Broj osoba u Hrvatskoj koje žive s HIV-om se u posljednjih sedam godina udvostručio, a preko 80% novih infekcija čine muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM). Iako novi Nacionalni program prevencije HIV/AIDS-a za razdoblje 2016.-2020., na čije donošenje se čeka više od godinu dana, deklarativno predviđa fokus na visoko stigmatiziranu i epidemijom pogođenu populaciju MSM, u stvarnosti se financiranje preventivnog programa za navedenu populaciju kontinuirano smanjuje, priopćila je udruga Iskorak u srijedu.

Uoči 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, od Vlade RH traže da spriječi nove infekcije HIV-om kroz povećanje ulaganja u ciljane preventivne programe sukladno epidemiološkim podacima kako bi se zaustavio rast epidemije te zaštitile osobe koje žive s HIV-om i populacija najviše pogođena novim infekcijama HIV-om.

Ističu kako se u posljednjih sedam godina broj osoba koje žive s HIV-om u Hrvatskoj udvostručio: u 2008. godini bilo je 732 osoba s dijagnozom infekcije HIV-om od početka epidemije, dok je zaključno s 2015. godinom broj narastao na 1321. Prethodnih godina se redovito obori rekord u godišnjem broju novih osoba kod kojih se dijagnosticira HIV. U 2015. godini je bilo 116 novih osoba (10% godišnji rast) koje će s HIV-om živjeti do kraja svog života.

HIV u Hrvatskoj najviše pogađa visoko stigmatizirane populacije

Unatoč ubrzanom rastu epidemije HIV-a, nacionalni se odgovor u navedenom periodu usporio. Nacionalno povjerenstvo za suzbijanje HIV/AIDS-a sastaje se neredovito – posljednji sastanak je bio u rujnu 2015., kad je predstavljen nacrt Nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a za razdoblje od 2016.-2020.

Međutim, navedeni program je u procesu usvajanja više od godinu dana, dok je prethodni nacionalni plan završio zaključno s 2015. godinom. Sama stavka financiranja programa za HIV je isključena iz državnog proračuna za 2016. godinu. Iako se aktivnosti vezane za HIV financiraju iz raznih izvora, sama stavka u proračunu je postojala svake godine, od 2004.

Infekcija 116 novih osoba koje su dijagnosticirane u 2015. mogla se spriječiti. Oni će živjeti s HIV-om do kraja svog života. Unatoč napretku medicine koja će im omogućiti gotovo normalnu životnu starost uz redovne kontrole liječnika i svakodnevno uzimanje lijekova, susretat će se sa stigmatizacijom i diskriminacijom, koja unatoč deklarativno zakonskom zaštitom od diskriminacije nerijetko rezultira prekidanjem društvenih odnosa s obitelji, prijateljima, otkazima na poslu, kao i uskraćivanje medicinske skrbi. Primjerice, mnogi od njih imaju problema s dentalnom skrbi i obiteljskim liječnikom

HIV u Hrvatskoj najviše pogađa populacije koje su visoko stigmatizirane što je jedan od razloga zanemarivanja rasta epidemije. Posljednjih godina većina novih infekcija otkriva se među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM).

2015. oni su činili 83% od 116 novih dijagnoza. Međutim, prema analizi financiranja HIV programa udruga (UNDP 2015.), financiranje preventivnih programa je najviše fokusirano na druge populacije, dodatno u tranziciji s međunarodne pomoći za prevenciju HIV-a na nacionalnu podršku, jedino je smanjeno financiranje za MSM populaciju.

Infekcija 116 novih osoba u 2015. mogla se spriječiti

Iskorak u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i drugim suradničkim organizacijama provodi jedini program prevencije ciljan na MSM populaciju u Hrvatskoj. U 2016. godini financijska podrška od strane Ministarstva zdravstva za navedeni program je prepolovljena.

Infekcija 116 novih osoba koje su dijagnosticirane u 2015. mogla se spriječiti. Oni će živjeti s HIV-om do kraja svog života. Unatoč napretku medicine koja će im omogućiti gotovo normalnu životnu starost uz redovne kontrole liječnika i svakodnevno uzimanje lijekova, susretat će se sa stigmatizacijom i diskriminacijom, koja unatoč deklarativno zakonskom zaštitom od diskriminacije nerijetko rezultira prekidanjem društvenih odnosa s obitelji, prijateljima, otkazima na poslu, kao i uskraćivanje medicinske skrbi. Primjerice, mnogi od njih imaju problema s dentalnom skrbi i obiteljskim liječnikom.

HIV u Hrvatskoj najviše pogađa populacije koje su visoko stigmatizirane što je jedan od razloga zanemarivanja rasta epidemije

Međunarodne zdravstvene organizacije pozivaju države da poduzmu korake da se zaustavi epidemija HIV-a. Hrvatska, kao članica UN-a, prihvatila je političku deklaraciju za zaustavljanje epidemije HIV/AIDS-a do 2030. godine. Tehnologija i tehnike postoje, međutim potrebna je volja da se implementiraju i realiziraju ciljevi.

Završno, Iskorak poziva Vladu Republike Hrvatske na žurno usvajanje Nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a; Ministarstvo zdravstva na sazivanje sjednice Povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a, povećanje ulaganja u ciljane programe kako bi se zaustavio rast epidemije te zaštitile osobe koje žive s HIV-om i one populacije najviše pogođene novim infekcijama HIV-om.

Porast u broju otkrivenih novih infekcija HIV-om može se samo djelomično objasniti povećanom stopom testiranja. Naime, rezultati matematičkog modeliranja koji nisu još objavljeni ukazuju da se bilježi stvarni rast epidemije HIV-a paralelno s povećanjem broja novih dijagnoza. Značajan udio osoba se dijagnosticira kasno. Stvaran broj osoba koje žive s HIV-om je veći od broja dijagnosticiranih.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.