Nije tajna da je Netflix poprilično gej frendli pa se tako može pretraživati sadržaj unosima poput "gay", "lesbian", "queer", "LGBTQ" i sl., a čak se i na profilima korisnika generira lista preporuka takvih sadržaja.

Pravu prekretnicu u omogućavanju lakšeg i dostupnijeg gledanja LGBT filmova napravio je najunosniji televizijski pakt u povijesti, onaj između Netflixa i multitalentiranog redatelja i scenarista Ryana Murphyja, u iznosu od tristo milijuna dolara.

Lista filmova u nastavku samo će započeti najnovijim Murphyjevim pothvatom, a s obzirom na to da hrvatska inačica Netflixa ima nešto drugačiju kinematografsku ponudu od Netflixa u drugim državama, donosimo vam pet filmova LGBTIQ tematike koje možete gledati upravo u Hrvatskoj. Zbog toga se nužno ne radi o filmovima koji su tek izašli.

The Boys in the Band (2020.)

Uprizorena pederska kazališna drama. Potrebno joj je neko vrijeme da se zakuha, a jednom kad krene, držat ćete dah dok ne završi. Radnja se odvija u New Yorku 1968. godine, točnije, jedne večeri kad se okupi grupa gej prijatelja kako bi proslavila rođendan jednog od njih. Da ne bi sve bilo divno i krasno, na zabavu dolazi i gost iz prošlosti zbog čije se prisutnosti cijela večer okreće naglavačke. Kako sam i sâm gej, bilo je urnebesno pratiti radnju i svjedočiti koliko su zorno prikazani stereotipi o pederima, odnosno koliko su vješto prenesena ponašanja, od govora do pokreta tijela i odnosa među likovima, iz stvarnosti u film. Ako ste i sami gej, vjerujem da će vam biti zabavno dodjeljivati likovima imena iz vaše prijateljske grupe. Pomalo je nevjerojatno da se na promidžbenom posteru nalaze apsolutno svi gej glumci: Jim Parsons, Zachary Quinto, Matt Bomer, Andrew Rannells, Charlie Carver, Robin de Jesús, Brian Hutchison, Michael Benjamin Washington i Tuc Watkins. Istim glumcima ovo je filmska verzija uspješnog brodvejskog oživljavanja kazališnog komada iz 2018. godine za koji je predstava dobila nagradu Tony upravo za najbolji revival kazališnog djela.

Elisa & Marcela (2019.)

…iliti kako su dvije lezbijke prevarile heteronormativni sustav. Biografska drama koja prati dvije zaljubljene žene od kojih jedna mijenja identitet u muškarca kako bi početkom 20. stoljeća u Španjolskoj stupile u brak. LGBTIQ zajednici poznata je igra skrivača u društvu, no ova, kao što ste pročitali, odlazi korak dalje pod presingom pretvaranja i zatomljavanja svojeg seksualnog identiteta. Možda ćemo vam malo spojlati dio filma, ali poprilično je tužno kad netko izjavi da mu je draži zatvor od vanjskog svijeta, a još tužnije kad te netko tjera dokazivati spol. Film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu prošle godine, a svojom je kvalitetom zaradio dvije nagrade publike, jednu za najbolji film na filmskom festivalu OUTshine i drugu za najbolju produkciju na dodjeli nagrada Gaudí.

I Am Jonas (2018.)

Radnja francuskog TV filma o odrastanju na prijelazu tisućljeća prati Jonasa kroz dva vremenska tijeka, onog tinejdžerskog i onog odraslog. Jonasovo neodgovorno ponašanje dovodi ga u probleme u sadašnjosti, a objašnjenje se skriva u njegovoj prošlosti kad odlazi na dejt s Nathanom ne znajući kako će im se životi zauvijek promijeniti. Ključna riječ: otmica. Odraslog Jonasa utjelovio je Félix Maritaud, gej glumac koji uspješno gradi karijeru u francuskoj filmskoj queer sferi. Film je dobio nagradu za najboljeg redatelja na seulskoj međunarodnoj dodjeli nagrada za televizijska ostvarenja, a u internetskim bespućima može se pronaći i pod naslovima "Jonas" i "Boys".

Loev (2015.)

Priča o ljubavi, bez obzira kako tu riječ pišete (naslov je namjerno pogrešno napisan). Kao najmnogoljudnija zemlja, Indija ima štošta za ponuditi. U ovom nadahnjujućem filmu daje intiman uvid u istraživanje ljubavi i seksualnosti između dva prijatelja tijekom vikend-putovanja. Gej likovi Sahil i Alex, čini se, prihvatili su svoj identitet pa je i prikaz njihova emocionalnog putovanja malo drugačiji od onoga klasično problematičnog kakav smo navikli gledati na ekranima. Dhruv Ganesh, jedan od glumaca, nije doživio premijeru filma jer je u međuvremenu, nažalost, preminuo. Film je osvojio dvije nagrade publike na međunarodnim filmskim festivalima "Frameline" u San Franciscu i "TLVFest" u Tel Avivu.

People You May Know (2016.)

Pazite s kim pijete, s kim spavate i s kim se dopisujete.
Pijane noći znaju biti burne, a jedna takva dogodila se udanoj Deliji koja ostaje trudna sa svojim bivšim dečkom. Taj isti bivši, Joe, u tajnoj je online vezi s muškarcem kojeg tek treba upoznati. U ovoj kaotičnoj situaciji teško je odrediti tko je izvukao deblji kraj pa prepuštamo vama da odvagnete. Film je osvojio tri nagrade, one za najbolji film i najboljeg redatelja na filmskom festivalu Cinema Diverse te za umjetničko dostignuće glumca Marka Cirilla na filadelfijskom Međunarodnom gej i lezbijskom filmskom festivalu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.