Na svojem petom albumu "Set My Heart on Fire Immediately", alternativni umjetnik Mike Hadreas poznatiji pod imenom Perfume Genius širi svoj repertoar postižući nevjerojatno dobar spoj krhkosti i strukture, tame i svjetla.

Glazbenik iz Seattlea svakim je svojim dosadašnjim albumom pobirao sve više i više pohvala kritike za svoje intimističke, atmosferične pop komade u sve zrelijim formatima. "Set My Heart on Fire" nastavlja jednakom putanjom i nesumnjivo je najraznovrsnije i najdinamičnije ostvarenje Perfume Geniusa.

Dakako, album zadržava poetiku po kojoj je Hadreas poznat, što se najbolje očituje u pjesmama poput "Whole Life" i "Moonbend", sanjivim ambijentalnim pop komadima, kojima Hadreas pridodaje izlete u razne druge žanrove. Na primjer, shoegazerska "Describe" i new wavey "Nothing At All" iznenađuju svojom čvršćom, rockerskom estetikom, ali i u njih su utkane akustična gitara i anđeoski falset koje ne dopuštaju da Perfume Geniusova glazba komforno zapadne u bilo kakve rodno kodirane glazbene forme.

Naprotiv, Hadreas se, poput raznih drugih queer umjetnika poput Sophie i Arce, konstantno poigrava svojim glasom, teksturom glazbe i stihovima, što je najbolje vidljivo u "Leave", pjesmi o pornografskoj fantaziji u kojoj je rajskoj harfi suprotstavljen Hadreasov izmijenjeni i dubok vokal, i "Your Body Changes Everything", dark komadu nalik na Depeche Mode, koji inzistira na fluidnosti uloga u gej ljubavnim i seksualnim odnosima.

Štoviše, čitavim se albumom proteže težnja k preobražaju najjasnije izražena u temama transformacije tuge i izoliranosti te rezignacije u nešto više. Croonerska "One More Try" suočava se s dubinskim i preplavljujućim emotivnim stanjima koje nastoji preraditi u nešto predivno, a u akustičnoj baladi "Without You" koja sentimentom sjeti i na The Smiths, a estetikom na ekscentrike poput Vaselinesa, Hadreas se suočava s vlastitim kompleksima i disforijama.

U vjerojatno najboljoj pjesmi na albumu i odi gej oslobođenju, "Jason", Hadreas se prisjeća seksa za jednu noć sa strejt muškarcem koji zbog srama nije izuo ni čizme, dok se mračna "Just a Touch" nošena s jedva par nota na basu referira na tajno prepoznavanje i skrivanje koje svi gej ljudi, htjeli to ili ne htjeli, moraju iskusiti.

"On the Floor" je, pak, izvrsna soul balada o potpunoj zaslijepljenosti drugom osobom i iščekivanju pada kad iluzija prestane.

Kao i svaki umjetnik, Hadreas na "Some Dream" i "Borrowed Light" preispituje odricanja koja donosi umjetnost i vječitu dvojbu je li konačni proizvod vrijedan, ali uz rezignaciju koja donosi mirnoću.

Ako se u obzir uzme nevjerojatna vještina kojom Perfume Genius, bez imalo patetike, pretvara bol u krhke, svjetlucave kristaliće zadivljujućom lakoćom jezdeći omiljenim teritorijem golog popa, odgovor je jednostavan: glazba Perfume Geniusa ne samo da je vrijedna već naprosto predstavlja male pop razglednice iz raja.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.