Kao i svake godine, donosimo vam pregled 10 najboljih pjesama LGBT (friendly) glazbenika u protekloj godini. Ove je godine lista malo rokerskija, a kao i dosad, u cijelosti je možete poslušati na Spotifyju.

10. Fontaines D. C. – Jackie Down the Line

S izvanrednog trećeg albuma irskog benda Fontaines D. C. Skinty Fia odskočila je skladba "Jackie Down the Line" sa zveketavim gitarama i oasisovskom nazalnošću koja progovara o kolonijalnom odnosu između Irske i Velike Britanije.

9. Steve Lacy – Bad Habit

"Bad Habit" američkog r'n'b glazbenika Stevea Lacyja ove je godine bila ogroman hit na TikToku. Nije ni čudo, uzimajući u obzir odlične, fluidne gitare i opušteni vokal koji pjeva o romantičnom odnosu koji se nikad nije ostvario zbog šutnje o vlastitim osjećajima.

8. Mitski – Working for the Knife

Iako je ovogodišnji album Laurel Hell snimila samo iz obveze prema izdavačkoj kući Dead Oceans, na njemu se nalazi jedna od najboljih pjesama u katalogu japansko-američke glazbenice. Prigodno, "Working for the Knife" govori o pritiscima industrije zabave i održavanja popularnosti uspijevajući zadržati Mitskinu autentičnost i snenost unatoč ugovornim obvezama.

7. Black Country, New Road – Concorde

Na drugom, izvrsnom i ambicioznom albumu Ants from Up There britanski math rockeri bave se nemogućnošću odustajanja i neuzvraćenom ljubavi. Najuspjelije je ta tematika uobličena u baladi "Concorde" u kojoj nježna mandolina podcrtava poredbu voljene osobe s nadzvučnim avionom.

6. Petrol Girls – Baby, I Had an Abortion

Na šestom su se mjestu našle britanske pankerice čiji se ovogodišnji konfrontativni album Baby bavi gorućim pitanjima poput kapitalizma, nesigurnih života žena i trans pravima. Na "Baby, I Had an Abortion" se, pak, bave pravom žene na pobačaj, što u posvemašnjoj konzervativizaciji zasigurno zaslužuje slušanje.

5. Björk – Atopos

S izvrsnog desetog albuma islandske dive Fossora izdvojili smo "Atopos", pjesmu koja se, na temelju Fragmenata ljubavnog diskursa Rolanda Barthesa, može razumjeti kao poziv na uzajamno razumijevanje u romantičnim odnosima, no lako joj se pripiše i šire, kolektivističko značenje jedinstva i nade.

4. Soul Glo – Gold Chain Punk (whogonbeatmyass??)

Philadephijski hardcore punk bend izdao je fantastičan album Diaspora Problems. S njega smo odabrali dinamičnu "Gold Chain Punk (whogonbeatmyass??)" u kojoj fugazijevske strofe prelaze u metalne riffove uz vrišteći vokal Piercea Jordana o osobnim traumama i depresiji.

3. Orbital, Jason Williamson – Dirty Rat

Tehno legende Orbital udružile su snage s Jasonom Williamsonom iz Sleaford Modsa. Ta suradnja izrodila je frenetičnu elektronsku "Dirty Rat" koja se obračunava s ksenofobnim, desnim zagovarateljima Brexita.

2. Rosalía – Chicken Teriyaki

S izvanrednog trećeg Rosalíjina albuma Motomami odabrali smo "Chicken Teriyaki", ekscentričnu, frenetičnu, autentičnu posvetu New Yorku, motociklima i bižuteriji.

1. Kendrick Lamar – Mother I Sober

Na svom najzrelijem, konceptualnom albumu Mr. Morale & The Big Steppers Kendrick Lamar prolazi kroz osobno zacjeljenje i nadilazi transgeneracijsku traumu. Taj je osjećaj najbolje izražen u zapanjujućoj "Mother I Sober", gdje Lamar nudi izlječenje vlastitih grijeha, propusta i seksualnog nasilja u crnačkim zajednicama stvarajući pjesmu rijetko viđenu u hip hop žanru. 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.