U narednih nekoliko tjedana ili mjeseci islandsko Ministarstvo zdravstva objavit će odluku o tome hoće li homoseksualnim i biseksualnim muškarcima biti omogućeno darivanje krvi.

Ministarstvo razmatra ukidanje trenutačno važeće potpune zabrane jer statistika pokazuje da su muškarci koji prakticiraju seks s drugim muškarcima (MSM) u većem riziku od infekcije HIV-om. S druge strane, piše islandski portal Visir, prošlogodišnje brojke pokazuju da je zaražen gotovo jednak broj homoseksualnih (150) i heteroseksualnih (148) osoba.

Ta je zabrana na Islandu već neko vrijeme na meti kritika. Ministrica zdravstva Svandís Svavarsdóttir kazala je da razmatra ukidanje zabrane još od početka svog mandata koji je preuzela koncem prošle godine, a potaknula ju je nedavna odluka Danske gdje će muškarci iz spomenute skupine od 2019. moći darivati krv uz uvjet četveromjesečne apstinencije od seksualnih odnosa s drugim muškarcima.

U međuvremenu je i Ujedinjeno Kraljevstvo ublažilo uvjete – od prošle godine se potencijalni darivatelji moraju susprezati od seksa tri mjeseca. Prije toga je apstinencija morala trajati punih 12 mjeseci, a tako je i danas u SAD-u, Kanadi i brojnim drugim zemljama.

Inače, rezultati recentnog istraživanja Instituta Williams sa Sveučilišta u Kaliforniji, Los Angeles, pokazali su da bi ukidanje apstiniranja samo u SAD-u godišnje moglo spasiti do milijun života.

Hrvatska je još uvijek među zemljama gdje je na snazi potpuna zabrana darivanja krvi za MSM populaciju, a kako je drugdje u svijetu možete pogledati ovdje.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam