U ovim stresnim vremenima koja zasigurno ne utječu dobro na libido donosimo pregled 10 najsenzualnijih pjesama o lezbijskom seksu. Od klasika za iskusnije dame do mladih uzdanica za nove generacije, svatko će na našem popisu naći nešto za vlastitu spavaću sobu.

Videosex – Ana (1984.)

Sredinom osamdesetih na poletnoj jugoslavenskoj glazbenoj sceni pojavljuje se zanimljiv slovenski synthpop bend (za ono vrijeme) provokativna naziva, na čelu s karizmatičnom pjevačicom Anjom Rupel. Baš kao i nazivom, isticali su se pjesmama jednako provokativnih tekstova, pa su tako na prvi album koji se također zvao "Videosex" uvrstili i pjesmu koja će postati "prvom lezbijskom himnom" u tadašnjoj Jugoslaviji. To i nije neobično ako se uzme u obzir da je upravo Slovenija bila mjesto odakle je 1984. godine i krenuo LGBT pokret koji će se poslije zakotrljati i drugim republikama. "Ana" je pjesma u kojoj Rupel u prvom licu pjeva o ženi koju razdire lezbijska žudnja i koju "nije htjela" jer je "zabranjena kod nas". Nakon prvog iskustva s fatalnom Anom u "ženskom toaletu", Anja joj poručuje da je ludo voli jer joj "njezini uzdasi puno znače". Seksi, direktno, senzualno.

Sophie B. Hawkins – Damn I Wish I Was Your Lover (1992.)

Omniseksualna (prema vlastitim riječima) kantautorica Sophie B. Hawkins na svjetske se ljestvice otisnula ovom uspješnicom s debitantskog albuma "Tongues and Tails". Hawkins posvećuje pjesmu ženi zarobljenoj u nesretnom braku sa zlostavljačem i poručuje joj da zna i razumije što prolazi, nudeći joj utjehu i spas u vlastitu krevetu uz obećanje slatke ekstaze ("I wanna open up/I'm gonna come inside/I wanna fill you up/I wanna make you cry ") i cjelonoćnih vrhunaca ("I could do it forever and ever and ever and ever/Give me an hour to kiss you/Walk through Heaven's door I'm sure..."). Može li izravnije?

k.d. Lang – Constant craving (1992.)

Kanadska lezbijska ikona k.d. Lang autala se iste godine kad je njezin "Constant craving" postao hit i, naravno, jedna od i danas rado slušanih lezbijskih himni. Na njezino iznenađenje, "Craving" je 1993. pobijedio u kategoriji najboljeg ženskog videa na dodjeli MTV-evih glazbenih nagrada. Iako u tekstu pjesme nema ničega eksplicitno seksualnog, slutnja erotičnosti i putena želja vrište iz svake note, a složit ćete se da se milujućem zovu savršena, snažnoga Langičina glasa teško oduprijeti. Pa pogledajte samo očarane obožavateljice na snimci ovog koncertnog nastupa.

Melissa Etheridge – I Want To Come Over (1996.)

Ovaj popis ne bi bio potpun bez još jedne pionirke iz devedesetih i jedne od rijetkih deklariranih lezbijki onog doba. Hit s njezina petog studijskog albuma "Your Little Secret" nedvosmisleno govori o neobuzdanoj želji za kušanjem zabranjenog voća ("I know you're alone/I watched the car leave/Your lover is gone/Let me in"), točnije sjedinjenjem s ljubavnicom pred čijom zgradom sjedi u autu i lomi se (u spotu je to dočarala Gwyneth Paltrow), a želja je toliko jaka da više ne mari niti za posljedice, niti za to što će drugi reći. Etheridge nam daje do znanja da se među njima već nešto dogodilo ("I just need to touch you once more"), i da je zato želi još jače ("It's a need I can't explain/To see you again"). Nadjačana razdirućom strašću, Gwyneth odlučuje sve poslati kvragu i ući zgradu, a što se dogodi kasnije, ostavljeno je na volju našoj mašti. Budući da Etheridge vješto gradi napetost od prvog stiha, nije teško zamisliti što se dogodi kad se vrata napokon otvore . Uh.

Tegan and Sara – Closer (2012.)

Glazbeni i blizanački duo Tegan Rain Quin i Sara Keirsten Quin (bio) je izrazito popularan među hrvatskim lezbijkama, a njihov je ovdašnji zvjezdani status potvrdio zagrebački koncert uoči zloglasnog referenduma o braku 2013. godine, kao i podrška koju su nam tom prilikom uputile. No, vratimo se na seks. "Closer" s njihova sedmog albuma "Heartthrob", objavljenog iste godine, govori o slatkom iščekivanju koje prethodi "kompliciranim vezama, dramama i slomljenim srcima", kako je u jednom intervjuu objasnila sama Tegan. "Here comes the breath before we get a little bit closer/Here comes the rush before we touch, come a little closer" – stanje je u kojem svi beskrajno uživamo, dok je sve još novo, nepoznato, i kad tapkamo na prstima u čežnji da nas leptirići tamo negdje dolje nikad ne prestanu škakljati ("All you think of lately is getting underneath me/All I dream of lately is how to get you underneath me").

