Virtualno mjesto za razmjenu iskustava tijekom samoizolacije zbog pandemije koronavirusa stvorila je Euro-centralnoazijska lezbijska zajednica (Eurocentralasian Lesbian Community ) osmislivši projekt pod naslovom "Lezbijke u karanteni slušaju" (Locked-down Lesbians Listening).

Svakog dana u tjednu, od 4. do 26. travnja, od 12:00 do 13:00 i od 19:00 do 20:00 po srednjoeuropskom vremenu (CET), iskustva se mogu poslušati i razmijeniti preko programa Zoom, anonimno ili pod pravim imenom. Potrebno je registrirati se popunjavanjem kratkog obrasca na adresi https://forms.gle/rVWhUqSCjxQw2che6 kako bi se dobila poveznica za virtualni sastanak.

Ovim putem želi se omogućiti lezbijskoj zajednici da se poveže bez obzira na granice država i mjere samoizolacije, razmjenjujući iskustva, poteškoće ili priče koje podižu raspoloženje.

Razrađen je kalendar za sastanke prema jezicima, a termin za sastanke za jezike koji još nisu u kalendaru mogu se zatražiti preko adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Tim ELC-a došao je na tu ideju nakon što su čuli iskustva kolegica.

Talijanske lezbijke u svojim dvadesetim godinama prisiljene su ostati kod kuće s obiteljima koje ih ne podržavaju i koje su namjeravale napustiti, dok se lezbijke u Srbiji starije od 65 godina moraju oslanjati na mlađe pripadnice zajednice da im donose potrepštine. Situacija je posebno loša za lezbijke migrantice, razdvojene od prijatelja i partnerica.

Iskustva će se prikupljati i za Dan lezbijske vidljivosti, 26.travnja, kako bi se ilustrirale teškoće s kojima se lezbijke susreću za vrijeme pandemije, ali i načini na koje zajednica prevladava teškoće.

Sažetak sastanaka prvog dana objavljen je na Facebooku ELC-a, a teme kojima se bave, između ostalog su i gubitak posla, cenzura novinarskog izvještavanja, anti-LGBT politika, gubitak donacija, nemogućnost prelaženja granica, kao i fizički problemi (poremećaji menstrulanog ciklusa zbog stresa) itd.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.