Roko sa svoje dvije mame ide na izlet u muzej, dok Ana sa svojim tatama posjećuje park prirode. Na izletu maštaju o budućnosti, a nakon toga druže se s bakama i djedovima kojima prepričavaju svoje doživljaje. Kroz slikovnicu oni uče o pravilima ponašanja u mjestima na koja idemo na izlet i što mogu očekivati u muzeju ili parku prirode.

Sve se to događa u novoj slikovnici koju je udruga Dugine obitelji predstavila u četvrtak u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu povodom današnjeg Međunarodnog dana izlaska iz ormara i time najavila prvi korak u stvaranju serijala slikovnica "Moja dugina obitelj", čime želi proširiti izbor literature o LGBTI roditeljima s djecom, znanim kao i duginim obiteljima za najmlađe.

"Nastavak slikovnice prvenstveno je namijenjen duginim obiteljima u Hrvatskoj kako bismo olakšali socijalnu integraciju naše djece i promicali toleranciju i poštivanje različitosti, no nema tu velikih razlika u odnosu na klasične slikovnice. Jedina razlika kod naše slikovnice jest ta što su roditelji dvojica tata ili dvije mame – iako je uvijek u fokusu priče dijete kao glavni lik", rekao je koordinator udruge i autor slikovnice Daniel Martinović tijekom predstavljanja.

O važnosti slikovnica koje prikazuju različitosti u društvu i znanstvenim spoznajama o duginim obiteljima na predstavljanju slikovnice govorila je psihologinja dr. sc. Marina Štambuk.

dunaizletu02.jpg

"Djeca formiraju slike i ideje o svijetu na osnovi onoga što vide i doživljavaju u svojoj okolini te od rane dobi kategoriziraju sebe i druge u skupine s nekim obilježjima što im pomaže u snalaženju u svijetu oko sebe. Koliko god im to pomoglo, to može biti i temelj za stvaranje stereotipa što može biti štetno ako se pretjerano generalizira; primjerice porukama da su lutke za djevojčice, a autići za dječake; da su neka zanimanja ženska, a neka muška, da dječacima nije primjereno plakati, i sl.", pojasnila je Štambuk.

"Upravo zato nam je važno kako su priče ispričane i kakvi su likovi u pričama. Ove slikovnice posebno su vrijedne djeci koja odrastaju u duginim obiteljima, a koja među prijateljima u školama i vrtićima vide obitelji drugačije od svoje – jer ih uči da nisu sami i da ima i drugih koji tako žive. Ujedno naglašava sličnosti u odnosu na uobičajeni tip obitelji te time olakšava bivanje manjinom u društvu. Sve dok djecu budemo izlagali samo ograničenim stereotipnim sadržajima ona će formirati u odrasle ljude koji te sadržaje potvrđuju. Ovaj serijal slikovnica nam donosi toliko potrebnu raznovrsnost sadržaja u smjeru upoznavanja i prihvaćanja različitosti koje na kraju nisu baš tako velike kakvim se obično prikazuju."

dunaizletu03.jpg

Interes za prošlogodišnjom slikovnicom naslova "Moja dugina obitelj" premašio je sva očekivanja, u čemu je prva slikovnica došla do više od 1000 ljudi u preko 25 zemalja. Iz Duginih obitelji poručuju kako i novu slikovnicu žele besplatno omogućiti svima koji je budu željeli.

"Jako nam je drago da su slikovnicu prošle godine tražili i heteroseksualni roditelji, gradske i školske knjižnice, nastavnici i profesori. Tijekom listopada pokrenut ćemo crowdfunding kampanju koju ćemo oglasiti na našim web stranicama i društvenim mrežama, čiji je cilj omogućiti nam da tiskamo slikovnicu u izdanju s tvrdim koricama, kao i bojanku koja će pratiti priču iz slikovnice. Svi koji su zainteresirani za slikovnicu mogu se već sad predbilježiti za nju putem naše web stranice. U planu imamo i još neke popratne sadržaje uz novu slikovnicu, namjeravamo održati predstavljanja i događanja vezano za nju i izvan Zagreba i jako nas veseli podrška i potpora unatrag ove dvije godine od kada smo započeli priču o Ani i Roku", završno je poručio Martinović.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.