Nakon što im je rekla da je lezbijka, tada 15-godišnju tinejdžerku roditelji mormoni su prvo izbacili iz kuće, a nakon toga je prisilili na 'konverzivnu terapiju', gdje je bila zlostavljana i natjerana da 18 sati stoji s ruksakom na leđima punim kamenja. Amerikanka Alex Cooper je o svemu objavila knjigu s jednim ciljem - zaustaviti tu opasnu metodu 'liječenja' homoseksualnosti.

Alex Cooper, danas 21-godišnjakinja, otkriva sve strahote koje je kao tinejdžerka prošla na 'konverzvnoj terapiji' u knjizi Saving Alex: When I Was Fifteen I Told My Mormon Parents I Was Gay, and That’s When My Nightmare Began (Spašavajući Alex: S 15 godina sam roditeljima mormonima rekla da sam lezbijka i to je bio početak moje noćne more).

Nakon što je religioznim roditeljima rekla da je lezbijka oni su je odmah izbacili iz kuće. Dopustili su joj da se vrati jedino uz uvjet da se "liječi od te bolesti". Roditelji su Alex nakon toga prisilili da živi s parom koji nije imao nikakvu licencu za provođenje terapije, ali su ih uvjerili kako je mogu "ispraviti".

Neke od metoda mučenja i zlostavljanja koje je prošla uključivale su i to da su je prisilili da stoji okrenuta prema zidu punih 18 sati dok na leđima nosi ruksak natrpan kamenjem, piše GayStarNews.

"To je kao da vas netko pošalje na terapiju kako bi vam promijenio boju očiju. To ne funkcionira. Takve metode vam mogu samo nanijeti štetu", rekla je Alex. 

Fizičko zlostavljanje, pokušaj samoubojstva i konačno spas

Ispričala je i kako ju je kad je pokušala pobjeći muškarac "udario u trbuh zbog čega sam ostala bez zraka. Prevrnula sam se i pokušavala doći do daha".

Nakon pokušaja samoubojstva i još nekoliko pokušaja bijega od mučitelja, Alex su pomogli prijatelji, odvjetnici i sud. Roditelji su morali pristati na sudsku odluku, koja je predstavljala presedan u državi Utah, kako je više neće izlagati zlostavljanju kroz "konverzivnu terapiju".

Alex je nakon svega uspjela završiti školu za kozmetičarku kako bi se mogla uzdržavati, a i pomirila se s roditeljima koje ne krivi zbog svega što se dogodilo.

"Želim zaustaviti konverzivnu terapiju", poručila je.

Svjetska zdravstvena organizacija kao i brojne srednjostrujaške zdravstvene udruge diljem svijeta složne su u tome kako je "konverzivna terapija" neučinkovita i smatra se ozbiljnom prijetnjom za mentalno i fizičko zdravlje osoba koje su joj podvrgnute.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.