Dugine obitelji koje okupljaju LGBT parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji, pozivaju na novo druženje, u petak 4. prosinca, kada će kroz neformalno druženje u zagrebačkom LGBT centru biti predstavljeno i istraživanje "Roditeljstvo LGBT populacije u Hrvatskoj", koje je prvo istraživanje tog tipa u našoj zemlji.

Dužnost je svakog društva razvijati politiku koja će osiguravati optimalan psihosocijalni razvoj djece i mladih te posebice politiku koja će prepoznati ranjive skupine djece i njihove potrebe. Stoga se opis stanja LGBT obitelji i njihovih iskustava čini kao nužan korak do ostvarenja tog cilja, pa je u skladu s tim provedeno istraživanje roditeljstva LGBT osoba u Hrvatskoj.

Kako je riječ je o prvom takvom istraživanju na hrvatskom uzorku, njegova je svrha bila dobiti uvid u deskriptivne karakteristike LGB obitelji, kvalitetu roditeljstva te psihosocijalnu prilagodbu djece, podršku te stigmatizaciju koju LGBT roditelji i njihova djeca doživljavaju u užoj i široj zajednici, procese i implikacije otkrivanja vlastite seksualne orijentacije LGBT roditelja općenito drugima te vlastitoj djeci i iskustva, potrebe i izazove LGBT osoba u Hrvatskoj koje bi željele biti roditelji i/ili su u postupku planiranja roditeljstva.

Prvo istraživanje o LGBT roditeljstvu prikazat će stvarno stanje u Hrvatskoj

Stručni tim koji stoji iza istraživanja, psihologinje Sandra Tolić, Maja Tadić, Antonija Maričić i Marina Štambuk, poručuje kako će rezultati pružiti mogućnost utjecaja na stvaranje učinkovite politike zaštite djece i LGBT obitelji jer su utemeljeni na stvarnim potrebama i iskustvima, a ne na neosnovanim pretpostavkama i/ili osobnim ideologijama. Također, očekuju i postupnu senzibilizaciju javnosti po ovom pitanju jer će prikazivati stvarno stanje u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno u sklopu istraživačkog projekta "Roditeljstvo LGBT populacije u Hrvatskoj", uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, a odobrio ga je i Etički odbor Hrvatske psihološke komore.

Druženje Duginih obitelji ovog petka bit će svakako i prilika za bolje upoznavanje LGBT roditelja i roditeljica te za razmjenu iskustava i spoznaja. Kako se radi o netipičnim obiteljima, razgovor s drugima u sličnim životnim okolnostima pogotovo može biti vrlo koristan i ohrabrujući. O dojmovima i iskustvima s ovogodišnje grupe psihosocijalne podrške za roditelje i one koje to žele postati govorit će polaznici/e grupe, a razgovarat će se i o budućim planovima i aktivnostima.

Dugine obitelji pozivaju sve, bez obzira na prethodno sudjelovanje u radionicama i drugim aktivnostima Duginih obitelji, sve LGBT roditelje koji imaju djecu ili kojima je beba na putu, sve one koji pokušavaju, a zapeli su u slijepoj ulici, kao i one koji tek povremeno razmišljaju o opciji da bi jednog dana mogli biti roditelji, da dođu na neformalno druženje u petak, 4. prosinca u 18:45 sati u LGBT Centar (Petrinjska 27). Za dodatne informacije Duginim obiteljima možete pisati na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.