Ovogodišnja, druga po redu bosanskohercegovačka Povorka ponosa koja se trebala održati 23. kolovoza pod sloganom "Nije život četiri zida", odgođena je zbog pogoršane epidemiološke situacije. Unatoč tome, organizatori za taj dan najavljuju niz drugih aktivnosti.

Njihovo priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

Bh. povorka ponosa je protest koji ima za cilj ukazati na neravnopravan položaj LGBTIQ osoba i svih ostalih marginaliziranih grupa u našem društvu, čija prava u jeku pandemije bivaju dodatno ugrožena i obezvrijeđena.

Organizacijski odbor druge Bh. povorke ponosa je prethodnih mjeseci posvećeno i odgovorno radio na organizaciji Povorke, uz potpuno poštivanje svih preporučenih mjera.

Iza nas su brojni interni sastanci, kao i sastanci s nadležnim institucijama i međunarodnom zajednicom. U proteklom periodu aktivno smo razgovarali s LGBTIQ osobama i našim sugrađanima te smo od same najave povorke bili svjesni specifičnosti organizacije u ovako izazovnim i nezahvalnim okolnostima.

Problemi LGBTIQ zajednice u pandemiji su postali izraženiji

Zajednički, a u suradnji s našim saveznicima, preispitivali smo i razrađivali organizaciju druge Bh. Povorke ponosa misleći na svaki detalj, od percepcije javnosti i podrške koju očekujemo, utjecaja na LGBTIQ zajednicu, institucionalnih prepreka, epidemioloških mjera do važnosti i neophodnosti kontinuiranog skretanja pažnje na probleme s kojima se zajednica suočava, a koji su nažalost postali izraženiji uslijed pojave koronavirusa.

Svjesni trenutačno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani i građanke i aktivisti/aktivistkinje, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije i nemara političkog sistema, a uslijed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sistemskih propusta trpi i posljedice homofobije, donijeli smo odluku o odgodi druge Bh. povorke ponosa.

Drugu Bh. povorku ponosa, kao masovni javni protest za ljudska prava, odgađamo za vrijeme kad epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu ćemo vas pravodobno obavijestiti.

Važno je naglasiti da smo kao aktivisti/kinje svjesni gušenja građanskog aktvizma i sloboda u našem društvu, baš kao što smo svjesni i činjenice da tokom pandemije ograničavanje slobode javnog okupljanja postaje sve izraženije.

Zbog toga ćemo, solidarno sa svim grupama kojima se onemogućava ostvarivanje prava na slobodu okupljanja, u narednom periodu organizirati javne tematske diskusije koje će problematizirati i dekonstruirati pitanje prava i slobode na okupljanje.

Nerealni zahtjevi i institucionalna homofobija

Također, u narednom periodu ćemo s javnošću dijeliti probleme i prepreke s kojima smo se suočavali tokom organizacije druge Bh. povorke, što pored nerazumijevanja društva podrazumijeva i institucionalni otpor, diskriminaciju, nejednak tretman i homofobiju.

Upravo zbog važnosti borbe i ugroženosti prava i svakodnevnog života LGBTIQ osoba koji su neodvojiv dio društva i koje pogađaju svi društveni problemi, Bh. povorka ponosa, iako ne u svom zamišljenom formatu, će ipak biti obilježena 23. kolovoza nizom aktivnosti. O samom programu ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

Naglašavamo da kao savjesni i odgovorni građani i građanke povorku odgađamo zbog epidemiološke situacije, ali skrećemo pažnju na niz problema koji su realnost organizacije LGBTIQ javnih događaja. Bh. povorku ponosa nadležne institucije ne vide kao protest za ljudska prava, te pod izgovorom događaja visokog rizika nameću dodatne mjere osiguranja, koje ne nameću niti jednom drugom skupu koji se ocjenjuje kao visokorizičan.

Istovremeno, često smo suočeni s institucionalnom šutnjom, odbijanjem zahtjeva i administrativnom borbom kroz koju ne prolaze slični skupovi.

Ničiji život nije niti može biti u četiri zida

Opterećuje nas se nerealnim zahtjevima koji u konačnici onemogućavaju naše pravo na slobodu okupljanja i zaštitu od države. Mi, LGBTIQ osobe smo izašle na ulicu i izlazit ćemo, ali je važno naglasiti da smo jedini koji plaćamo cijenu izlaska na ulicu i korištenja prava na slobodu okupljanja.

Kao vrlo mlad kolektiv kojeg čine aktivistkinje i aktivisti koji se godinama bore za prava marginaliziranih grupa, smatramo da ovaj problem neće prestati postojati, s pandemijom ili bez nje te da predstavlja grubo kršenje prava na slobodu okupljanja, kao i institucionalnu homofobiju.

Zato i dalje smatramo da je važno ukazivati na sve ove probleme, na društveno i strukturalno nasilje. Zato ćemo se nastaviti boriti za izmjenu institucionalnih praksi i zakona, kako bismo osigurali jednak tretman za sve, uključujući i LGBTIQ zajednicu.

U duhu solidarnosti pozivamo sve koji su na strani borbe za ljudska prava svih da nas kontaktiraju i s nama budu dio borbe i akcija kojima ćemo se posvetiti u narednom periodu.

Mi nećemo odustati od borbe za slobodu i bolji život svih, jer ničiji život nije niti može biti u četiri zida!

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.