Kehlani – First Position (2014.)

Pjesma mlade američke r'n'b pjevačice Kehlani objavljena na njezinom debitantskom mikstejpu "Cloud 19" izvrsno nagovještava ono što će do savršenog izraza doći hitovima poput "Distraction" i "Toxic" – zavodljiv, trapom obojeni r'n'b i tekstove u kojima se, na tragu najboljeg hip hop hvastanja, razmeće svojim seksualnim umijećem. U "First Position" Kehlani nagovara radoznalu djevojku da joj dopusti da dokaže "what it's like, to fuck with something right". Obećaje joj "I start off slow so you feel secure/Just let me know where you feel it more" i moli "stop messing with those boys get you a lady". Šteta što Kehlani u posljednje vrijeme sve više izlazi upravo s dečkima, ali ovaj komad zanosnog r'n'b-a svejedno je fantastična zvučna kulisa za zavođenje.

The Internet – Special Affair (2015.)

Američka r'n'b/hip hop grupa The Internet predvođena nadarenom repericom Syd koja se proslavila kao članica kolektiva Odd Future koji je iznjedrio i genijalnog queer provokatora Tylera, the Creatora stvorila je fantastičan komad senzualnog hip hopa u kojem Syd zavodi potencijalni one night stand. Preko senzualnog basa Sydin varljivo krhak vokal šapće: "Penny for your thoughts, I know what you want/I can read your mind even from behind", ne namjerava ići sama i poziva nepoznatu djevojku: "So you should come here/Sit yo ass on this throne". Uz malo opuštanja uz tekilu i skidanja maski (a vjerojatno i drugih stvari) u odličnom refrenu, "Special Affair" savršena je hip hop laganica za nova poznanstva u klubu.

Hayley Kiyoko – Feelings (2017.)

Simpatična američka pjevačica koja nosi laskavu titulu "lezbijskog Isusa" srca obožavatelja osvojila je nesputano romantičnim lezbijskim stihovima i spotovima. Među mnoštvom iznenađujuće solidnih pop pjesama svakako se ističe "Feelings", komad prljavijeg, rokerskog zvuka u kojem Hayley napušta snatrenje o najboljim prijateljicama iz "Sleepover" i razračunavanja s bivšima iz "Curious" te napokon prelazi na ozbiljno zavođenje. Na "Feelings" Kiyoko odlučuje zanemariti svoje nesigurnosti i napokon pokazati svoje osjećaje. "Sex is fire, I'm sick and tired of acting all tough", poručuje Hayley, pomalo kriperski u spotu slijedeći ljupku djevojku iz svojih snova. Ipak, unatoč ponekad nezreloj režiji i lirici, lezbo sadržaj koji Hayley Kiyoko pruža uvijek nas razgali svojom neposrednošću i razigranošću.

Kelela – Truth or Dare (2017.)

Ovaj nevjerojatno seksipilan komad ogoljenog, ali čvrstog r'n'b-a nošen izvrsnim vokalom od samog je početka vrlo jasan: "T-shirt off/Tease me/It's getting dark, stay or leave". "I can tell that you wanna take my body", poručuje ova izuzetno talentirana pjevačica etiopskog podrijetla koja se otvoreno postavlja kao dominantna. Kelela se izjašnjava kao queer, a na tom tragu, posebnu draž pjesmi daje upravo njezina ambigvitetnost – "Truth or Dare" utjelovljuje čistu žudnju koja se ni u kojem trenutku ne referira na rod, već se samo prepušta nesputanom i zaigranom uživanju.

Girl in Red – I Wanna Be Your Girlfriend (2018.)

"I Wanna Be Your Girlfriend" mlade norveške kantautorice i queer ikone Marie Ulven s nevjerojatno razornom zaljubljenom urgentnošću poziva objekt svoje žudnje na uzvraćanje osjećaja. Jasno joj daje do znanja: "I don't wanna be your friend/I wanna kiss your lips/I wanna kiss you until I lose my breath" i osim što želi da joj priča o cvijeću i plavom nebu, želi i svoju ruku među njezinim bedrima. Ovaj melankolični komad romantičnog indie rocka odlična je najava dugoočekivanog prvog albuma "Girl in Red" koji će svijetu zasigurno podariti još pregršt romantičnih lezbijskih evergrina.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.