Kao i svake godine, donosimo vam pregled 10 najboljih pjesama LGBT (friendly) glazbenika u protekloj godini. Ove je godine lista malo rokerskija, a kao i dosad, u cijelosti je možete poslušati na Spotifyju.

10. Fontaines D. C. – Jackie Down the Line

S izvanrednog trećeg albuma irskog benda Fontaines D. C. Skinty Fia odskočila je skladba "Jackie Down the Line" sa zveketavim gitarama i oasisovskom nazalnošću koja progovara o kolonijalnom odnosu između Irske i Velike Britanije.

9. Steve Lacy – Bad Habit

"Bad Habit" američkog r'n'b glazbenika Stevea Lacyja ove je godine bila ogroman hit na TikToku. Nije ni čudo, uzimajući u obzir odlične, fluidne gitare i opušteni vokal koji pjeva o romantičnom odnosu koji se nikad nije ostvario zbog šutnje o vlastitim osjećajima.

8. Mitski – Working for the Knife

Iako je ovogodišnji album Laurel Hell snimila samo iz obveze prema izdavačkoj kući Dead Oceans, na njemu se nalazi jedna od najboljih pjesama u katalogu japansko-američke glazbenice. Prigodno, "Working for the Knife" govori o pritiscima industrije zabave i održavanja popularnosti uspijevajući zadržati Mitskinu autentičnost i snenost unatoč ugovornim obvezama.

7. Black Country, New Road – Concorde

Na drugom, izvrsnom i ambicioznom albumu Ants from Up There britanski math rockeri bave se nemogućnošću odustajanja i neuzvraćenom ljubavi. Najuspjelije je ta tematika uobličena u baladi "Concorde" u kojoj nježna mandolina podcrtava poredbu voljene osobe s nadzvučnim avionom.

6. Petrol Girls – Baby, I Had an Abortion

Na šestom su se mjestu našle britanske pankerice čiji se ovogodišnji konfrontativni album Baby bavi gorućim pitanjima poput kapitalizma, nesigurnih života žena i trans pravima. Na "Baby, I Had an Abortion" se, pak, bave pravom žene na pobačaj, što u posvemašnjoj konzervativizaciji zasigurno zaslužuje slušanje.

5. Björk – Atopos

S izvrsnog desetog albuma islandske dive Fossora izdvojili smo "Atopos", pjesmu koja se, na temelju Fragmenata ljubavnog diskursa Rolanda Barthesa, može razumjeti kao poziv na uzajamno razumijevanje u romantičnim odnosima, no lako joj se pripiše i šire, kolektivističko značenje jedinstva i nade.

4. Soul Glo – Gold Chain Punk (whogonbeatmyass??)

Philadephijski hardcore punk bend izdao je fantastičan album Diaspora Problems. S njega smo odabrali dinamičnu "Gold Chain Punk (whogonbeatmyass??)" u kojoj fugazijevske strofe prelaze u metalne riffove uz vrišteći vokal Piercea Jordana o osobnim traumama i depresiji.

3. Orbital, Jason Williamson – Dirty Rat

Tehno legende Orbital udružile su snage s Jasonom Williamsonom iz Sleaford Modsa. Ta suradnja izrodila je frenetičnu elektronsku "Dirty Rat" koja se obračunava s ksenofobnim, desnim zagovarateljima Brexita.

2. Rosalía – Chicken Teriyaki

S izvanrednog trećeg Rosalíjina albuma Motomami odabrali smo "Chicken Teriyaki", ekscentričnu, frenetičnu, autentičnu posvetu New Yorku, motociklima i bižuteriji.

1. Kendrick Lamar – Mother I Sober

Na svom najzrelijem, konceptualnom albumu Mr. Morale & The Big Steppers Kendrick Lamar prolazi kroz osobno zacjeljenje i nadilazi transgeneracijsku traumu. Taj je osjećaj najbolje izražen u zapanjujućoj "Mother I Sober", gdje Lamar nudi izlječenje vlastitih grijeha, propusta i seksualnog nasilja u crnačkim zajednicama stvarajući pjesmu rijetko viđenu u hip hop žanru. 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.