popričale o budućim sportskim događajima i imale odličan provod i druženje u Zagrebu".

Plivanje, koje se održava kao redovita tjedna aktivnost qSPORT-a Zagreb, imalo je otvoren dan za one koje zanima kako izgleda trening. Za sve zainteresirane na raspolaganju su bile dvije trake, jedna za osobe koje počinju i ne znaju tehnike plivanja i druga za one koji su na naprednoj razini plivanja, a svaku je grupu vodila jedna trenerica.

Šećer na kraju i zadnja sportska aktivnost bila je Krav Maga, sustav samoobrane, koja se održala u Jačaoni (Medika), a dojmove s treninga s nama je podijelila Maja iz Zagreba: "Atmosfera je bila super i dva sata su samo proletjela. Imali smo priliku udarati u fokusere i kroz igrice probati neke tehnike. U konačnici, dosta smijeha i korisnih stvari!". 

 

Ove godine QSW je bio vidljiviji nego prošlih godina, a vidljivost je rezultirala velikim odazivom volontera/ki i posjetitelja/ica. Volonterka Andrea, čije fotografije možete pogledati na Facebook stranici udruge qSPORT Zagreb, nam je rekla: "Ovogodišnji QueerSport Weekend bio je odličan! Drago mi je da sam sudjelovala i fotografirala veselu ekipu i odličnu atmosferu. Nadam se daljnjoj suradnji te odazivu i većeg broja na sljedećem qSPORT eventu". Volonterski je na QSW-u sudjelovao i Renato: "Kao volonter-snimatelj imao sam priliku vidjeti sve sportove i društveno marginalizirane ljude kako se normalno druže igrajući se. Osobno sam sudjelovao samo u plesu, ali i to je bilo dovoljno da se osjetim prihvaćenije i isprobam kako je to plesati s muškarcem".

Međunarodni karakter događaja je važan zbog povezivanja i međusobne podrške LGBTIQ sportskih grupa iz regije. Marijana i Jelena iz qSPORT-a Sarajevo su nam pri zatvaranju QSW-a rekle:
"Upoznale smo zaljubljenike u (q)sport iz Zagreba, Beograda i Novog Sada. Nas osobno je ohrabrila razmjena iskustava o načinu radu, volontiranju, financiranju, organizaciji događaja, rizicima, međuljudskim odnosima, što će sigurno pozitivno utjecati na naš budući rad".

Nadamo se kao je ovaj entuzijazam motivacija da se ne stane samo na ovakvom vikendu, već da se sportski i aktivistički zaigraju mnoge buduće utakmice, a svi koji imaju dodatna pitanja mogu se obratiti na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.