Kao i svake godine, donosimo vam pregled 10 najboljih pjesama LGBT (friendly) glazbenika u protekloj godini. No, ovog puta imamo i posebnu poslasticu – top listu možete pronaći i na kraju ovog teksta, točnije, na Spotifyju, proširenu za još deset odličnih ovogodišnjih pjesama.

10) JPEGMAFIA ft. Tommy Genesis – ROUGH 7

Genijalni gender bender, provokator, veteran i reper JPEGMAFIA na ovogodišnjem je EP-u ugostio kanadsku glazbenicu i samoprozvanu fetiš repericu Tommy Genesis na pjesmi "Rough 7“. Preko sempla Brandyjine pjesme "Never Say Never“, Tommy nabacuje svoje nasilno-erotične stihove, a Peggy se pridružuje autoironičnim hvastanjem. Sve zajedno čini izvrstan ekscentrični ambijentalno-erotični alternativni hip hop kakav smo od ovog dueta i mogli očekivati.

9) Phoebe Bridgers – Graceland Too

Mlada kantautorica Phoebe Bridgers ove je godine objavila svoj drugi folk-rock album "Punisher". Među mnogim izvrsnim baladama u kojima do izražaja dolazi Bridgersina iznimna sposobnost oslikavanja efemernosti svakodnevnih interakcija ipak se ističe“Graceland Too“ na kojoj gostuju njezine talentirane kolegice iz supergrupe boygenius Julien Baker i Lucy Dacus. Nošena bendžom, pjesma govori o djevojci koja osjeća samostalnost pa makar u donošenju nepametnih odluka i odlučuje biti tu za svoje prijatelje koji čine jednako.

8) Special Interest – Street Pulse Beat

Američki queercore bend brutalnog industrial noise zvuka pozornost je na sebe skrenuo albumom "Spiraling" iz 2018., a ovogodišnji "The Passion Of" njegov je još glasniji, žešći i zreliji nastavak. Među moćnim himnama ističe se pjevnija, ritmična "Street Pulse Beat“, ponosita i odvažna oda slobodi i prepuštanju užitku u drugačijoj zajednici. Dok Alli Logout autoritativno izvikuje stihove ove neobične ljubavne pjesme, teško je ne poželjeti pridružiti se queer maršu koji ona i njezin fantastičan bend predvode.

7) Backxwash – Spells

Debitantski album kanadske trans reperice zambijskog podrijetla "God Has Nothing To Do With This Leave Him Out Of "It nevjerojatna je kolekcija industrial hip hop komada s bijesnim, antireligijskim tekstovima. Jedan je od njegovih najupečatljivijih trenutaka pjesma "Spells“ s hipnotičkim refrenom i tekstom koji jasno dokumentira osjećaj nepripadanja i odbačenosti: "I told my mama that the devil got a place for me/I’m going to hell and then I bet you I’ll be safe for weeks“. Majstorica gotičkih tekstva i tjeskobnih ugođaja, Backxwash je autorica kojoj svakako vrijedi posvetiti pozornost.

6) Shopping – Expert Advice

Na šestom se mjestu našao britanski pandan spomenutim Special Interest. Premda daleko manje brutalna, i ova post-punk trojka također je nikla iz queercore scene, a ove je godine oduševila albumom All or Nothing prepunim energičnih pjesmama s istrzanim riffovima i gipkim basom. "Expert Advice“, uz to, pokazuje i druge specijalnosti benda, a to su pamtljivi refreni i međuigre ženskog i muškog vokala. Izvrstan spoj post-punk estetike i punkerske društvene kritičnost i neposrednosti čine Shopping bendom na koji vrijedi računati.

