U neka davna vremena koja nam se danas čine nevjerojatnima, kad su nas sa svijetom povezivali uglavnom žični telefoni, dva televizijska programa, radio, gramofonske ploče i tiskani časopisi, o "ljubavi čije se ime ne izgovara" pričalo se šaptom ili na razini trača uz kavu. No je li baš sve bilo tako "crno" ili su osamdesete, bar ponegdje, u bivšoj Jugoslaviji bile liberalnije no što neki misle?

Dok su svjetskom glazbenom scenom već suvereno vladale queer ikone poput Boya Georgea, bezvremenske Grace Jones, Davida Bowiea, tad androgine Annie Lennox, ... i niza new wave bendova koje su sačinjavali našminkani mladići, u ondašnjoj Jugoslaviji događao se Novi val čiji su protagonisti donijeli svojevrsnu glazbenu revoluciju, pobunjenički duh i niz poruka kakve se dotad nisu mogle čuti.

U ozračju tog doba neki su bendovi u svojoj provokativnosti otišli korak dalje i svojim tekstovima poslali kako skrivene, tako i posve eksplicitne poruke, ali jedno je sigurno – riječ je o klasicima gej tematike, a mi vas u nastavku podsjećamo na njih.

Prljavo kazalište, "Neki dječaci" (1979.)

"Ti ideš sa svojim društvom, prelaziš preko ulice, upireš prst u mene, smiješ se, znaš da me to strašno boli, jer ako te netko voli, pa to sam ja", pjevao je Davorin Bogović na prvom albumu "Prljavaca", a bend ju je čak izveo uživo pred prepunim stadionom JNA, kao predgrupa "Bijelom dugmetu". I znate što? Nikome nije palo na pamet da nekome zbog toga, odnosno "pederluka", razbije glavu.

To je vjerojatno prva otvoreno gej-pjesma u bivšoj Jugoslaviji, danas gotovo zaboravljena.

Idoli, "Retko te viđam sa devojkama" (1980.)

 
"Retko te viđam sa devojkama, a viđam te svaki dan, retko te viđam sa devojkama, ipak nikad nisi sam, oko tebe su dečaci, fini su al’ ipak znaj, glasine se brzo šire, a kad puknu tu je kraj"... može li eksplicitnije? Legenda kaže da pjesma govori ni više ni manje o bivšem srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću koji je u gimnaziji navodno bio u vezi s Nebojšom Krstićem koji se kasnije pridružio "Idolima", a još kasnije postao – Tadićev savjetnik. Pjesma je bila golem hit koji se često mogao čuti na radijskim postajama, a i dan-danas se može reći da malo tko za nju nije čuo.

Xenia, "Moja prijateljica" (1983.)

Druga pjesma s B-strane albuma "Kad nedjelja prođe" također je bila velik hit ovog riječkoga benda. Ono što na prvu "ulazi u uho" su, osim vrištećeg i prepoznatljivog vokala Vesne Vrandečić, nedvosmisleni stihovi: "Moja prijateljica, moja prijateljica, ona je tako lijepa, moja prijateljica, ona je tako lijepa, ona je tako lijepa, ja sam tako ponosna ona je tako lijepa, ... muškarci bi da je diraju, muškarci bi da je skrivaju od mene, od mene, muškarci bi da sa njom sanjaju, muškarci bi da sa njom spavaju, bez mene, bez mene"... Upravo ova stvar na glasu je kao prva lezbijska pjesma na ovim prostorima.

Videosex, "Ana" (1984.)

 
Godinu kasnije u Sloveniji se pojavio sjajan i zanimljiv electro-pop bend, "Videosex", na čijem se prvom, istoimenom albumu, našla i prava, nedvosmislena, "lezbijska himna". Anja Rupel pjevala je o zabranjenoj ljubavi: "Ana, ti dobro znaš, to što mi radiš je zabranjeno kod nas, prvi put ženska toaleta, stvarno nisam to htjela, kamena je tajna dobila slobodu, u mene sa smijehom gledaju oči, voljela bih da me nema..."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.