Maleni, uskoro dvogodišnji Zagrepčanin N. prvo je dijete u Hrvatskoj koje službeno, prema Zakonu o životnom partnerstvu, ima dvije mame. Majka Lucija je, naime, prva prijavljena partnerica-skrbnica u Hrvatskoj, dok je druga partnerica, Ines, biološka majka. Kao članice mlade udruge Duginih Obitelji koja okuplja LGBT roditelje, svoje su iskustvo, strahove i sreću, u subotu navečer, zajedno s Goranom i Markom, došle podijeliti sa Splićankama i Splićanima.

U splitskom LGBT centru, u organizaciji udruge Rišpet, okupilo se dvadesetak ljudi, među kojima i nekoliko članova stranke Pametno. Okupljene je zanimalo na koje sve načine mogu postati roditelji, je li sebično u donositi na svijet biće koje će, strahuju, biti osuđeno na vršnjačko zlostavljanje, reći li uopće, kako i kad djetetu tko mu je biološki otac ako je poznat, što u slučaju rastave/razlaza sa životnim partnerom, kakva iskustva imaju u kontaktima s liječnicima, službenicima po raznim uredima, socijalnim radnicima, susjedima?

Pitanja su se nizala a Lucija, Ines, Marko i Goran spremno su odgovarali čak i na ona najintimnija.

Partnerska skrb je dobro, ali nepotpuno rješenje

Krenuli su od zakonskog okvira. Splićani su ocijenili odredbu Zakona o partneru skrbniku diskriminatornim u odnosu na prava posvojitelja.

"Pravo na partnersku skrb može se ostvariti samo ako je drugi biološki roditelj nepoznat ili mrtav", pojasnila je Lucija zakon. "Ali u praksi vas nitko neće pitati 'a kako ste vi napravili to dijete?', čega me bilo užasno strah. Loše je što ja, kao partnerica skrbnica, ne mogu biti posvojiteljica, i to što mogu izgubiti roditeljska prava ukoliko biološki otac odluči zatražiti i sudski dobije svoja roditeljska prava. Osim toga Zakon je super", zaključila je Lucija.

U teoriji postoji i mogućnost međunarodnog posvajanja, ali u praksi to nije zaživjelo. Naime, obje države moraju surađivati pri tome a s naše strane to baš ne funkcionira niti za heteroseksualne parove

Partner-skrbnik inače ima sva roditeljska prava, osim što dijete ne može biti nasljednik djeda i bake sa strane partnera-skrbnika.

Što se tiče procedure upisa partnera-skrbnika u djetetov rodni list, Lucija kaže da je sve relativno kratko trajalo i da je bilo jednostavno: "Sve je bilo gotovo u mjesec dana, samo smo jednom bile na sudu, morale smo priložiti mišljenje Centra za socijalnu skrb. U Centru smo bile na razgovoru, zapravo je procedura ista kao za bilo kojeg posvojitelja, odradili su svoju evaluaciju, svi su bili ljubazni i sve je brzo završilo", kazala je Lucija.

A kako napraviti dijete?, zanimalo je posjetitelje.

ds02

A kako muški par može dobiti dijete?

"Mi smo se odlučile za poznatog donora jer u vrijeme kad smo planirale dijete još nije postojao Zakon o životnom partnerstvu, a inozemne klinike u kojima smo mogle to obaviti bile su nam preskupe. Ines je rodila u bolnici Merkur, a ja sam prisustvovala porodu, svi su bili ljubazni i profesionalni prema nama. Ni u bolnici, ni s institucijama ni s ljudima nismo imale nikakvih neugodnih iskustava. Pri izdavanju rodnog lista, otac je prijavljen kao nepoznat pa je Centar za socijalnu skrb morao biti obaviješten o slučaju, što je i inače standardna procedura kad je otac nepoznat. Međutim, tu se radi samo o tome da se majku upozna s pravima djeteta i s pravima majke", ispričale su Lucija i Ines.

Hoće li reći djetetu tko mu je otac, pitali su također Splićani.

"Jednog dana ćemo mu reći. Nema skrivanja pred djetetom, mi se zapravo svakog dana autamo", odgovorile su.

U Duginim Obiteljima imaju tri para s djecom školske dobi ali se nitko nije požalio da dijete ima problema s vršnjacima

Okupljene je zanimalo i kako muški par može dobiti dijete.

"To je višestruko komplicirano. Kod nas zakon to ne predviđa. Ostaje nam mogućnost dogovornog roditeljstva, dogovora između lezbijskog i gej para. U Duginim Obiteljima imamo jedno dijete školske dobi iz takvog dogovora i oni ga zajednički odgajaju. Žive vrlo skladan život, te su svi uključeni u odgoj i brigu o djetetu", odgovorio je Marko.

Dodao je kako u sve više europskih zemalja gej par može posvojiti dijete, no nažalost u Hrvatskoj to nije zakonski regulirano. Kod nas dijete mogu posvojiti bračni par, izvanbračni par i druga osoba. Tko bi bio druga osoba, stvar je interpretacije ali u Hrvatskoj još niti jedan gej par nije uspio posvojiti dijete, kazavši još kako postoji mogućnost da samci i samice posvoje dijete, ali njemu osobno ta opcija nije ostvariva jer je u životnom partnerstvu sa svojim suprugom.

Je li sebično imati dijete u lezbijskoj vezi obzirom na okolinu u kojoj živimo?

Postoji i surogat-majčinstvo, ali ne u Hrvatskoj, niti u Europi, nego tek u nekim američkim državama i jako je skupo.

"U teoriji postoji i mogućnost međunarodnog posvajanja, ali u praksi to nije zaživjelo. Naime, obje države moraju surađivati pri tome a s naše strane to baš ne funkcionira niti za heteroseksualne parove", objasnio je Marko.

"Je li sebično imati dijete u lezbijskoj vezi obzirom na okolinu u kojoj živimo? Moji me prijatelji osuđuju i kažu da ja to ne smijem napraviti djetetu", bilo je pitanje iz publike.

Ines je rodila u bolnici Merkur, a ja sam prisustvovala porodu, svi su bili ljubazni i profesionalni prema nama. Ni u bolnici, ni s institucijama ni s ljudima nismo imale nikakvih neugodnih iskustava

"Meni bliska osoba bila je jako uzrujana, a onda sam shvatila da zapravo priča o sebi i vlastitim strahovima. Naime, razvedena je i sama odgaja dijete", odgovorila je Lucija.

Marko je dodao kako je i njega mučilo to pitanje, ali pročitao je priličan broj znanstvenih studija koje pokazuju da se dijete koje odrasta u istospolnoj obitelji ni po čemu ne razlikuje od druge djece, ni po odnosu s vršnjacima, ni s roditeljima, niti u školi.

"Istraživanja su na našoj strani", rekao je. Goran je dodao kako u Duginim Obiteljima imaju tri para s djecom školske dobi ali se nitko nije požalio da dijete ima problema s vršnjacima. "Samo je jedna učiteljica imala nešto za reći, ali to je pitanje našeg obrazovnog sustava", kazao je Goran.

Slijedi borba za bračnu i roditeljsku jednakost, zaključak je splitskog susreta s Duginim Obiteljima.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Jovan Grkinić 2016-11-14 21:09
Zanima me da li je moguće dobiti ženskog donora odnosno da joj napravim dijete i tako rođeno dijete pripadne isključivo meni?
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.