Foto: thepoliticizer.com

Novim zakonom u Danskoj, koji je stupio na snagu nakon što ga je u lipnju odobrio parlament, transrodne osobe više ne moraju prolaziti kiruršku intervenciju da bi u registar upisale promjenu spola.

Odsad je dovoljno da osobe starije od 18 godina dođu sa svojim osobnim dokumentima i zatraže promjenu spola. Nakon toga slijedi "period refleksije“ od šest mjeseci slijedom kojih se osobi i službeno upisuje novi spol.

Udruge za prava transrodnih osoba pozdravile su novi zakon, no tvrde da su mjere od šest mjeseci refleksije te dob od 18 godina i dalje ograničavajuće.

Udruga Transgender Europe je u izjavi, koju prenosi AFP, poručila da promjene u Danskoj smatra "bitnom referencom za zakonodavce u Europi“. No napominju i da period od šest mjeseci može ograničiti transrodnu osobu u slučajevima putovanja, zaposlenja ili školovanja.

Nadalje, smatraju da se zakonom propisan period od šest mjeseci i dalje oslanja na klišeje da transrodne osobe imaju "konfuzan odnos“ sa svojim rodnim identitetom te traže uklanjanje svih mjera kojima se usporava pravno priznanje spola.

Inače, Danska je s novim zakonom o transrodnim osobama nanovo postavila presedan u Europi kao i 1989. kada je prva uvela institut civilnog partnerstva.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica