Osvrćemo se na Netflixov specijal "Natural Selection" američkog komičara Matta Rifea koji je pokazao njegovo manje progresivno, a uz to i prilično manje duhovito lice.

Uspon mladog američkog komičara Matta Rifea čini se pravim dokazom da bilo tko danas može uspjeti koristeći moderne komunikacijske kanale. Ipak, takva predstava navodi na potpuno krivi trag.

Kao što je Rife opisao u svojem nedavnom gostovanju kod Jimmyja Fallona, komedijom se bez većeg uspjeha bavio još od tinejdžerske dobi. Nije bio pozivan ni na kakve važnije manifestacije, a na jedan od najvećih festivala "Just For Laughs" dospio je samo jer je njegov prijatelj i kolega Paul Elia odbio nastupiti bez njega, premda mu organizator za nastup nije platio niti mu pokrio ikakve troškove.

Dan prije nastupa deprimirani i demotivirani Rife nevoljko je na TikToku objavio video naslova "The Lazy Hero" s nastupa u Pheonixu koji je gledalo tek 75 posjetitelja. Rife se dugo nije htio eksponirati na društvenim mrežama zbog averzije prema njima, no Elia ga je na to ipak nagovorio i, na njegovo iznenađenje, postao je viralan i otud je strmoglavo uvis krenula njegova karijera.

"Šale" o obiteljskom nasilju

Rife se proslavio objavljujući na TikToku inserte "crowd worka", interakcija s publikom u kojima ih ispituje i improvizira šale. Činio se kao progresivan i feminist, usprkos povremenim lošijim šalama (pogotovo u tandemu s drugim muškim kolegama), generalno se klonio mizoginih šala i bez zadrške koketirao s homoerotikom. To mu je i donijelo titulu miljenika žena, čemu je uvelike doprinijela i njegova fizionomija – isklesani mišići i ljepuškasto, plavooko lice.

No, kako se i uspeo, tako se i spotaknuo nakon onog što je trebao biti vrhunac njegove dosadašnje karijere. Nakon godina odbijanja, Netflix je odlučio unovčiti njegovu popularnost i snimio s njim specijal imena "Natural Selection". Crvene lampice za uzbunu popalile su se već u intervjuu za Variety gdje je Rife naglasio da se ne dodvorava ženama kao obožavateljicama njegova rada i da je Netflixov specijal zamišljen više za muškarce.

Više za muškarce u Rifeovu slučaju znači posezanje za stereotipnim, mizoginim te, ako stavimo postrani patrijarhalni kontekst, jednostavno lošim šalama.

Specijal otvara šalom o obiteljskom nasilju, o poslužiteljici koja je imala masnicu na oku pa je jedan njegov prijatelj komentirao da ne bi imala masnicu, da je znala kuhati. Šalu prati pokretom noge kojim, kao da uranja u vodu, "opipava" kakva je njegova publika te večeri i može li prihvatiti tu šalu, ustanovivši da će ostatak večeri proći glatko ako im kao otvaranje odgovara tema obiteljskog nasilja.

Nije smiješno, bez obzira na razloge i motive

Čini to ponovno tijekom nastupa koji, jasno, tematizira i društvene mreže i mentalitet krda koji se na njima stvara oprimjerujući to količinom reakcija koje je izazvao svojim prkosom prema propisima o veličini ruksaka u avionu.

Osim ovog eklatantnog primjera, još je velik broj šala problematičan – ruganje djevojkama koje se bave astrologijom kao iracionalnim šupljoglavkama, komentari na osobe s posebnim potrebama, reminiscencije na priče umirovljenika iz staračkog doma koji je tvrdio da se seksao s Rosom Parks u prednjem dijelu autobusa.

Ni u jednoj od tih šala spominjanje manjinskih grupa nema nikakav emancipatorni naboj i umjesto da makar djeluje provokativno, ponajprije je nepotrebno. Najbolji su, premda i dalje mlaki, dijelovi gdje je Rife autentičan pa prepričava adolescentski susret s pornografijom priznajući da nema veze sa stvarnim seksom, što nas podsjeća da ipak ima kakvu-takvu samosvijest. No u konačnici uspijeva i njih upropastiti usputnim komentarima poput onog da treba više muškaraca u publici jer samo oni razumiju tegobe adolescentske masturbacije.

I dok se možemo složiti s onom progresivnijom stranom Rifea kad tvrdi da na društvenim mrežama postoji nekritičko komentiranje sveg sadržaja i da notorna kultura otkazivanja ima svoje nedostatke, ipak se puno teže s njim o tome složiti nakon što je sam sebe svrstao u red muškaraca kojima je nasilje u vezi predmet ruganja.

Bilo da je to učinio jer se iskreno priklanja tom vjerovanju ili samo zato što je loš komičar, nije nimalo smiješno.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.