U sklopu Zagreb Book Festivala u srijedu je održano predstavljanje knjige "Priručnik za preživljavanje" autora poznatog (poznate? poznatih?) samo pod imenom Grof Darkula.

Grof Darkula slavu je stekao na društvenim mrežama svojim pronicljivim, aktualnim objavama o queer životu, feminizmu, mentalnom zdravlju. Objave poput "Svaka žena zaslužuje orgazam", "Ne Znači ne" ili "Što trebaš znati prije kretanja na psihoterapiju" miljama su detaljnije, inkluzivnije i dublje od prosječnog nacionalnog diskursa o tim temama pa se Grof pretvorio u virtualno utočište za sve druge i drugačije.

Svoju su djelatnost prošle godine produbili izdavanjem Priručnika sastavljenog od dvadeset poglavlja u kojima anonimne osobe prepričavaju svoja iskustva vezana za skrivanje seksualnosti, toksične odnose, gubitke bliskih osoba, samoubojstva, asimetriju moći.

Simpatična moderatorica, književnica Ivana Bodrožić započela je tribinu reminiscencijom na kultnu Kviskoteku pitavši svakog od prisutnih je li baš on Grof Darkula. Nažalost, svi su rekli ne, ali s publikom su podijelili svoje opservacije o Priručniku, generacijskom jazu i odgovornosti znanstvenika u društvu.

Sve emocije svijeta

Prva je o knjizi govorila influencerica i aktivistica Pamela Perkić koja s Grofom Darkulom surađuje snimajući za njih videa svake srijede. Istaknula je kako je najbolja strana Priručnika što se u njemu osjete ljudi. Novinar srednje.hr i aktivist za ljudska prava Duje Kovačević otišao je još dalje u opisu knjigu nazvavši vožnjom vlakom kući gdje više nema bake, djeda, prve ljubavi ni prvog poljupca na kojem te zaustave i odjednom prebace u autobus.

Priručnik mu je, kaže, razbio mjehurić u kojem je živio, osobito poglavlje "Danas ti ne zamjeram", gdje se na četiri stranice može proći kroz sve emocije svijeta.

Književnica Nastja Kulović, koja je napisala tekst za omot Priručnika, istaknula je da knjiga poziva na razmišljanje o osobnoj i društvenoj odgovornosti, i tome što je društvena odgovornost ako svi mi činimo društvo. Također, postavila je pitanje mijenja li se društvo ako se mi mijenjamo i zašto ne.

svakažena

Naposljetku, Miranda Novak, psihologinja i voditeljica projekta Pukotine, digitalne platforme na kojoj pokušava olakšati mladima navigiranje kroz intimne teme, istaknula je da netko od Grofova mora biti psihoterapeut jer su njegove objave toliko kratke i mudre, a Priručnik je pisan estetiziranim, pročišćenim izričajem.

U daljnjoj raspravi Bodrožić je mlađu publiku upitala kako premostiti generacijski jaz između mladih koji provode vrijeme na društvenim mrežama i starijih kojima je taj jezik potpuno stran.

Grof Darkula komunicira s više generacija

Perkić ističe da je potrebno slušanje i da bi voljela da je umjesto "kako ti je na poslu" više poznanika pita "kako je bilo na psihoterapiji", čime bi se normalizirao rad na mentalnom zdravlju. Bodrožić je istaknula da smatra kako Grof Darkula komunicira s više generacija, s čime se složio i Kovačević. Za njega Grof uspjeh duguje dvama faktorima.

Prvo, bili su među prvima koji su teme mentalnog zdravlja počeli obrađivati na društvenim mrežama, a tu je tematiku pandemija samo potakla. Svojim stručnim, istraženim objavama stekli su povjerenje pratitelja, a Bodrožić osobito napominje demokratičan karakter profila koji konstruktivno i otvoreno odgovara na sve, pa i negativne, komentare.

Kovačević nastavlja s objašnjenjem da je knjiga privukla i mlađe koji možda inače nisu skloni čitanju, ali i starije kao klasičan format. Isto smatra i Kulović koja drži da previše pričamo jedni o drugima umjesto jedni drugima i da Priručnik pokazuje da je svačija priča važna i vrijedna slušanja, bez obzira na to je li osoba koja ju je proživjela ponosna na to iskustvo ili ne.

ljubavneprelazi

Pohvalila je i neumornost kojom Grof/Grofovi stvaraju tako dobar sadržaj bez izravne kompenzacije. Novak osobito ističe stručnost koju Grof/Grofovi donose u doba kad o mentalnom zdravlju može pričati svatko. Drži kako je za nadvladavanje međugeneracijskog jaza, ali i bilo kakvih predrasuda potrebna edukacija i stručnjacima zamjera manjak angažmana.

"Priručnik za preživljavanje" trenutačno je rasprodan, no uskoro u Knjižaru Ljevak i Darkulin webshop stiže novo izdanje. Dotad, Grofa i njegove fantastične objave možete pratiti na Instagramu i Facebooku.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.