Na najpopularnijem internetskom forumu u Hrvatskoj s vremena na vrijeme se pojavljuju teme vezane uz prava LGBT populacije, a jedna od novijih jest rasprava o tomu treba li istospolnim parovima zakonski omogućiti posvajanje djece, u koju smo zavirili ne bismo li vidjeli kako razmišlja barem jedan dio naših sugrađanki i sugrađana.

Na forum.hr-u je stoga u sklopu spomenute teme postavljena i anketa u kojoj je od 30. siječnja, kad je tema pokrenuta, glasalo 69 ljudi, od kojih njih 24 to podržava, 45 ih je protiv, dok neodlučnih ("Ne znam") zasad nema.

Jedan od razloga protivljenju, a koji se i inače nerijetko čuje u takvim raspravama, jest da djeca moraju rasti s roditeljima različitih spolova, odnosno da je "priroda rekla da djecu mogu stvoriti samo muško i žensko pa je onda bolje da ih posvoji par koji se ravna po tome".

Sudionik rasprave koji je izjavio potonje, inače, smatra kako je "Zakon o životnom partnerstvu udar na demokraciju", ali i da su "svi ljudi pod udarom liberalnih medija s više metoda da se uništi obitelj, djeca, društvo".

"Djeci trebaju roditelji koji ih vole i žele, a ne tete čuvalice s radnim vremenom"

Neki smatraju kako posvajanje u istospolne obitelji nije dobra ideja jer bi takva djeca postala metama ismijavanja te kako se ne treba boriti preko njihovih leđa, već prvo stvoriti donekle prihvatljivu atmosferu u društvu, "a tek onda ići na to". Na tom tragu je i mišljenje da "mi nismo liberalno društvo", a kad su u pitanju teme koje ga dijele, "prvo treba pripremiti teren te kroz obrazovanje, razvijanje društvenog senzibiliteta doći do dana kad će društvo većinski podržati donošenje zakona".

Jedna je forumašica pak protiv zato jer ima više heteroseksualnih roditelja koji pokušavaju posvojiti, nego nezbrinute djece, a "kad (ako) budemo imali višak nezbrinute djece, a ne bude heteroseksualnih roditelja koji ih žele posvojiti, onda možemo razmišljati o tome što je bolje za djecu, homoseksualni par ili dom", dok njezin sugovornik smatra kako će uvijek biti više heteroseksualnih parova nego homoseksualnih i pita se je li to razlog za nekoga diskriminirati.

Forumaši koji podržavaju posvajanje djece od strane istospolnih parova navode kako ne postoje stvarni dokazi da bi omogućavanje posvajanja istospolnim parovima imalo štetan utjecaj na dobrobit te posvojene djece.

Što s biološkom djecom jednog od partnera/ica?

Tu je i argument da djeci trebaju roditelji koji ih vole i žele, a ne tete čuvalice s radnim vremenom. "Spol roditelja - posvojitelja je nebitan, bitno je kakvi su ljudi", napisala je jedna sudionica rasprave, no ipak je oprezna kad je u pitanju Hrvatska za koju smatra kako je daleko od toga da se toliko civilizira da takva djeca ne bi ispaštala.

Na situaciju koja se često zaboravlja, a to je pitanje biološke djece jedne/jednog od partnerica/partnera o kojoj par zajednički skrbi, ukazao je jedan od sugovornika:

"Zapravo se redovito pitanje posvajanja djece poistovjećuje s pitanjem posvajanja djece iz domova. Dobar dio tog pitanja vezan je za posvajanje biološke djece jednog od partnera o kojoj zajednički skrbe. Znači nije Pero i Stevo odu u dom i izaberu si klinca, nego Ivana i Marina zajednički brinu godinama, ali Marina ne može s tim djetetom preko granice, ne može davati pristanak kod liječnika i u krajnjem slučaju ne može u slučaju smrti partnerice preuzeti skrb nad djetetom nego ono ide u dom", napisao je.

Podsjetimo, aktualni Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola propisuje mogućnost partnerske skrbi, definirane kao "oblik skrbi za maloljetno dijete koju može pružiti životni partner nakon smrti životnog partnera roditelja djeteta, a iznimno i za života životnog partnera roditelja djeteta, ako drugi roditelj nije poznat ili ako mu je oduzeta roditeljska skrb zbog zlostavljanja djeteta".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.