Uoči nove godine izdvajamo neke od filmova queer tematike kojima se možemo veseliti u 2024.

1. Good Grief

Na Netflixu nas očekuje gej drama s Danom Levyjem iz "Schitt's Creeka" i Lukeom Evansom iz "Ljepotice i zvijeri" u glavnim ulogama. Levy je i režirao film koji prati život ilustratora dječjih knjiga Marca poslije smrti majke i muža.

2. The Color Purple

Nakon prve filmske adaptacije iz 1985. u kojoj je glavnu ulogu igrala Whoopi Goldberg, a režirao ju je Steven Spielberg te mjuzikla iz 2005., u novoj godini moći ćemo pogledati još jednu ekranizaciju Pulitzerom ovjenčanog romana "Boja purpura" afroameričke autorice Alice Walker. Priča prati Celie, žrtvu prvo očeva pa kasnije muževa nasilja, koja razvija privlačnost prema muževoj ljubavnici, pjevačici Shug. Bonus bodovi za ovaj mjuzikl idu zbog činjenice da ulogu Sofije, kćeri Celiejina muža, igra Danielle Brooks, poznatija kao Taystee iz "Orange Is the New Black".

3. Love Lies Bleeding

Nova nam godina donosi još jedan lezbijski film s Kristen Stewart. U ulozi je povučene vlasnice teretane Lou koju zainteresira ambiciozna bodybuilderica Jackie. Kako se zbližavaju, njihov odnos postane sve obojeniji nasiljem i isprepliće se s kriminalnim poslovima Jackiejine obitelji. Zvuči kao napeti i mračni lezbijski triler.

4. Will & Harper

Luckasti Will Ferrell u ovom se filmu otisne na put po Americi kako bi procesirao činjenicu da se njegov dugogodišnji prijatelj autao kao trans žena. Bit će zanimljivo vidjeti Ferrella u filmu koji tematizira žudnju, tranziciju i prijateljstvo te donosi reprezentaciju trans iskustva starije osobe.

5. FRIDA

Režiserka Carla Gutierrez donosi dokumentarac o slikarici i queer ikoni Fridi Kahlo. Kahlo je poznata po svojoj otvorenoj biseksualnosti i uz brak sa slikarom Diegom Riverom, i mnoge izvanbračne afere uključujući onu s glumicom Dolores Del Rio, slikaricom Georgijom O'Keeffe i plesačicom Jospehine Baker.

6. Joker 2: Folie à Deux

Nastavak hita "Joker" iz 2019. u priču uvodi Harley Quinn, Jokerov (Joaquin Phoenix) ljubavni interes koju u ovom izdanju glumi Lady Gaga. Isječak poljupca Harley i druge žene već je izazvao oduševljenje gledatelja.

7. Queer

Luca Guadagnino, redatelj kultnog queer filma "Skrivena ljubav", i filma "Challengers" zbog štrajka odgođenog za 2024. u kojem se dva tenisača (među kojima, navodno, postoji seksualna napetost) bore za naklonost tenisačice koju igra Zendaya, adaptirao je i roman gej ikone Williama Burroughsa "Queer". Film prati američkog iseljenika (Daniel Craig) u Meksiku koji se zaljubljuje u mlađeg muškarca (Drew Starkey).

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.