5) Doja Cat – Boss Bitch

Mlada američka reperica i pjevačica u zadnje je vrijeme uspjela prikupiti zavidnu količinu optužbi za razne vrste govora mržnje – optužena je za homofobiju, premda se deklarira kao biseksualka, za rasizam, premda je Afroamerikanka, i za alt righterstvo zbog nespretnih pokušaja aproprijacije njihova žargona. Teško je shvatiti njezine izgrede ozbiljno ako se prisjetimo da joj je slavu prvotno donijela pjesma "Mooo“ zamišljena kao mim, ali godinu je svakako obilježio njezin fantastični singl "Boss Bitch“ sa soundtracka za film "Birds of Prey". Iznad brzog, divljeg ritma Doja baca urnebesne stihove poput: "Said bitch, I'm the after, you been the before/I been the stallion, you been the seahorse“, i potvrđuje da je, unatoč svojoj nespretnosti i lakomislenosti, svejedno jedna od glavnih kuja rep igre.

4) Perfume Genius – Jason

Kanadski glazbenik Mike Hadreas poznatiji pod pseudonimom Perfume Genius ove je godine izdao svoj dosad najversatilniji album. Na "Set My Heart on Fire Immmediately" tako pronalazimo elemente ambijenta, new wavea, Gotha, popa. Najupečatljivija je, ipak, krhka, sanjiva "Jason“ u kojoj Perfume Genius opisuje one night stand sa strejt muškarcem koji je, zbog muškarčeva stida, dijelom bio tješenje, a dijelom erotičan. Perfumeov eterični glas i veselo klavičembalo pjesmi daju posebnu nježnu zaigranost koja savršeno odgovara završetku u kojem Perfume odlazeći, krade 20 dolara iz hlača neimenovanog muškarca.

3) Car Seat Headrest – There Must Be More Than Blood

Dvanaesti album američkog indie sastava Car Seat Headrest "Making a Door Less Open" mnoge je fanove razočarao uglavnom nespretnim koketiranjem s elektronikom, no nepobitno je da su i na njemu vidljive najbolje odlike bendove poetike – slackerski indie i čudački Toledov vokal. Pjesma na kojoj to najbolje dolazi do izražaja zasigurno je "There Must Be More Than Blood“, epska balada na tragu onih s njihova najboljeg albuma "Teens of Denial" na kojoj Toledo progovara o teškoćama autanja i neprihvaćanju homoseksualnosti u obitelji. Melankolična himna za anhedonijsko post-prazničko zurenje u prazno.

2) Clipping – Say the Name

Fantastični četvrti album alternativne hip hop grupe Clipping Visions of Bodies Being Burned dovršio je započeto na There Existed An Addiction To Blood – tematiku ustanka potlačenih i marginaliziranih skupina prevučenu horor motivima. Ti su motivi najbolje izraženi na najboljem komadu hip hopa 2020., nevjerojatno ritmičnoj, višeslojnoj pjesmi "Say the Name“. Daveed Diggs indiferentno repa o ljubavi bivšeg roba i bjelkinje koja se pretvara u pokolj, unoseći dugo žuđenu kompleksnost u inače predvidljivu hip hop liriku i zvuk.

1) Fiona Apple – Ladies

Na svojem petom albumu "Fetch the Bolt Cutters" kojem je glazbeni portal Pitchfork dodijelio, za njih rijetku, čistu desetku o kojoj se pričalo cijele godine, Fiona Apple počastila nas je nizom ekscentričnih, mudrih, feminističkih pjesama. Ipak, među njima je odskočila "Ladies“, nevjerojatna balada o bivšima upućena ne njima, nego njihovim sadašnjim partnericama. Apple više žali za time što nikad neće imati odnos s tim ženama zbog nametnutog rivalstva oko nevažnog muškarca i ističe kako nijedna ljubav nije nalik nekoj drugoj pa ih je besmisleno uspoređivati. Savršen povratak jedne od najboljih kantautorica svih vremena.

BONUS – počasni spomeni uključeni u listu na Spotifyju:

Billie Eilish – My Future
Sleaford Mods – Mork n Mindy
Code Orange – Underneath
Arca – Nonbinary
Dua Lipa – Break My Heart
Squid – Sludge
Ghostpoet – Nowhere To Hide Now
Steve Lacy – Out of Me Head
Arab Strap – The Turning of Our Bones
IDLES – A Hymn

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.