Foto: thepoliticizer.com

Novim zakonom u Danskoj, koji je stupio na snagu nakon što ga je u lipnju odobrio parlament, transrodne osobe više ne moraju prolaziti kiruršku intervenciju da bi u registar upisale promjenu spola.

Odsad je dovoljno da osobe starije od 18 godina dođu sa svojim osobnim dokumentima i zatraže promjenu spola. Nakon toga slijedi "period refleksije“ od šest mjeseci slijedom kojih se osobi i službeno upisuje novi spol.

Udruge za prava transrodnih osoba pozdravile su novi zakon, no tvrde da su mjere od šest mjeseci refleksije te dob od 18 godina i dalje ograničavajuće.

Udruga Transgender Europe je u izjavi, koju prenosi AFP, poručila da promjene u Danskoj smatra "bitnom referencom za zakonodavce u Europi“. No napominju i da period od šest mjeseci može ograničiti transrodnu osobu u slučajevima putovanja, zaposlenja ili školovanja.

Nadalje, smatraju da se zakonom propisan period od šest mjeseci i dalje oslanja na klišeje da transrodne osobe imaju "konfuzan odnos“ sa svojim rodnim identitetom te traže uklanjanje svih mjera kojima se usporava pravno priznanje spola.

Inače, Danska je s novim zakonom o transrodnim osobama nanovo postavila presedan u Europi kao i 1989. kada je prva uvela institut civilnog partnerstva.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam