Image

Na smrt vješanjem osuđeno je 19 žena, a niz je drugih čamilo u zatvoru očekujući suđenje. Suci koji su vodili suđenja nakon nekog vremena priznali su da su pogriješili - optužene žene bile su nevine... 

Salem, veljača 1692. godine. Zima je bila oštra i hladna, snijeg je okovao grad, a bijelim, zaleđenim ulicama fijučući je plesao vjetar. Puritanska Amerika drhturila je u slabo zagrijanim kućama, kroz čije je prozore dopiralo samo treperavo svjetlo petrolejki.

Tog je jutra propovjednika Samuela Parrisa probudio vrisak njegove kćeri Betty, devetogodišnjakinje blijeda lica i krupnih tamnih očiju, koja je već nekoliko dana bila bolesna i imala visoku temperaturu. Parris je s obitelji prije tri godine došao s Barbadosa, gdje je živio na maloj farmi, i vjerovao je da je hladna klima u Salemu bila razlogom bolesti njegove kćeri. No, ušavši u njenu sobu ustuknuo je – Betty je unezvjereno trčala po prostoriji, vrištala, zavlačila se pod krevet i tresla u groznici. Bože, pomislio je, izgleda kao da je opsjednuta!

Inače tih gradić brujao je poput košnice. Ljudi su smatrali da je za sve kriva Parrisova ropkinja, crnkinja Tituba, za koju se pričalo da se bavi crnom magijom. Nedugo prije toga izašla je knjiga Cottona Mathera u kojoj opisuje slučaj irske pralje u Bostonu, koja je bila optužena da je vještica, a neki simptomi koje je imala poklapali su se s onima male Betty. Zavladala je panika. Vješticom ili vješcem mogao je biti proglašen bilo tko! Tako je u Salemu počeo lov na vještice.

Osim Betty, simptome opsjednutosti počelo je pokazivati i nekoliko drugih djevojčica i djevojaka, za koje se tvrdilo da su gole plesale u kolu u šumi, izvijajući se pritom u grčevima, i nakon toga padale ukočene na tlo. Liječnik kojeg su pozvali da ih pregleda utvrdio je da su nesumnjivo opsjednute, što je još više podgrijalo masovnu histeriju.

Ubrzo nakon toga, 29. veljače, pred sud su pod optužbom da su vještice izvedene prve tri žene – Tituba, Sarah Good i Sarah Osborn. Tituba je nakon početnog nijekanja priznala da su ona i ostale optužene vještice, da su letjele iznad grada na metlama i začarale djevojčice, a sve prema naredbi vraga. To je pokrenulo lavinu drugih uhićenja. Do ljeta je optuženo i na smrt vješanjem osuđeno 19 žena, a niz je drugih čamilo u zatvoru očekujući suđenje.

Histerija se smirila kako je i počela, a suci koji su vodili suđenja nakon nekog vremena priznali su da su pogriješili - žene koje su optužene bile su nevine. Zaslijepljenost mržnjom i praznovjerje bili su dovoljni da one budu osuđene na smrt. Bjelina snijega koji je i sljedeće zime prekrio ulice Salema nije mogla skriti te sramotne događaje, kao što ih nije mogao skriti ni plašt idućih godina, desetljeća i stoljeća.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.